3 voordelen van Blaka spices

Iedereen die Blaka Online volgt, weet dat wij het regelmatig hebben over onze Blaka spices. Blaka Spices zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding en daarbij ook de recepten die wij met jou delen. Ken jij de Blaka spices nog niet? Dan kunnen wij het omschrijven als een melange van biologische kruiden en specerijen. Wat deze spices doen en waarom we zweren bij de Blaka spices kom je te weten als je verder leest.

Wij geven je in dit artikel de 3 belangrijkste voordelen van de Blaka spices.

1. Zintuiglijke beleving
De eerste functie van Blaka spices is de zintuiglijke beleving. Denk aan tast, zicht, geur en smaak. Met name de laatste twee vallen vooral op bij de Blaka spices. Door alle zintuigen te prikkelen zorgen de blaka spices voor een holistische ervaring tijdens het eten. De spices zijn zodanig gemaakt dat zij qua tast bijna niet opvallen. Je voelt bijvoorbeeld geen harde stukjes. En de structuur van je eten die je op smaak brengt met Blaka spices blijft de overhand houden. De Blaka spices geven afhankelijk van de soort spices en je eten een bijdrage aan het kleurenfestijn van je eten.
Alle kruiden en specerijen hebben een eigen geur en geur speelt een belangrijke rol bij het presenteren van voeding, maar ook bij het in gang brengen van de spijsvertering. Bij het maken van de melange hebben we op de juiste mix gelet, zodat de geur aangenaam is en toch recht doet aan de diverse kruiden en de specerijen in de melange. Dit is uiterst belangrijk, omdat de smaak van je eten mede wordt bepaald door de neus. Smaak is dan ook iets waar wij opletten, omdat iedereen lekker wilt eten. Blaka spices dragen hier zeker aan bij met het gevarieerde aanbod van spices. Zo hebben we de mild, spicy en Indian mix en zijn we druk in ontwikkeling om vele andere smaken op de markt te brengen. Met de 3 smaken die wij nu op de markt hebben, kun je een breed scala aan recepten maken. Denk aan salades (kikkererwten en groente), diverse burgers en soepen (erwten, linzen, pindasoep). Op onze website vind je diverse recepten waarbij wij gebruik hebben gemaakt van de Blaka spices om een idee te geven wat je er allemaal mee kunt bereiden.

2. Gemak
Dat brengt ons bij het volgende voordeel en tevens de functie van Blaka spices en dat is namelijk gemak. Gemak in de grootste zin van het woord, zowel voor het gebruik als het makkelijk kunnen meenemen van de spices in je tas vanwege het formaat van de potjes. Blaka online staat in onze benadering voor de balans tussen gemak en kwaliteit. Zoals al eerder benoemd zijn de 3 melanges en de komende melanges bruikbaar voor een breed scala aan recepten. Blaka spices is geschikt voor simpele en ingewikkelde recepten. Hierdoor hebben zowel de professionele keukenmeester als beginners in de keuken er baat bij. Beginners in de keuken kunnen zo al snel op keukenmeester niveau komen qua smaak. Omdat de mix zo compleet mogelijk is gemaakt, versnelt het ook je kookproces. Tegenwoordig vinden we binnen gezinnen mensen met verschillende diëten. Sommigen zijn veganist, anderen vegetariërs en weer anderen flexetariërs. Doordat Blaka spices gemaakt zijn van biologische Non-GMO, glutenvrije en veganistische ingrediënten zijn ze geschikt voor eenieder. Als je kookt, hoef je geen aparte kruiden en specerijen te gebruiken voor de mensen met verschillende diëten. Wij van Blaka Online zijn meer thuis in de veganistische keuken, maar de Blaka spices zijn ook uitermate geschikt voor het kruiden van je vlees en vis hebben wij ons laten vertellen door onze klanten.

3. Voedzaamheid
Naast zintuiglijke beleving en gemak is de voedzaamheid van de Blaka spices ook een belangrijk component. Van de keuze van de spices tot het mixen van de spices wordt met zorg geboden. Zo maken wij voor de Blaka spices gebruik van biologische ingrediënten. Biologische ingrediënten hebben vrijwel tot geen giftige stoffen in zich. Verder hebben biologische kruiden en specerijen 40-70% meer nutriënten in vergelijking tot niet-biologische kruiden en specerijen. Bij het mixen van de specerijen letten wij tevens op de mineraal- en vitamine balans. De verschillende mineralen hebben een relatie met elkaar. Zo kunnen ze elkaar versterken of juist uitbalanceren. Hetzelfde geldt voor vitamines onderling, maar ook voor vitamines en mineralen. Zo is vitamine C belangrijk voor de ijzeropname van het lichaam, werken magnesium en kalium samen voor het behoud van gezonde cellen en kan een verhoogde inname van calcium de opname van zink tegenwerken.

Tevens is wetenschappelijk bewezen dat diverse kruiden en specerijen werkzame stoffen hebben die spijsverteringsenzymen stimuleren. Komijn en kurkuma, die in de Indian mix voorkomen, en gember die in mild en spicy voorkomen, stimuleren alvleesklierenzymen die belangrijk werk doen bij de spijsvertering. O.a. lipase, amylase en protease worden gestimuleerd. Ook wordt het spijsverteringsproces versneld en is de doortochttijd van de voeding door het maagdarmkanaal verkort door het gebruik van kruiden en specerijen. Verder zorgen de kruiden en specerijen voor een hogere afscheiding van galzuur, dat van uiterst belang is voor het verteren van voeding.

Naast het bevorderen van de spijsvertering, hebben diverse kruiden en specerijen medicinale kwaliteiten. Om die reden worden zij in de Afrikaanse en Surinaamse geneeswijze al eeuwen gebruikt. De kruiden in de Blaka spices hebben ook allemaal medicinale kwaliteiten. Zo wordt gember (die zich in spicy en mild bevindt) al in het oude Egypte, maar ook in Suriname gebruikt tegen maagklachten en ontstekingen. Peterselie dat zich in de spicy, mild en indian mix bevindt, werd gebruikt als vochtafdrijvend middel. Kortom kruiden en specerijen hebben diverse voordelen.

De Blaka spices zijn dus voor beginnende en professionele koks bruikbaar. Ze vergroten de smaakbeleving door prikkeling van de zintuigen, terwijl zij je spijsvertering stimuleren en het koken ook nog eens versimpelen. Doordat ze biologisch, gluten- en gistvrij zijn, zijn ze voor bij meerdere diëten geschikt. Kijk hier voor meer informatie over onze Blaka spices.

Blaka spices

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Literatuurlijst
Aboelsoud, N.H., Herbal Medicine in ancient Egypt
Andel, van T., Medicinale en rituele planten van Suriname
Platel K, Srinivasan K. (1996). Influence of dietary spices or their active principles on digestive enzymes of small intestinal mucosa in rats. Geraadpleegd van: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616674
Ramakrishan R.R, Platel K. & Srinivasan K. (2003). In vitro influence of spices and spice-active principles on digestive enzymes of rat pancreas and small intestine. Geraadpleegd van: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14727769
Platel K, Srinivasan K. (2004). Digestive stimulant action of spices: a myth or reality? Geraadpleegd van: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15218978
Sedoc, N., Afro-surinaamse natuurgeneeswijzen
Watts, D.L. (z.d.). Nutrient Interrelationships minerals – vitamins – endocrines. Geraadpleegd van: http://www.traceelements.com/Docs/Nutrient%20Interrelationships-Minerals-Vitamins-Endocrines.pdf
Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Aan de gegevens in dit artikel kan geen rechten worden ontleend. Alle inhoud in dit artikel is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts of medische specialist bespreken. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van dit artikel.
Deel dit met je vrienden!