De zon is niet je vijand

Mensen van Afrikaanse oorsprong of mensen uit een equatoriale omgeving die last van de zon krijgen, zijn als vissen die sterven in het water, ijsberen die sterven op de Noordpool of kamelen die sterven van de dorst. Het klinkt raar, maar het komt steeds vaker voor. Het komt vaak door verandering van bepaalde omstandigheden die van essentieel belang zijn. Dus mensen die melanine dominant zijn en die huidkanker krijgen of last van de zon hebben, merken het effect van veranderde omstandigheden. Het gebruik van zonnebrandcrème is wellicht exemplarisch hiervoor. Mensen die melanine dominant zijn en zonnebrandcrème gebruiken, zijn als ijsberen met een winterjas, kamelen die rondlopen met een bidon en vissen die een zuurstoftank gebruiken onder water. Wil jij weten waarom bescherming tegen de zon niet nodig is voor melanine dominante mensen? Lees dan dit artikel.

Velen beseffen niet dat ons huid ook een orgaan is en dat het ook nog eens ons grootste orgaan is. Naast het verpakken van de rest van onze organen, is ons huid ook een beschermmiddel en communiceert het met ons. Aan de hand van ons huid kunnen we zien hoe het met de rest van onze organen gesteld is. Voor mensen van Afrikaanse oorsprong en anderen afkomstig van een equatoriaal milieu die melanine dominant zijn, is de huid ook nog een voedingsmiddel. Bij deze mensen kwam huidkanker nauwelijks voor en ze hoefden ook geen middelen als zonnebrandcrème te gebruiken. Huidkanker komt nu steeds vaker voor onder mensen met Afrikaanse roots en andere melanine dominante mensen en er wordt ons ook steeds vaker geadviseerd om zonnebrandcrème te gebruiken. Er is een groep mensen die gehoor geeft aan deze oproep om zichzelf te beschermen tegen de gevaren van de zon middels zonnebrandcrème. Dit gebeurt vooral uit angst om geen huidkanker te krijgen.

Wij krijgen ook huidkanker
Velen denken dat melanine dominante mensen geen huidkanker kunnen krijgen, maar helaas is dit wel mogelijk. Simpelweg omdat ons huid een orgaan is en organen uit weefsel bestaan en weefsel een specifieke groep cellen is. Aangezien kanker cellen zijn, kunnen melanine dominante mensen ook alle soorten kanker ontwikkelen, waaronder huidkanker. Echter is huidkanker onder melanine dominante mensen volgens wetenschappelijke onderzoeken en ook WHO (World Health Organization) uitzonderlijk. Wanneer donkere mensen huidkanker krijgen, moeten wij beseffen dat dit dus figuurlijk gesproken hetzelfde is als een kameel die sterft van de dorst, een vis die stikt in het water of een ijsbeer die sterft van de kou.

De zon is noodzakelijk voor ons
Doordat melanine dominante mensen tegenwoordig ook huidkanker krijgen, wordt ons aangeraden om zonnebrandcrème te gebruiken om ons te beschermen tegen de zon. Dit is echter geredeneerd vanuit een eurocentrische gedachte en een groep mensen (ook wetenschappers) die alles behalve melanine dominant zijn. Melanine dominante mensen hebben geen bescherming tegen de zon nodig, integendeel. De zon en het volle spectrum van licht is uiterst noodzakelijk voor melanine dominante mensen. Vanuit een eurocentrisch perspectief is het begrijpelijk dat men denkt en zegt dat melanine er is om ons te beschermen tegen de zon. Echter is dit incompleet en een gefragmenteerd verhaal. De primaire taak van melanine is het opvangen van het volle spectrum van licht en deze omzetten in elektrische voeding om het holistisch welzijn in stand te houden. Het is figuurlijk gezegd hetzelfde als zeggen dat een auto ons beschermt tegen de regen. Het klopt dat de auto ons beschermt tegen de regen, maar de primaire taak van de auto is toch echt transportatie. Door deze incomplete en gefragmenteerde kijk op melanine en daardoor op de huid en het lichaam van melanine dominante mensen worden de juiste stappen die gezet moeten worden voor het holistisch welzijn van melanine dominante mensen over het hoofd gezien.

De zon is niet de boosdoener
Volgens enkele wetenschappelijke onderzoeken, komt huidkanker weinig voor bij melanine dominante mensen. Wanneer dit wel het geval is, dan is dit in de meeste gevallen de vorm die plaveiselcarcinoom wordt genoemd. Volgens een wetenschappelijk onderzoek van Halder, RM et al. naar huidkanker onder Afro-Amerikanen speelt zonlicht geen belangrijke veroorzakende factor in huidkanker bij Afro-Amerikanen. Hij raadt in zijn onderzoek aan dat er verder gekeken dient te worden naar brandwonden, trauma’s, dieet en familiaire en immunologische aspecten. Echter wordt er vanuit westerse wetenschap weinig onderzoek gedaan naar de opbouw en afbraak van melanine versus huidkanker en de lifestyle van melanine dominante mensen, aangezien melanine een uiterst belangrijke rol speelt in het holistisch welzijn van melanine dominante mensen, maar ook in het krijgen van huidkanker. Gedegen onderzoek hiernaar zal uitwijzen dat niet de zon de boosdoener is bij melanine dominante mensen, maar dat juist een levensstijl (o.a. dieet) die de melanine verzwakt de veroorzaker van menig ziekte is, waaronder huidkanker. Verzwakte melanine kan zijn voornaamste taak niet uitvoeren, namelijk het opvangen van het volle spectrum van licht en deze omzetten in elektrische voeding om het holistisch welzijn in stand te houden.

Stimuleer je melanine
Als het gaat om ons huid en het beschermen ervan tegen de zon, dan is het belangrijk om te weten dat ons huid een orgaan is dat van nature niets te vrezen heeft van de zon. Vooral melanine dominante mensen hebben baat bij het krijgen van het volle spectrum van licht die door melanine o.a. in de huid wordt omgezet in energie die van levensbelang is voor het holistisch welzijn. Melanine dominante mensen zullen hun melanine intact moeten houden door middel van voeding (eten, muziek, natuurlijk licht), zodat deze de huid intact houdt. Dit betekent dat melanine dominante mensen juist zonlicht nodig hebben. Wanneer de melanine en de huid van melanine dominante mensen intact is dan is bescherming tegen de zon onnodig, aangezien de melanine voor voldoende bescherming zorgt. Natuurlijke oliën zoals avocado olie of kokosolie kunnen voldoende zijn. Dit is overigens ook het enige dat onze voorouders gebruikten. Verder is het belangrijk om voeding te eten die je melanine in stand houdt en stimuleert en voldoende water te drinken zodat je goed gehydrateerd blijft. Eten dat melanine stimuleert zijn o.a. mango’s, papaja’s, vijgen, dadels, guave en yams. Naast de juiste voeding tot ons nemen zijn er ook dingen die wij moeten verminderen of waar wij ons van moeten onthouden, aangezien het een negatief effect heeft op onze melanine. Het gebruik van alcohol en (hard)drugs, gebruik maken van een zonnebril (zie artikel “3 schadelijke gewoontes”) en eten opwarmen in de magnetron zijn daar voorbeelden van. Ben je melanine dominant en niet gewend om veel buiten te zijn? Dan is het raadzaam om de duur waarin je je in de zon begeeft op te bouwen. Zo kun je het verbranden van de huid voorkomen. Begeef je de eerste 2 dagen 20 minuten in de zon en bouw het na deze 2 dagen op naar 2 uur. Vanaf dan zal de melanine zijn werk doen wat betreft het verbranden van je huid.

Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., The power and science of Melanin
Halder RM, et al. (1995). Skin cancer in African Americans.
Halder RM, et al. (1988). Skin cancers in blacks in the United States.
Kabigting FD, et al. (2009). Malignant melanoma in African-Americans.
Moore, T. O., The Science & the Myth of Melanin.
Pookrum, MD., MFS. J., Vitamins & Minerals from A-Z with Ethno-Consciousness
World Health Organization. Who is most at risk of getting skin cancer?

Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Aan de gegevens in dit artikel kan geen rechten worden ontleend. Alle inhoud in dit artikel is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts of medische specialist bespreken. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van dit artikel.

Kokosolie

Deel dit met je vrienden!