Goedkoper vegan eten doe je zo

veganbudgetWanneer je bewust vegan eet, kan het zijn dat je sneller door je boodschappengeld heen bent dan voorheen. Echter kan je het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt en kun je juist voordeliger uitkomen dan wanneer je vlees, vis en zuivel nuttigt. Sterker nog, vlees en vis zijn vaak het duurst in een maaltijd waarvan zij onderdeel uitmaken. In dit artikel geven wij je enkele tips om zo goedkoop mogelijk vegan te eten. Vele tips zijn overigens ook handig voor non vegans.

Maak je eten zelf klaar
Tegenwoordig zijn er veel kant-en-klare vegan maaltijden en producten te verkrijgen en dit aantal neemt alleen maar toe. Handig en leuk vanuit het oogpunt van gemak en variatie, maar minder interessant voor je portemonnee en je gezondheid. Het is vaak goedkoper om je producten zelf klaar te maken. Zeker op het lange termijn. Zorg bijvoorbeeld dat je de basis ingrediënten altijd in huis hebt, zodat je snel wat kunt klaarmaken, ook als je weinig tijd hebt. Denk bijv. aan bloem, plantaardige melk, vegan boter, gist, bakpoeder, gedroogde bonen en erwten, granen en pasta. Maar ook iets langer houdbare groentes en fruit zoals komkommer, paprika, tomaat, uien etc. Zo heb je altijd wat in huis om (snel) klaar te maken en waardoor je minder snel geneigd bent om kant-en-klare producten te kopen. Tevens is het van belang voor je gezondheid, want ook vele vegan varianten bevatten onnodige toevoegingen. Een groot voordeel is dan ook dat je weet wat je eet wanneer je het zelf klaarmaakt.

Lees etiketten
Dat brengt ons naar het volgende punt. Maak er een gewoonte van om etiketten te lezen. Hoe vaker je dit doet hoe gewoner het wordt. In het begin zal je vele E-nr’s en namen moeten opzoeken, maar dit zal na een tijd afnemen omdat je ze herkent. Met de toename van de populariteit van het veganisme zijn er zoals eerder aangegeven vele vegan producten op de markt gebracht. Denk aan vegan burgers, brood, koek, snoep en ijs. De prijzen van deze speciale vegan producten liggen een stuk hoger. Er zijn ook een hoop producten die al jaren in de winkel liggen, maar naar buiten toe niet perse verkondigen dat ze vegan zijn. Deze producten liggen qua prijs een stuk lager, maar kun je dus gewoon eten of drinken. Herken de dierlijke toevoegingen door de etiketten te lezen en onderzoeken. Twijfel je of een product vegan is? Neem dan contact op met de fabrikant.

Gebruik gedroogde bonen/erwten
Wederom uit gemak kiezen de meesten van ons voor bonen of erwten uit blik of pot. Maar wist je dat het veel goedkoper is om gedroogde bonen/erwten in te kopen? Daarnaast wordt er ook van alles toegevoegd aan het blik of de pot om het langer houdbaar te maken. Denk aan de toevoeging van zout, suiker en in sommige gevallen ook melkeiwit. Een extra tip, week je bonen minimaal een nacht van tevoren zodat je ze die dag daarna alleen hoeft te koken. En in de meeste gevallen geldt, hoe langer je ze weekt, hoe korter je ze hoeft te koken. Heb je daar weinig tijd voor? Kies dan één of twee dagen in de week waarop je de bonen/erwten alvast klaarmaakt voor een paar dagen. Je kunt ze in de koelkast gemiddeld 3-4 dagen bewaren.

Koop acties of in bulk
Wil je toch bepaalde vegan producten kopen die prijzig zijn? Bekijk dan altijd de weekacties van de winkels die jij bezoekt. Zo kun je je favoriete product soms voor bijvoorbeeld de helft van de prijs krijgen. Ook als je geen folders in je brievenbus ontvangt, kunt je de acties online bekijken of via diverse apps. Voor een handig weekoverzicht van vegan aanbiedingen kan je ook terecht op veggiereporter.com .
Je kunt ook op je kosten besparen door in bulk in te kopen online of via de groothandel. Als dit teveel voor jou (en je gezin) is, kun je ook met verschillende familieleden of vrienden tegelijk inkopen, zodat je de kosten kunt delen. Zo komt iedereen goedkoper uit.

Koop lokaal/via een boer
De laatste tip die we je meegeven is om lokaal in te kopen. Doe bijvoorbeeld je inkopen van fruit en groente op de boer als je die mogelijkheid hebt. Naast dat je echt verse groente en fruit kunt halen, is het vaak ook nog een stuk goedkoper om het direct van de boer te kopen. Daarnaast draag je daarmee niet alleen bij aan het milieu, maar steun je de “kleine” ondernemer.
Nog een extra tip, nuttig zoveel mogelijk seizoensgroente. Fruit en groente is vaak goedkoper wanneer het het seizoen is van die bepaalde fruit of groente. O.a. doordat het niet geïmporteerd hoeft te worden.

Hopelijk hebben wij je met deze tips een handje geholpen naar een goedkopere en gezondere levensstijl. Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten via mail of onze social media.

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl