6 tips om bezig te blijven tijdens de lockdown

In crisistijden ontstaan er nieuwe tijden die vragen om creativiteit. Velen om ons heen raken verveeld door de situatie en de bijbehorende beperkingen en vinden het vervelend dat er “niets” te doen is. Voor sommigen is het zo vervelend, dat het zelfs kan lijden tot depressiviteit. Dit willen we natuurlijk voorkomen voor iedereen. In dit artikel geven we jou 6 tips die je kunt gebruiken in tijden van de lockdown (en uiteraard ook daarna).

Dat tijden niet hetzelfde zijn kunnen we niet ontkennen. Maar ook deze situatie biedt een hoop voordelen. Omdat je zoveel op jezelf aangewezen bent, is dit een uitstekend moment om te resetten en terug te gaan naar jezelf door tijd in jouw eigen holistisch welzijn te steken. Met deze 6 tips kun je je prima vermaken, steek je tijd in jezelf en je geliefden en blijf je genieten van het leven.

Lees een boek/artikelen
Nu heb je de tijd en ruimte om dat boek of zelfs meerdere boeken te lezen die al stoffig werden in de kast. Maar ook op internet is er veel informatie te vinden. Investeer in jezelf door boeken en artikelen te lezen over onderwerpen die jou interesseren. Steek bijvoorbeeld ook tijd in onderzoek naar jouw gezondheid. Bekijk “10 x must reads voor holistisch welzijn” voor een aantal interessante boeken.

Ga elke dag een blokje om
Kom van je bank of stoel af en ga dagelijks een blokje om. Over het algemeen zitten we met z’n allen al veel binnen, maar nu met de lockdown is dat natuurlijk nog veel meer. Dit kan de kans op depressieve gevoelens nog meer versterken. Het is altijd belangrijk, maar zeker in tijden van Covid, dat je even naar buiten gaat. Doe dit het liefst overdag, zodat je ook nog de nodige zonnestralen lees: vitamine D, tot je neemt. Lees ook “Geef corona geen kans“.

Blijf/ga sporten
De sportscholen zijn dicht, maar wees niet getreurd. Sporten kan je overal doen. Zo kun je buiten bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, skeeleren en heb je zelfs speciale plekken in de buurt waar ze sport attributen hebben geplaatst waar jij gebruik van kunt maken. Maar ook binnen kun je zoveel dingen doen. Denk aan Hit training, boksen, capoeira, smai tawi, calisthenics, dansen op je favoriete muziek etc. Er zijn ook diverse sportinstructie filmpjes te vinden op YouTube waarbij je een training online kunt volgen wanneer het jou uitkomt.

Maak een roadtrip
Ben je het helemaal zat om in huis te zitten? Stap in je auto en ga voor een roadtrip. Vergeet niet wat lekkere snacks mee te nemen voor onderweg. Mocht je geen auto hebben, pak dan de fiets of scooter en maak een rondje. Je komt dan wellicht minder ver dan met de auto, maar je bent er toch even uit.

Ga lekker koken en bakken
Dat emoties en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hebben jullie al vaker van ons gehoord. Sommigen, en zeker in deze tijden, worden overspoeld met verschillende emoties waardoor de drang naar bepaald voedsel alleen maar groter wordt. Naast het verwerken en oplossen van je psychologische en spirituele problemen is het daarom ook belangrijk om te werken aan het voedsel wat je binnenkrijgt. Wij zeggen altijd, probeer zoveel mogelijk eten zelf klaar te maken en zo min mogelijk bewerkt voedsel uit de winkel te nuttigen. Gebruik de tijd en je energie om te experimenteren in de keuken. Probeer te experimenteren met gezondere ingrediënten. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe groter de kans dat dit ook na de lockdown blijft hangen. Voor vele mensen geeft het klaarmaken van eten ook rust. Dit helpt op z’n beurt weer bij aan het verminderen van neerslachtige of depressieve gevoelens. Hier vind je diverse simpele en gezondere recepten ter inspiratie. Bekijk ook “5 kookboekentips”.

Kom samen met je gezin/familie
Dit is het ideale moment om echt weer te connecten met je man of vrouw en/of je kinderen nu je vaker samen bent. Speel bijvoorbeeld eens samen dat spelletje dat je al zolang zou spelen, praat met elkaar, lach met elkaar, kijk samen een filmpje, maak samen huiswerk, ga samen sporten, kook samen en noem maar op. Kortom, kom dichter tot elkaar.
Al is het lastiger om jouw familie buiten het gezin om en vrienden nu in reallife te zien, is het zeker nog mogelijk om elkaar te spreken. Doe dit dan ook. Bel, app, videochat met je geliefden om toch nog in contact me elkaar te blijven.

Er zijn nog zoveel tips te benoemen om de lockdown “door te komen”, maar dit zijn een paar simpele die je direct kunt toepassen.

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Deel dit met je vrienden!