4 tips voor ondernemers vanuit de topsport

Wij hebben vaker mensen horen zeggen dat ondernemen topsport is. Hierdoor gaan wij er vanuit dat de twee vergelijkbaar zijn. Als dit zo is, dan zullen er vast tips zijn die ondernemers van topsporters kunnen overnemen om hun holistisch welzijn op peil te houden, zodat er op de top van je kunnen gepresteerd kan worden. Wij vonden enkele van deze punten en delen ze via dit artikel met jullie.

Creëer de beste omgeving
Het eerste wat ondernemers kunnen overnemen van topsporters is het creëren van de beste omgeving. De omgeving heeft namelijk een belangrijke invloed op jouw prestaties. Als ondernemer is het belangrijk dat de omgeving waarin jij het meeste werkt (kantoor, thuis, fabriek) ervoor zorgt dat je zo energiek en gefocust mogelijk blijft. Als je op kantoor werkt is het dus handig dat je beschikking hebt tot voldoende daglicht (zon), omdat dit goed is voor je circadiaanse ritme en serotonine aanmaak die er weer voor zorgt dat je goed kunt focussen. Goede ventilatie is ook belangrijk, omdat ook voldoende zuurstof belangrijk is voor je focus. Verder is het hebben van verantwoorde ergonomische stoelen en tafels erg belangrijk, want als je deze niet hebt en daardoor bijvoorbeeld rug-, arm- of schouderklachten krijgt kun je uit de running raken. En net als bij topsporters is uit de running raken het laatste wat je wilt, want dat betekent dat je doelen halen veel moeilijker wordt.

Vorm het juiste team
Het volgende wat wij van topsporters kunnen overnemen is het vormen van het juiste team. We hebben het hier niet over je collega’s of sparringpartners, maar over het team dat je helpt bij je zelfzorg om te zorgen dat je zo lang mogelijk zo fit mogelijk blijft. Naast teamgenoten (collega’s) en sparringpartners hebben sporters ook vaak een team aan verzorgers. Denk aan een trainer, een kracht- en conditietrainer, een fysio en een voedingsadviseur. Een soortgelijk team zou ook bij een (top)ondernemer niet misstaan, aangezien een (top)ondernemer een zeer energiek en dynamisch bestaan leidt dat veel van jouw holistisch welzijn vraagt. Het is dan handig als je mensen hebt die op fysiek, psychologisch en spiritueel gebied helpen om jezelf in balans te houden.

Schakel een voedingsadviseur in
Het derde punt is eigenlijk een verlenging van het vorige punt. Sporters besteden veel aandacht aan hun voeding en de meesten hebben ook een voedingsspecialist in dienst. Ook dit is aan te raden voor ondernemers. Bij ondernemers schiet op tijd en/of voldoende eten er vaak bij in, vooral bij de ondernemers die heel druk zijn en/of veel reizen. Werken met een voedingsadviseur/specialist kan helpen bij deze zaken, zeker als deze ook nog helpt bij het klaarmaken van het eten. Wat ook belangrijk is, is dat jij de juiste voeding krijgt die past bij de lifestyle die jij als ondernemer leeft. Iemand die met computers werkt heeft andere voeding nodig dan iemand die bijvoorbeeld in de bouw zit. Een boekhouder heeft andere voeding nodig dan een kapper. Zo zal diegene in de bouw voeding nodig hebben die voldoende energie geeft en de gewrichten goed houdt. De persoon die veel met computers werkt zal voldoende water en antioxidanten nodig hebben om te helpen tegen stralingen. En de boekhouder heeft weer voeding nodig die hem langere tijd mentaal gefocust houdt. Als ondernemer is het dan handig als je iemand hebt die je hierbij helpt tussen alle drukte door.

Neem voldoende rust
De laatste tip die wij voor je hebben is een simpele, maar voor veel ondernemers een moeilijke. We hebben het over rusten. Alle goede topsporters weten dat voldoende rust een onmisbaar component is van hun trainingen. Dat rusten niet hetzelfde is als niets doen. Voor veel ondernemers is rust vinden en houden moeilijk, want business never sleeps. Vooral met de 24 uurs economie waarin wij nu leven. Echter weten topsporters dat voldoende rust belangrijk is voor volledig herstel. Zonder volledig herstel wordt het moeilijk om je volle potentie te bereiken. Veel ondernemers kijken vooral naar de kwantiteit van hun arbeid en zijn bang heel wat mis te lopen als ze rusten, vooral ook omdat rusten vaak wordt verward met niets doen. Echter heb je er als ondernemer niets aan als je door onvoldoende rust en dus onvoldoende herstel minder begint te presteren. En erger nog zal het zijn als je door niet voldoende te rusten roofbouw op jezelf pleegt en daardoor een tijdje gedwongen uit de running moet. In tegenstelling tot de meeste topsporters verdienen zieke ondernemers moeilijk geld. Daarom zeggen wij van Blaka dat het draait om de kwantiteit van de kwaliteit. We willen zoveel mogelijk kwaliteit leveren en dat betekent dat er voldoende rust voor voldoende herstel aan te pas moet komen.

Lees ook:

De kracht van winti voor jouw onderneming

Deel dit met je vrienden!