4 voedingstips voor op reis

We zitten volop in de vakantieperiode. Velen zijn al op reis en sommigen gaan wellicht nog op reis. De vakantieperiode, of je nou op reis gaat of thuis blijft, is voor de meesten van ons meestal niet echt een bevorderende periode voor ons holistisch welzijn door al het voedsel dat wij eten. Toch hebben we enkele tips voor jou die kunnen helpen om te zorgen voor balans van al het “slechte” dat je eet tijdens je vakantieperiode.

“Ik ga niet koken hoor, ik heb ook vakantie.”…Is dat een uitspraak die jou bekend voorkomt? Velen van ons willen namelijk niet koken als we op reis zijn, want het is immers vakantie. Soms is het ook niet mogelijk, omdat je niet over de juiste faciliteiten beschikt. En laten we eerlijk zijn, gemak speelt een belangrijke rol als je tijdens je vakantie op reis gaat. Door dit alles komt jouw holistisch welzijn wel in gevaar, omdat gemak vaak betekent dat je uit eten gaat, meer fastfood eet, veel snackt en alcoholische dranken nuttigt. Dit zijn op voedingsgebied vaak de snelle, toegankelijke en gemakkelijke opties. Toch hebben wij enkele tips voor jullie die net zo gemakkelijk, snel en toegankelijk zijn.

Tip 1: verhoog je waterconsumptie
Verhoog je dagelijkse waterconsumptie met minstens een liter. Water zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt en niet zomaar extra gaat eten. Tevens helpt water bij het bevorderen van je stoelgang. Dit is heel belangrijk aangezien uit eten gaan, fastfood en snacks in de meeste gevallen bijna geen tot geen vezels bevatten. Vezels helpen net als water de stoelgang op gang en helpen bij het reinigen van het maagdarmkanaal. Tevens is water overal verkrijgbaar. Je kunt water in alle restaurants bestellen, zelfs bij fastfood ketens en in warme landen is het zelfs op straat te koop.

Tip 2: eet voldoende fruit
Eet voldoende fruit. Ook fruit is vrij gemakkelijk te verkrijgen. Fruit bevat de vezels die je helpen je maagdarmkanaal te reinigen. Verder bevat fruit essentiële vitamines en mineralen die je lichaam helpen bij het verdedigen en herstellen van al de andere junk- en fastfood die je eet. Op reis is het eten van een fruitsalade een echte aanrader. Het is makkelijk te maken, het is snel te maken en je hebt er alleen een schaal en een mes voor nodig. Als je in een hotel of pension verblijft, hebben ze 9 van de 10 keer fruit of fruitsalade bij het ontbijt en/of de lunch. In warme landen, zoals Ghana, Suriname, Kenia, Cuba en vele andere, verkopen ze vaak ook fruit op straat. Denk aan watermeloen, knippa en mango. En heel vaak verkoopt men ook jonge kokosnoten waarvan je eerst het water kan drinken (het zit vol elektrolyten) en daarna het vruchtvlees, dat zeer voedzaam is, kan opeten.

Tip 3: drink sappen
Ga vol voor de sappen. En als we zeggen “Ga vol voor sap”, dan hebben we het voornamelijk over verse fruitsappen en smoothies. Verse fruitsappen zijn een bom van multivitaminen. Verder bestaan de sappen voor een groot deel uit water aangezien de vele vruchten, net als wij, voor een groot deel uit water bestaan. Afhankelijk van het soort sap en hoe ze verkregen zijn, krijg je ook nog wat vezels binnen. Dus je hebt heel wat voordelen in één keer. Ook sappen en smoothies zijn snel en simpel te maken, ongeacht waar je bent en ze zijn ook bijna overal verkrijgbaar.

Tip 4: zoek “healthy” opties
Ga op zoek naar “healthy” opties in de supermarkt en restaurants op je vakantiebestemming. De afgelopen jaren zijn er niet alleen in Nederland, maar ook zeker in andere landen, zoveel restaurants bijgekomen die zeker wel gezonde opties aanbieden. Doe van tevoren of tijdens je reis research online of vraag de locals naar restaurants die (ook) gezonde maaltijden verzorgen. Eén van de online bronnen die wij vaker hebben gebruikt, is Happycow.

Met deze 4 tips kom je al een heel eind. En natuurlijk kunnen we je de bonustip niet ontnemen.

Bonustip 5: neem je Blaka spices mee
De laatste tip die we je geven is, neem je potje Blaka spices mee op reis. Blaka spices kan je overal voor gebruiken, voor je fruit, je salades, je smoothies of als je toch kan en wil koken. Het potje is klein waardoor je deze gemakkelijk kunt meenemen in je handtas. Verder bestaan de Blaka spices uit kruiden en specerijen die het lichaam helpen bij het reinigen en bevatten ze stuk voor stuk vitamines, mineralen en fytonutriënten die een verademing voor je lichaam (en vooral je maagdarmkanaal) zal zijn met al het fast- en junkfood en snack geweld dat je het aandoet op vakantie.

Uiteraard hebben wij nog zoveel tips voor op reis die wij jullie kunnen meegeven, maar wij laten het voor nu bij deze 5 tips om je alvast een stukje op weg te helpen. Voor de mensen die vakantie hebben, geniet van je vrije dagen en blijf aan je gezondheid denken.

Wij zijn op dit moment druk bezig met ons tweede boek dat eind 2019 uitkomt. Een boek dat dieper in zal gaan op het onderdeel voeding en afrocentrische voeding in het bijzonder. Het kookboek zal diverse bestaande en nieuwe recepten bevatten die je makkelijk kunt toepassen of ter inspiratie kan gebruiken voor in jouw eigen keuken. 

Blaka Cooking starterspakket

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl