Wanneer Supplementen Overbodig zijn

Voedingssupplementen worden door 40 tot 57% van de Nederlanders gebruikt en in Amerika ligt het percentage zelfs op 87%. Men gebruikt het vaak bij een gebrek aan of ter voorkoming van een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Onze voorouders gebruikten geen capsules, pilletjes of poedertjes om voldoende voedingsmiddelen binnen te krijgen. Middels dit artikel zullen we jou informeren waarom dat niet nodig was en wat zij wel deden.

Voordat we verdergaan is het handig om uit te leggen wat wij bedoelen met voedingssupplementen. Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding (Voedingscentrum). Deze supplementen bevatten dezelfde vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen die van nature in eten en drinken zitten. Echter zijn deze synthetisch en geïsoleerd. De voedingssupplementen worden ingenomen om het dieet aan te vullen, om een tekort aan vitamines, mineralen en bioactieve stoffen op te lossen of te voorkomen.

Completer en complementair dieet
Diodorus, de vader van de westerse geschiedenis, zei dat de Egyptenaren (Afrikanen) de gezondste mensen op aarde waren. Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, studeerde in de zogenoemde Imhotep scholen in Kemet (Egypte) waar hij preventie en genezing van ziekte leerde door middel van voeding. Onze voorouders gebruikten geen supplementen en hadden deze duidelijk niet nodig. De reden hiervoor was dat zij biologische, non-GMO voeding aten die zo onbewerkt mogelijk was. Verder gebruikten zij kruiden bij het bereiden van hun maaltijden. De kruiden hadden een therapeutisch en voedend effect en zorgden voor de complementariteit van de voeding. De voeding die onze voorouders aten was natuurlijker, gebalanceerder, completer en complementair aan hun biochemische en anatomische samenstelling. De voeding van onze voorouders bevatten bijvoorbeeld meer vitamines, 8 keer zoveel vezels, 90% meer water en 7 keer zoveel calcium.

De voordelen en gevaren van supplementen
Volgens een wetenschappelijk onderzoek van 28 mei 2018 bieden de 4 meest gebruikte supplementen (multivitaminen, vitamine C, D en calcium) geen bescherming tegen cardiovasculaire ziektes. Denk hierbij aan alle ziektes en aandoeningen die te maken hebben met hart en vaten. Ondanks dat supplementen populair zijn, is er weinig bewijs dat zij voordelen voor de gezondheid bieden aan de algemene gezonde persoon. En ondanks dat de meeste supplementen veilig zijn om te gebruiken, zijn er uitzonderingen. Wij noemen er een paar:
– Een hoge dosis betacaroteen wordt gelinkt aan een vergroot risico van longkanker bij rokers;
– Extra calcium en vitamine D verhogen het risico op nierstenen;
– Een hoge dosis vitamine E kan een herseninfarct veroorzaken door bloedingen in de hersenen.

Natuurlijke en biologische voeding
Een dieet bestaande uit natuurlijke en biologische voeding zal in de meeste gevallen meer voordelen hebben dan het gebruik van supplementen. Bovengenoemd dieet heeft tenminste 3 voordelen ten opzichte van het gebruik van supplementen.

Meer nutriënten
Het eerste voordeel is dat het meer nutriënten bevat. Een biologisch en natuurlijk dieet zorgt voor meer en een complexe variatie van micronutriënten die je lichaam nodig heeft.

Meer vezels
Het tweede voordeel is de mate van vezels. Een natuurlijk en biologisch dieet levert ons vezels vanuit voedsel zoals granen (spelt, quinoa en zwarte rijst), fruit (mango, pruimen en cantaloupe), groenten (tayerblad, boerenkool en bita wiri) en peulvruchten (linzen, erwten en kikkererwten). Vezels helpen bij de preventie van vele aandoeningen, zoals darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.

Beschermende substanties
Het derde voordeel is het verkrijgen van beschermende substanties. Een natuurlijk en biologisch dieet komt met antioxidanten. Dit zijn substanties die het proces vertragen van en ons beschermen tegen cel- en weefselschade.

Een compleet dieet
Onze voorouders gebruikten zoals eerder benoemd geen supplementen, omdat ze voeding aten dat compleet en aangepast was op hun biochemische en anatomische samenstelling. Ze waren zich ook bewust van de potentie van bepaalde voeding en voor bepaalde doeleinden. Zo at men sopropo/bitter melon voor o.a. het verkrijgen van ijzer.
Verder maakten zij ook gebruik van zowel verse als gedroogde kruiden en specerijen. Kruiden en specerijen geven niet alleen een lekkere smaak aan je eten, maar ze bevatten vaak ook aardig wat mineralen, vitamines en fytonutriënten. Verder bevatten de kruiden en specerijen helende krachten. Zo gebruikten onze voorouders gember tegen keelontsteking en maagklachten.

Je voeding bereiden met kruiden en/of specerijen zorgt er dus voor dat je voeding lekkerder, gevarieerder en completer wordt. Als dit goed uitgevoerd wordt, is het gebruik van supplementen in de meeste gevallen overbodig.

Blaka Cooking starterspakket

 
Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health 
Afrika, dr. L.O., Dictionary of Vitamins and Minerals from A to Z
Harvard Health Publishing. (2018, september). Do you need a daily supplement? Geraadpleegd van: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-you-need-a-daily-supplement
Mayo Clinic Staff. (z.d.). Nutrition and healthy eating. Geraadpleegd van: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/supplements/art-20044894#
Voedingscentrum. (z.d.). Voedingssupplementen. Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspx
 
Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Aan de gegevens in dit artikel kan geen rechten worden ontleend. Alle inhoud in dit artikel is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts of medische specialist bespreken. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van dit artikel.

 

Deel dit met je vrienden!