Recept: heerlijke SURINAAMSE vegan maizenakoek

Maizenakoek, een bekende koek die bij bijna alle Surinaamse eettentjes en feesten wel te vinden is. Een koek die wij zelf ook altijd heerlijk hebben gevonden. De goede balans tussen hard, zacht en luchtig maakt maizenakoek voor ons zo lekker. Het ei of de eieren in maizenakoek zorgen er o.a. voor dat je dit voor elkaar krijgt. Voor alle mensen die een veganistische levensstijl of plantbased lifestyle leven, lijkt het dus onmogelijk om lekkere maizenakoekjes te eten…maar niets is onmogelijk wat ons betreft. Op Instagram en Facebook lieten wij jullie al de nodige foto’s zien van onze maizenakoek, een die niet alleen lekker is maar ook nog eens geschikt is voor veganisten. Na de nodige pogingen, die het net niet waren, hebben wij een recept uitgevonden die wij graag met jullie willen delen. Dit recept kun je als basisrecept nemen om zelf de lekkerste maizenakoekjes te maken. Check het recept hieronder en beoordeel zelf.  

Ingrediënten voor +/- 16 maizenakoekjes:

  • 122 gr. maizena
  • 3 gram bakpoeder
  • 54 gram rietsuiker
  • 1 gram himalaya zout
  • snufje vanillepoeder
  • 58 gram plantaardige boter
  • 41 gram plantaardige olie naar keuze (kokosolie of zonnebloemolie heeft ons voorkeur)

Bereiding:

Stap 1: Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is. Voeg deze toe aan je mengkom (tip: het liefst een hoge mengkom i.v.m. het opstuiven van de maizena bij het mixen later in het proces) samen met de suiker en mix het geheel met een handmixer tot een romige massa.

Stap 2: Voeg vervolgens de olie en de vanillepoeder toe. Mix het geheel weer met de handmixer.

Stap 3: Voeg in een ander bakje de maizena, het zout en de bakpoeder bij elkaar en roer het met een lepel door elkaar.

Stap 4: Als je het door elkaar hebt geroerd, voeg je het beetje bij beetje toe aan de grote mengkom. Zet de handmixer even uit als je de maizena erbij doet, zodat de maizena minder opstuift. Als je alles hebt toegevoegd, mix je het geheel nog ongeveer 2 minuten zodat het echt een romige massa wordt.

Stap 5: Maak vervolgens kleine bolletjes en druk deze lichtjes plat met een vork en leg deze op een rooster met bakpapier. Let erop dat je de deegbolletjes ver uit elkaar legt, omdat ze tijdens het bakken een stuk groter worden. Je kunt er overigens ook voor kiezen om ze er op te spuiten. Optioneel: versier de koekjes met vegan suikermuisjes.

Stap 6: Bak ze in ongeveer 15 minuten op 160 graden gaar. Let op: het is de bedoeling dat de koekjes wit blijven aan de bovenzijde.

Eet smakelijk, nyan switi!

Heb jij het recept uitgeprobeerd? Wij zijn benieuwd wat je van het recept vond en hoe jouw eindresultaat eruit ziet. Deel je foto’s via Instagram of Facebook met #blakaonline of tag ons in je berichten.

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Deel dit met je vrienden!
Tagged , ,