Behoud jouw curves en spieren met deze tips

Wij krijgen vaker van mensen te horen dat ze wel vegan willen gaan of zelf al een vegan dieet volgen, maar bang zijn om extreem af te vallen en (voor vrouwen) hun rondingen te verliezen. Het leek ons daarom handig om een stuk te schrijven met tips hoe je een vegan dieet kunt volgen met behoud van je curves. Ben je geïnteresseerd? Lees vooral verder.

De angst die mensen hebben om extreem af te vallen en daarbij hun spieren en/of rondingen te verliezen is een reële angst. Vele mensen verliezen heel wat kilo’s aan vet en spieren, wat op zich niet erg is als je overgewicht hebt, maar wel minder fijn kan zijn als je al je streefgewicht hebt of misschien zelfs net iets meer wilt aankomen. Gelukkig hoeft het geen feit te zijn dat je extreem afvalt en je spieren en rondingen verliest als je voor een vegan dieet kiest. Daarom geven we je enkele tips om op een natuurlijke manier je spieren en rondingen te behouden.
Voordat we verdergaan en je de tips geven om je spieren en rondingen te behouden is het handig om aan te geven welke factoren je figuur bepalen, want niet iedereen is zich ervan bewust. Je figuur wordt voornamelijk bepaald door je anatomische samenstelling (botstructuur), je spieren en lichaamsvet. Aan je botstructuur valt weinig te doen tenzij je operaties ondergaat, maar aan je spieren en vet valt genoeg te doen met name d.m.v. je voeding en beweging.

Blijf of ga sporten
Eén van de eerste tips die we je dan ook kunnen geven is sporten. Zorg dat je gaat of blijft sporten. Sporten is de ideale manier om vet te verbranden en je spieren te laten groeien met als resultaat dat je in gewicht misschien afvalt, maar dat je lichaam er beter en gespierder uitziet. En voor de vrouwen zal je lichaam er voluptueuzer uitzien, doordat je rondingen beter zichtbaar worden. Sporten is dus de juiste manier om verandering te brengen aan je spieren, lichaamsvet en hun verhouding ten opzichte van elkaar. Hoe je sport, daarmee bedoelen we de soort, de duur en intensiteit, bepaalt mede hoe je spieren zich vormen en er uitzien. Wij raden onze cliënten aan om zo divers mogelijk te trainen en het liefst fullbody, omdat op die manier alle spieren en alle soorten spiervezels aan bod komen. Tevens leert je lichaam door fullbody workouts zichzelf als een holistisch geheel te bewegen. Hoewel het belangrijk is hoe je eruit ziet, is de werking van je lichaam natuurlijk net zo belangrijk voor je holistisch welzijn. In de praktijk komt het er op neer dat wij de volgende sporten kunnen aanraden voor een goed figuur voor zowel vrouwen als mannen, namelijk yoga, zwemmen, hardlopen, martial arts, dansen en lichaamsgewichtsoefeningen (callanetics). De meeste sporten kun je ook nog eens vanuit huis doen.

Nuttig de juiste voeding
Om je mooie fysieke vorm in stand te houden, spelen eten en drinken een belangrijke rol. Veel mensen denken nog steeds dat een vegan dieet gepaard moet gaan met verlies van spieren en rondingen. Echter hoeft dit niet zo te zijn als de juiste voeding in de juiste verhouding en op het juiste tijdstip wordt genuttigd. Het is niet nodig om een tekort aan eiwitten of welk tekort dan ook te krijgen als veganist, wanneer jij er een natuurlijk en divers dieet op na houdt. Je kunt voldoende aminozuren halen uit plantaardige bronnen die je lichaam kan gebruiken om zelf proteïne (eiwitten) te maken om jouw holistisch welzijn op peil te houden.

Rijst, granen, aardvruchten en peulvruchten
Volkoren granen zoals spelt, maar ook teff en quinoa raden wij aan. De echte rijsteters zouden ook eens zwarte rijst kunnen proberen. Maar ook aardvruchten zoals zoete aardappels, yams en bakbanaan (groen en rijp) helpen bij het behouden van curves en spiermassa. Verder kunnen wij je ook blaka ai pesi (black eyed peas), djarpesi, linzen en kikkererwten aanraden.

Noten
Noten mogen we natuurlijk ook niet vergeten, echter maken die maar een klein gedeelte van het dieet uit. Met name vanwege het hoge fosforgehalte en vetgehalte.

Bladgroenten
Een belangrijk punt dat velen niet beseffen is het belang van bladgroenten voor gezonde, maar ook goed uitziende spieren en een juiste spier-vetverhouding. Bladgroenten spelen een belangrijke rol voor het bouwen van gezonde spieren op een natuurlijke manier. Om deze reden raden wij aan om (blad)groenten het grootste gedeelte van je maaltijd te maken, denk vooral aan tajerblad, bita wiri, klaroen, maar ook postelein en boerenkool.

Eet max. 2 uur na het trainen
Als verdere tips kunnen we je nog geven dat jij binnen maximaal 2 uur na het trainen een uitgebalanceerde maaltijd nuttigt bestaande uit een mix van enkele van de voorbeelden die wij je eerder gaven.

Drink voldoende water
Een andere onderschatte tip is het drinken van water. Het drinken van voldoende water is niet alleen goed voor je holistisch welzijn, maar ook voor je uiterlijk. Je spieren zien er veel voller en organischer uit als je voldoende water drinkt. Op dagen dat je sport is minimaal 2 liter water aan te raden.

Zoals je kunt zien zijn deze tips direct toepasbaar. We hopen je verder te hebben geholpen met deze tips. In ons boek De kracht van jouw eten zijn er diverse gerechten die je niet alleen helpen gezond te blijven , maar ook helpen bij het behouden van je curves en/of spiermassa op een gezonde en natuurlijke manier. En mocht je behoefte hebben aan professionele begeleiding op dit gebied dan kan je ook bij ons terecht.

Literatuurlijst
Afrika, L. O., African Holistic Health
Afua, Q., Heal Thyself
Afua, Q., The City of Wellness
McQuirter, T., Ageless vegan
McQuirter, T., By Any Greens Necessary
Orunmila, K. & Akoeba, M., De kracht van jouw eten

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Holistisch Voedingsconsult (HVC)

Deel dit met je vrienden!