Onze 4 favoriete boeken over spiritualiteit

Spiritualiteit is onlosmakelijk verbonden met Afrika, de Afrikaanse bevolking en diaspora. Spiritualiteit is de kern en basis van het leven van onze voorouders. Spiritualiteit was en is niet slechts iets waarin geloofd werd. Het was en is nog steeds iets dat waargenomen, ervaren en gebruikt werd en wordt om een hoge mate van kwaliteit van leven te hebben en holistisch welzijn te ervaren. Spiritualiteit was en is vanuit de africentrische filosofie altijd een wetenschap. De kennis heeft zich binnen de verschillende Afrikaanse gemeenschappen op verschillende manieren gemanifesteerd. In Suriname zijn deze verschillende vormen als bouwstenen gebruikt en samengevoegd tot wat men kent als winti. Omdat er genoeg mensen zijn die op zoek zijn naar de achtergrond en de basis van africentrische spiritualiteit delen wij enkele boeken als aanrader om meer te weten te komen over de spirituele wetenschap van je voorouders.

Muata Ashby – The Kemetic Tree of Life

Het eerste boek dat wij je aanraden heeft de naam “The Kemetic Tree of Life” en is geschreven door Muata Ashby. Dit boek gaat over de oudste gedocumenteerde wetenschap in de geschiedenis van de mensheid. Ashby geeft uitleg over de spirituele wetenschap van Kemet (Oud-Egypte). De medu neter is een manier die onze voorouders uit Kemet hebben ontwikkeld om deze wetenschap voort te laten leven. In dit boek geeft Muata meer uitleg over de kosmologie van onze voorouders uit Kemet. Kosmologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontstaan, de ontwikkeling en de structuur van het universum. Al duizenden jaren geleden hebben onze voorouders de uitleg over deze wetenschap gedocumenteerd. Met dit boek legt Ashby die teksten op een overzichtelijke en gestructureerde manier uit. Aangezien o.a. de Akan, Yoruba en Bantu gemeenschap zeggen afkomstig en daarmee ook verwant te zijn aan die van Kemet is het een interessant boek om een holistisch beeld te krijgen van de diverse manifestaties van africentrische spirituele wetenschap. Bekijk hier meer over “The Kemetic Tree of Life”

Kimbwandende Kia Bunseki Fu-Kiau – African Cosmology of the Bantu-Kongo

Zoals we zonet al aangaven zijn de Kemetic en Bantu gemeenschap verbonden, vandaar dat wij onze tweede aanrader niet konden weglaten uit onze lijst. African cosmology of the Bantu-Kongo geeft ons een kijk op spirituele wetenschap die onze Bantu voorouders duizenden jaren geleden ontwikkelden en op speciale scholen onderwezen. Dit boek geeft ons een basis om de kosmologie van de Bantu gemeenschap te begrijpen en als gewenst toe te passen op ons leven. Middels dit boek leer je niet alleen over de kosmologie, maar ook de sociaal-culturele setting van de Bantu gemeenschap. Verder kan je ook vinden hoe juridische disputen werden/worden bekeken en afgehandeld. En hij leert je ook nog wat Bantu zinnen en woorden, doordat hij regelmatig woorden en zinnen vertaalt in het boek. Bekijk hier meer over “African Cosmology of the Bantu-Kongo”

Malidoma Patrice Somé – Ritual

Volgende op de lijst is Ritual van Malidoma Somé. Malidoma is een spirituele (wetenschapper) priester van de Dagara gemeenschap uit Burkina Faso. Hij heeft meerdere boeken geschreven over de kosmologie van de Dagara gemeenschap en hoe wij deze kunnen inzetten voor ons holistisch welzijn. In dit betreffende boek legt Malidoma de kijk op rituelen vanuit zijn wetenschap uit. Hij geeft aan welke positie rituelen innemen binnen het dagelijks leven van zijn gemeenschap. Hij geeft voorbeelden van diverse rituelen en de diepere betekenis achter de rituelen. Rituelen zijn handelingen waarmee wij spirituele wetenschap toepassen. Dankzij dit boek kan je jouw kennis verbreden wat betreft rituelen van africentrische spirituele filosofie en wetenschap. Bekijk hier meer over “Ritual”.

Professor Kaba Hiawatha Kamene – Spirituality Before Religions

Laatste, maar zeker niet de minste die wij aanbevelen is “Spirituality before religions”. Schrijver Kaba Hiawatha Kamene neemt ons mee in de ontwikkeling van de oudste gedocumenteerde spirituele wetenschap, namelijk die van Kemet en Kush. Nadat hij de africentrische definitie van spiritualiteit definieert, namelijk dat spiritualiteit de onzichtbare wetenschap is en wetenschap de zichtbare spiritualiteit is, legt hij uit waarom vanuit de africentrische filosofie spiritualiteit de “heilige” wetenschap is. Aan de hand van de piramide tekst, coffin tekst en de pert em heru gaat hij dieper in op deze rijkdom die onze voorouders voor ons hebben achtergelaten. Naast spiritualiteit geeft het boek ook inzichten over de verschillende dynastieën van Kemet en hun bijdrage aan dit erfgoed. Bekijk hier meer over “Spirituality Before Religions”.

Er zijn nog vele andere boeken die wij jou kunnen aanraden, maar we denken dat je met dit lijstje wel even zoet bent en dat je met deze boeken een gedegen basis krijgt als het gaat om africentrische spirituele wetenschap. Dus bij deze alvast veel lees- en leerplezier.

Deel dit met je vrienden!