3 mogelijke oorzaken van een vitamine D-tekort

Het is weer herfst en de winter is ook in aantocht. Het is kouder en het is steeds korter licht. Dit is een periode dat bij een deel van de bevolking en met name mensen van Afrikaanse oorsprong vitamine D-tekort wordt gediagnosticeerd. Vele mensen denken dat het komt doordat het koud is en er te weinig zon is, echter is dit niet in alle gevallen correct en zijn er andere oorzaken waar naar gekeken hoort te worden. In dit artikel geven we je enkele oorzaken die kunnen bijdragen aan een vitamine D-tekort.

Voor we verder gaan is het handig om uit te leggen dat vitamine D niet gewoon vitamine D is, maar dat het een groep vitamines is, die eigenlijk hormonen zijn. En als we specifieker willen zijn, is het een groep vitamines die eigenlijk verschillende stadia van elkaar zijn. Zo kunnen we vitamine D1 (cholecalciferol), D2 (calcidiol) en D3 (calcitriol) onderscheiden.

Westerse levensstijl
Het eerste punt dat wij willen aanhalen is de westerse levensstijl. De westerse levensstijl is één die weinig rekening houdt met de ritme van de natuur en de meeste mensen die volgens deze levensstijl leven, leven bijna niet in harmonie met de natuur. In het geval van de herfst en winter houdt dit in dat wij meestal naar school of werk gaan als het donker is en wanneer wij later op de dag weer huiswaarts keren is het wederom donker. De momenten dat de zon wel schijnt of het licht is, zitten wij in een schoolgebouw of een kantoorgebouw. Het probleem is dus niet het gebrek aan zonlicht, maar het gebrek aan harmonie wat betreft het ritme waarin wij zonlicht kunnen krijgen. Velen maken de misvatting dat er weinig tot geen zon is, omdat het koud is. Vooral in de herfst, maar ook in de winter is er straling van de zon. Het klopt dat deze straling minder sterk is dan in de zomer en lente of in de tropen, maar dit houdt slechts in dat je vaker en langer in het licht zou moeten zijn in plaats van binnen te zitten. Een belangrijk bewijs is het feit dat mensen die op wintersportvakantie gaan vaak met een kleurtje terugkomen en dat sommigen zelfs verbrand zijn, omdat ook zij de miscalculatie maken omdat het hoog in de bergen is, het koud is en het sneeuwt. Echter bewijst het effect van de zon op hun huid iets anders. Wat velen niet beseffen, is dat melanine een belangrijke rol speelt in het opnemen en verwerken van vitamine D door de zon via de huid. Dit betekent dat melanine dominante mensen makkelijker vitamine D uit de zon halen en mensen die niet melanine dominant zijn zullen dit voornamelijk uit voeding moeten halen. In de juiste omstandigheden halen melanine dominante mensen 2/3 van de vitamine D uit de zon en 1/3 uit voeding. Bij niet melanine dominante mensen is dit andersom.

Ongemakken, verzwakking of ziekte
Een volgend punt dat kan zorgen voor een vitamine D-tekort is ongemakken, verzwakking of ziekte van je lever, galblaas en/of nieren. Zoals we al zeiden is vitamine D een groep vitamines die eigenlijk hetzelfde zijn, maar in verschillende stadia. Naast de huid, spelen de lever en nieren een belangrijke rol in het omzetten van vitamine D in de actieve vorm die door het lichaam wordt gebruikt. Dit is vitamine D3. Een gebrek aan vitamine D kan komen doordat het lichaam vitamine D niet actief kan maken, omdat er problemen zijn met de lever en/of nieren. Dit kan onopgemerkt blijven als men hier geen weet van heeft en slechts een test doet naar vitamine D. Het leven dat de meesten van ons leven zorgt voor een zware belasting voor de twee eerdergenoemde organen, waardoor zij hun werk in het activeren van vitamine D niet kunnen of niet naar behoren kunnen doen. Gebruik van bepaalde medicijnen of overmatig gebruik van medicijnen, drugs, alcohol en psychologische stress zijn enkele factoren die de lever en nieren kunnen verzwakken.

Biochemische en anatomische verschillen
Het laatste punt dat wij willen aanhalen is die van het verschil van biochemische en anatomische opmaak van mensen van verschillende oorsprongen. Zoals wij vaker hebben aangegeven in eerdere artikelen en in onze video’s en boeken hebben mensen van de verschillende regio’s van de wereld veel overeenkomsten, maar zeker ook veel verschillen en zeker op biochemisch en anatomisch gebied. Echter wordt er in de westerse wetenschap vooral uitgegaan van de biochemische en anatomische samenstelling van mensen van Europese oorsprong. Dit heeft ertoe geleid dat mensen van Afrikaanse oorsprong misdiagnoses kregen op verschillende gebieden. Daaruit voortvloeiend kregen en krijgen zij ook verkeerde behandelingen of medicijnen die niet nodig zijn. Zo ook op het gebied van vitamine D.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen van Afrikaanse oorsprong minder 25-hydroxyvitamine D (D3) hebben dan mensen van Europese oorsprong. Echter is de biologische beschikbaarheid van vitamine D bij beide groepen even hoog. Mensen van Afrikaanse oorsprong hebben meer calcium en een hogere botdichtheid. Vitamine D, calcium en botdichtheid hebben een belangrijke werking op elkaar. Omdat enkel het 25-hydroxyvitamine D gehalte in het bloed wordt gebruikt om een tekort vast te stellen en er niet gekeken wordt naar andere zaken, zoals 1,25-dihydroxyvitamine D (D3), calcium en botdichtheid, is de kans groter dat iemand van Afrikaanse oorsprong een misdiagnose krijgt.

Voorkom vitamine D-tekort
Om een vitamine D-tekort te voorkomen of als je dat al hebt, is het dus belangrijk om ook rekening met de 3 bovengenoemde punten te houden. Voor melanine dominante mensen is een tropische omgeving te allen tijde de beste preventie en het beste remedie. Niet alleen wat betreft vitamine D, maar zeker voor jouw algehele holistische welzijn. Echter met de juiste handelingen en het juiste dieet valt een vitamine D tekort te voorkomen in de herfst- en wintertijden.
Wij geven je graag enkele praktische tips die je kunt toepassen naast het raadplegen van een arts :
– Ga het liefst elke dag minimaal een half uur tot 45 minuten naar buiten wanneer het licht is. Doe dit zonder zonnebril (zie artikel “3 schadelijke gewoontes”), gezichts- of hoofdbedekking en handschoenen.
– Wij raden jou het eten van portobello & kastanje champions, yams, zoete aardappel en veel bladgroente aan.
– Wij raden jou aan om gebruik te maken van de kruiden chlorella, alfalfa en peterselie. De laatste twee zijn ook verwerkt in onze Blaka spices natural, mild en spicy.
– Wellicht kan het gebruik van volle spectrum lampen nuttig zijn in huis, echter moeten we je waarschuwen dat deze zeer prijzig zijn.

Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health 
Afrika, dr. L.O., Dictionary of Vitamins and Minerals from A to Z
Brown, LaVerne L., e.a. “The vitamin D paradox in Black Americans: a systems-based approach to investigating clinical practice, research, and public health – expert panel meeting report”. BMC Proceedings, vol. 12, nr. S6, 2018. Crossref, doi:10.1186/s12919-018-0102-4
O’Connor, Michelle Y., e.a. “The Uncertain Significance of Low Vitamin D Levels in African Descent Populations: A Review of the Bone and Cardiometabolic Literature”. Progress in Cardiovascular Diseases, vol. 56, nr. 3, 2013, pp. 261–69. Crossref, doi:10.1016/j.pcad.2013.10.015
Orunmila, K. & Akoeba, Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn
Pookrum, J., Vitamins & Minerals from A-Z with Ethno-Consciousness
Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Aan de gegevens in dit artikel kan geen rechten worden ontleend. Alle inhoud in dit artikel is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts of medische specialist bespreken. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van dit artikel.

Bekijk ook:

3 schadelijke gewoontes

De zon is niet je vijand

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn

Deel dit met je vrienden!