Blaka’s boekentip: 5 boeken die mannen van Afrikaanse roots gelezen moeten hebben

Je krijgt geen intelligentie door te lezen, maar door te lezen kun je je intelligentie trainen en je horizon verbreden. Daarom geven wij van Blaka je af en toe boekentips. Dit keer geven we je vijf boeken die alle mannen met Afrikaanse roots gelezen moeten hebben die op zoek zijn naar zelfontwaking.

The mis-education of the negro – Carter G. Woodson
Het eerste boek dat wij uitlichten is The mis-education of the negro. Dit boek, geschreven door Carter G. Woodson, werd uitgegeven in 1933, maar de inhoud is nog net zo actueel en relevant dat het vandaag geschreven en uitgegeven had kunnen zijn. Enkele problemen die worden aangekaart, zijn:
– het gebrek aan politieke steun voor de verbetering van de sociaal-economische positie van mensen met Afrikaanse roots;
– educatie dat niet aansluit op de geschiedenis en de huidige belevingswereld van mensen met Afrikaanse roots, waardoor de genoten educatie bijna onpraktisch is en zeker niet bruikbaar is voor het verbeteren voor de welzijn van de gemeenschap met Afrikaanse oorsprong;
– de medische wereld die dezelfde mensen van Afrikaanse en Europese oorsprong behandelt en bekijkt vanuit Europese maatstaven, waardoor deze behandeling minder effectief zijn voor mensen met Afrikaanse roots.
Het is overigens geen boek waar alleen in wordt “geklaagd”. Woodson draagt vanuit hemzelf ook enkele oplossingen aan. Het is een boek dat je zeker aan het denken en onderzoeken zet en staat daarom zeker op onze lijst.

The autobiography of Malcolm X – Alex Haley
Het tweede boek dat we je aanraden is The autobiography of Malcolm X geschreven door Alex Haley. Velen hebben de film gezien, maar toch hebben velen het boek niet gelezen. Ondanks dat de film een must see is, geeft het boek toch een dieper en breder beeld van het leven van Malcolm X. De film is meer een samenvatting van het boek. Wat het verhaal van Malcolm X interessant maakt, is dat het het juiste voorbeeld is van hoe een persoon uit onwetendheid over zichzelf zijn geschiedenis en zijn talenten kan gebruiken om zelf destructief te zijn voor zichzelf en zijn omgeving. Tevens laat het zien hoe de zoektocht naar jezelf en zelfkennis je op het pad van grootsheid en verantwoordelijkheid voor jezelf en omgeving kan brengen. Ondanks zijn tragische einde heeft en betekent hij nog veel voor mensen met Afrikaanse roots waar dan ook ter wereld. En om die reden mag dit boek niet ontbreken aan onze lijst.

African holistic Health – Dr. Llaila O. Afrika
Nummer drie is de eerste van zijn soort. African holistic Health van dr. Llaila O. Afrika is één van de eerste boeken dat de medische wereld en bepaalde ziektes begrijpelijker maakt voor de gewone persoon. Los van uitleg geeft hij in het boek ook enkele geschiedenislessen met betrekking tot Afrika, Afrikanen en ziektes. Dit is één van de eerste boeken dat ziekte en preventie op een afrocentrische manier uitlegt. Naast de geschiedenislessen en uitleg over ziektes, krijg je ook praktische tips om zelf met het verbeteren van je gezondheid aan de slag te gaan. Dit boek is voor zowel mannen als vrouwen een echte aanrader.

Seeking the Sakhu – Wade W. Nobles
Wade D. Nobles is één van de top Afro-Amerikaanse (en eigenlijk van de wereld) psychologen. Naast psycholoog is hij ook priester van enkele Afrikaanse spirituele wetenschappen. Hij is één van de voortrekkers geweest voor het ontstaan en vervaardigen van een black psychology. Hij heeft vele publicaties uitgebracht op dit gebied. De publicatie van hem die wij aanraden is Seeking the Sakhu. Dit is een boek dat hij heeft geschreven als basis voor een black psychology. Dit boek is een must read, omdat het je meeneemt naar het denken van onze voorouders. Het laat zien hoe onze voorouders de mens en de natuur zagen. Maar het sluit ook aan op het hier en nu en de psychologische staat van mensen van Afrikaanse oorsprong. Meneer Nobles gaat holistisch te werk. Dat wil zeggen dat hij heel Afrika met elkaar verbindt in zijn uitleg en dat hij ook uitgaat van lichaam, psyche en ziel als een geheel en behandelt dit ook allemaal uitgebreid. Dit boek is een parel voor eenieder die hunkert naar zelfontwaking.

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn – Kofi Orunmila & Akoeba
Het laatste boek dat wij aanraden is een jong boek, maar zeker niet de minste in het rijtje. We hebben het hier over ons eigen boek genaamd “Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn”. Een boek dat je helpt algeheel welzijn te krijgen en behouden d.m.v. een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap dat veelal als religie of cultuur wordt gezien. In dit boek wordt op een praktische manier uitgelegd hoe dit te bereiken. Een groot voordeel van dit boek is dat het in het Nederlands is geschreven. Voor vele afrocentrische boeken moet je in de meeste gevallen een aardig woordje Engels kunnen lezen, aangezien ze in het Engels worden geschreven. Naast dat dit boek je helpt bij het verkrijgen en behouden van holistisch welzijn, is dit één van de weinige, zo niet de eerste, boeken dat Afrikaanse spiritualiteit wegzet als een wetenschap. Verder worden diverse Afrikaanse spirituele stromingen met elkaar verbonden en verbonden met winti. Dit boek mag dus niet missen in je boekenkast. Meer informatie over dit boek is te vinden via www.blakaonline.nl/wintiboek.

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn

Deel dit met je vrienden!