Zo houd jij een vegan dieet vol

Overstappen naar een vegan dieet lijkt makkelijk, maar in de praktijk is dit toch anders. Zo krijgen wij vaker van mensen te horen dat zij een volledig vegan dieet volgden, maar zich genoodzaakt zagen om ermee te stoppen. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend meervoudig zijn. Wij hebben enkele van de redenen voor je op een rijtje gezet, met wat korte tips erbij.

Teveel afvallen
Eén van de eerste redenen die wij kunnen opnoemen is het afvallen. Veel mensen vallen heel wat af wanneer zij overstappen op een volledig veganistisch dieet. Vrouwen verliezen hun geliefde rondingen en mannen hun spiermassa. Dit heeft tot resultaat dat je weer overstapt op een dieet met dierlijke producten, omdat je niet meer tevreden bent met je uiterlijk en bang bent om verder af te vallen. Wat dan vergeten wordt, is dat een gezond veganistisch dieet veel minder calorieën bevat en lichter verteerbaar is. Dit betekent dat je veel grotere porties van je maaltijden kan eten, vooral als het gaat om groente en fruit. Als je afvalt en blijft afvallen, kun je dus beter naar de portiegrootte en de verhoudingen van de maaltijden kijken. In ons artikel “Behoud jouw curves en spieren met deze tips” kun je hier meer over lezen.

Te weinig energie/ziek voelen
Het tweede punt kan samengaan met het eerste punt. Als je overstapt op een veganistisch dieet, kun je last krijgen van te weinig energie en/of je ziek voelen. Hiervoor kunnen er verschillende oorzaken aangestipt worden. Enkele zullen we dan ook benoemen.

Ontgiftingsproces
Eén van die redenen kan het ontgiftingsproces zijn. Wanneer je overstapt op een gezond veganistisch dieet heeft je lichaam tijd nodig om zich aan te passen, waardoor je een korte periode minder energie en ongemakken kan ervaren. Verder zal je lichaam meer ruimte krijgen om te ontgiften waardoor je diarree, hoofdpijn en/of misselijkheid kan ervaren. Dit zou echter van korte duur moeten zijn. Daarna zou jij meer energie dan ooit tevoren ervaren mits je een gezond veganistisch dieet aanhoudt.

Onvoldoende nutriënten
Een andere reden waardoor je ongemak kunt ervaren en weinig energie hebt kan komen doordat je voeding met onvoldoende nutriënten nuttigt en/of teveel ongezonde voeding nuttigt. Chips, patat en ijs zijn bijvoorbeeld tegenwoordig allemaal vegan, maar staan zeer laag op de nutriënten ladder.
In het geval van te weinig energie en het ervaren van ongemakken is het handig om zo gevarieerd en divers mogelijk te eten. Maak groenten en fruit de basis van je maaltijden. En net als bij het vorige punt geldt dat indien jij een gezond veganistisch dieet aanhoudt je porties veel groter mogen zijn dan toen je geen veganistisch dieet had. En natuurlijk is het altijd aan te raden om naar je huisarts te gaan bij aanhoudende ongemakken.

Gebrek aan steun
De volgende reden waarom het volhouden van een veganistisch dieet lastig kan zijn is het gebrek aan steun. Vooral mensen uit de Afrikaanse en Afro-Caraïbische gemeenschap hebben hiermee te maken. Dit vanwege het vele vlees in de Afrikaanse en Caraïbische keuken, maar ook vanwege de onwetendheid rondom een veganistisch dieet. Vooral op feesten en bijeenkomsten kan het lastig zijn als jij de enige bent met een veganistisch dieet. Verder kan het ook zo zijn dat je wat inspiratie kan gebruiken voor het creëren van maaltijden. De tips die wij je kunnen geven hiervoor zijn:

– Geef je omgeving duidelijk aan wat je wel en niet eet;
– Neem zelf je eten mee naar feesten en bijeenkomsten;
– Neem ook eten mee voor de rest, zodat zij ook bekend worden met veganistische maaltijden;
– Eet thuis voordat je naar een feest of bijeenkomst gaat;
– Omsingel je met andere vegans on- en offline;
– Koop diverse veganistische kookboeken om ideetjes op te doen, zoals bijvoorbeeld De kracht van jouw eten (Klik hier voor meer interessante kookboeken);
– Abonneer je op diverse YouTube kanalen van veganisten;
– Word lid van diverse vegan groepen op social media, zoals bijvoorbeeld Yes Girl, She’s Vegan en Queens & Kings Dr. Sebi MIX Vegan Branch. En zo zijn er nog veel meer te vinden;
– Ga vaker uit eten bij veganistische restaurants of bij restaurants die ook diverse veganistische opties aanbieden, zoals bijvoorbeeld Mooshka Vegan Soulfood en Yemaya;
– Laat je begeleiden door iemand die je hierbij kan helpen, denk aan een diëtist of een (natuur)voedingsadviseur. Klik hier voor meer informatie over ons consult.

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Holistisch Voedingsconsult (HVC)

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl