5 kookboekentips

Beluister de podcast hier:

Het is het einde van het jaar, de zogenoemde vakantie en voor sommige mensen feestdagen zijn in aantocht. Een periode waarin er veel gekookt en gegeten wordt en er vaak ook wordt geëxperimenteerd in de keuken. Familie en vrienden gaan bij elkaar op bezoek en er wordt aardig wat gekookt, gegeten en gedronken. Om die reden delen wij 5 kookboeken die je kan gebruiken als je zelf vegan bent, voor een keer vegan wil koken en eten of als je vegans op bezoek krijgt.

Queen Afua- The City of Wellness
Het eerste boek dat wij aanraden heet The City of Wellness van Queen Afua. Queen Afua is wereldwijd bekend als een welzijnsspecialist en heeft vele mensen mogen begeleiden die op zoek zijn naar holistisch welzijn. Hoewel dit boek geen traditioneel kookboek is, bevat het toch voldoende heerlijke recepten die je kunt uitproberen tijdens de feestdagen. Het is een boek dat diverse soorten recepten heeft, omdat het uitgaat van de 7 kitchens of consciousness (lees: 7 verschillende diëten). Met deze 7 verschillende diëten of slechts 1 of meerdere helpt ze je op weg met het stabiliseren van je eetgedrag ten behoeve van jouw holistisch welzijn. Het boek bevat recepten voor sappen, smoothies, salades, stoofschotels en burgers. De recepten zijn allemaal veganistisch. Klik hier voor meer info.

Bryant Terry – Afro-Vegan
Het volgende boek waarvan wij zeggen dat het een must have is, heet Afro-Vegan geschreven door Bryant Terry. Dit kookboek kan je zien als een Pan-Afrikaans kookboek. Bryant Terry heeft zich niet alleen door Afrika laten inspireren, maar ook door het Caraïbisch gebied en de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Verschillende traditionele recepten heeft hij gemixt en/of geremixt. Ingrediënten als bijvoorbeeld oker en black eyed peas zijn er ook in te vinden. Het boek bevat een verscheidenheid aan meer dan 100 recepten die niet alleen lekker, maar ook zeer voedzaam zijn. Het boek is overzichtelijk en tussen de recepten door deelt de auteur kennis over de ingrediënten en de Afrikaanse, Caraïbische en Afro-Amerikaanse cultuur. De mooie foto’s in het boek zorgen ervoor dat je direct een hap wilt nemen. Klik hier voor meer info.

Tracye Lynn McQuirter – By Any Greens Necessary
By Any Greens Necessary is het volgende boek in het lijstje. Dit boek, geschreven door Tracye Lynn McQuirter, geeft niet alleen wetenschappelijke en statische informatie over de gevaren van dierlijke producten en voordelen van een vegan dieet, maar het bevat ook haar persoonlijke verhaal over haar transformatie van vleeseter naar veganist. Verder geeft ze tips voor (donkere) vrouwen over afvallen met behoud van de natuurlijke rondingen. Tevens geeft ze tips hoe om te gaan met kinderen en partners die geen veganistisch eten lusten. Ze eindigt het boek met heerlijke vegan recepten die niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens heel simpel te maken zijn. De opzet van het boek en de manier van schrijven zorgen ervoor dat je het boek makkelijk doorkomt. Warning voor de flexetariërs en vegetariërs onder ons, het kan zijn dat je na het lezen van dit boek helemaal geen vlees, vis, zuivel en eieren meer wilt eten;). Klik hier voor meer info.

Tracye Lynn McQuirter & Mary McQuirter – Ageless vegan
Wie wilt nou niet gezond oud worden? Het volgende boek die wij aanraden is wederom geschreven door Tracye McQuirter, maar dit keer in samenwerking met haar moeder Mary MqQuirter. Het is wederom een boek dat heel makkelijk leest. En waar haar vorige boek naast recepten ook haar persoonlijke transformatie, wetenschappelijke en statistische info bevatte, draait het in dit boek voornamelijk om de recepten. Je kunt 100 simpel te maken veganistische recepten verwachten. Smoothies, soepen, stoofschotels, snacks, bites en nog veel meer passeren de revue in dit boek die je niet alleen lekker laten eten, maar je ook helpen om gezond oud te worden. Klik hier voor meer info.

Kofi Orunmila & May Akoeba – De kracht van jouw eten
Ons nieuwste boek De kracht van jouw eten mag natuurlijk ook niet ontbreken op dit lijstje. Ons voedingsboek/kookboek De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten gaat, zoals de titel aangeeft, in op de afrocentrische filosofie achter koken en eten. Daarnaast bevat het 55 veganistische recepten, waarvan een groot deel tevens glutenvrij, die allemaal als voorbeeld gecreëerd zijn vanuit de beschreven filosofie. De gerechten zijn zo samengesteld dat je deze precies zo kunt uitproberen, of dat je ze ter inspiratie of als basis kunt gebruiken voor nieuwe recepten. Het boek is bedoeld voor zowel beginners in de keuken als professionele koks en mensen van verschillende achtergronden die zich meer willen verdiepen in de afrocentrische keuken. Je kunt recepten vinden voor smoothies, ontbijt, lunch, burgers, snacks, soepen, salades, avondeten, sauzen en desserts. Het boek is multimediaal ingezet. Dat wil zeggen dat een aantal van de recepten uit het boek, ook online te bekijken zijn als videorecept voor meer verduidelijking van de te nemen stappen bij de recepten. Binnenkort zullen er tevens enkele weekschema’s online komen, zodat je voorbeelden hebt van hoe je de diverse gerechten uit het boek en van onze website optimaal kunt combineren in het voordeel van jouw holistisch welzijn. Dit boek is overigens de enige is deze lijst die Nederlandstalig is. Klik hier voor meer info.

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Deel dit met je vrienden!