3 vegan friendly keukens

Als het gaat om het ervaren van verschillende keukens en hun authentieke gerechten kan het lastig zijn voor veganisten. De manier van koken binnen sommige culturen zijn net iets toegankelijker dan anderen. Vandaar dat we enkele aanraders voor jou hebben van vegan friendly keukens.

In sommige culturen is vlees veel belangrijker en dus meer aanwezig dan bij andere. Denk bijvoorbeeld aan de Argentijnse en andere Zuid-Amerikaanse keukens waar gerechten vaak draaien om veel of grote lappen vlees. Het bbq’en en roosteren van vlees komt daar vaak voor. In andere keukens spelen zuivelproducten een prominente rol. Denk bijvoorbeeld aan de Turkse en Griekse keukens. Dit alles kan ervoor zorgen dat jij als persoon met een plantaardig dieet en zeker als veganist, moelijker aan je trekken komt als je uit eten gaat in een restaurant van zulke keukens. Maar net zo zijn er ook bepaalde keukens waar jij als plantbased eter en zeker ook als veganist makkelijker je draai kunt vinden als je uit eten gaat. We hebben hier enkele voor je uitgelicht.

Ethiopische/Eritrese keuken

De Ethiopische en Eritrese keuken zijn voor het grootste gedeelte hetzelfde dus als we het hebben over de Ethiopische keuken dan hebben we het in dit geval ook over de Eritrese keuken. Deze keuken is een keuken met vele lekkere gerechten die ook heel voedzaam zijn. Omdat de meeste Ethiopiërs de orthodoxe christelijke religie aanhangen en het in deze religie gebruikelijk is om te vasten van vlees en vis zijn er heel wat gerechten die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Om deze reden is een Ethiopisch restaurant geschikt voor mensen met verschillende diëten, dus ook de vegetariërs en veganisten. Enkele vegan gerechten uit de Ethiopische keuken zijn bijvoorbeeld Misir Wot.

Misir Wot
Misir betekent rode linzen en Wot betekent in dit geval gestoofd. Misir Wot is een stoofpot van rode linzen die lekker gekruid en pittig van smaak is, waarbij de berbere kruidenmelange een hoofdrol speelt.

Atir Kikalicha
Atir Kikalicha is ook een veganistisch gerecht en ook een stoofschotel. Echter is dit een stoofpot van gele spliterwten. In dit gerecht is kurkuma één van de belangrijkste specerijen.

Shiro Wot
Shiro Wot is nog een vegan stoofpot gemaakt van kikkererwten(meel). Ook dit gerecht is heerlijk gekruid.

Injera
Maar een gerecht dat je niet mag vergeten te proberen wanneer je naar een Ethiopisch restaurant gaat, is Injera. Injera is een gerecht waarbij er een plaat/flatbread gemaakt van teff met verschillende toppings wordt geserveerd. Enkele van de toppings zijn de eerdergenoemde stoofgerechten zoals Misir Wot. Bekijk ook 4 Afrikaanse vegan friendly gerechten.

Kortom de Ethiopische keuken heeft heel wat vegan gerechten die je kunt proberen en is dus een aanrader als vegan friendly keuken.

Indiase keuken

De tweede vegan friendly keuken is de Indiase keuken. De Indiase keuken is zeer divers, omdat elke regio hun eigen gerechten en eigen stijl hebben. En ook hier heeft religie een stempel gedrukt op de keuken waardoor ook de Indiase keuken heel wat gerechten kent die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. De hindoeïstische religie is van invloed geweest op de manier van eten. En natuurlijk heeft ook de Ayurvedische geneeswijze een stempel gedrukt. Eén van de gerechten die je tegen kunt komen op de menukaart van een Indiaas restaurant is Kitchari.

Kitchari
Dit is een gerecht waarbij basmatirijst en gele spliterwten samen gekookt worden en gekruid worden, met kurkuma als basis. Afhankelijk van de persoon worden er ook andere kruiden toegevoegd zoals kruidnagel en gember bijvoorbeeld, maar dat is afhankelijk van de persoon die het kookt. In sommige gevallen wordt er ook in plaats van gele spliterwten, linzen gebruikt.

Samosa
Een ander gerecht dat ook al iets bekender is bij de meesten en ook op de menukaart van bijna alle Indiase restaurants voorkomt zijn Samosa’s. Deze lekkere hapjes worden vaak als voorafje gegeten. Het zijn een soort pasteitjes die of met vlees of aardappelen en doperwten worden gevuld.

Pakora
Een ander voorafje die deze keuken heeft die ook vegan friendly is, zijn Pakora’s. Deze komen ook in een plantaardige variant. Ze kunnen met diverse groentes en kruiden en specerijen gemaakt worden zoals bijvoorbeeld aubergine, paprika, aardappels, uien, gember en koriander. Deze ingrediënten worden aan elkaar gebonden met kikkererwtenmeel, waardoor deze hapjes op groenterotsjes lijken.

Chana Masala
Onze favoriete gerecht als wij naar een Indiaas restaurant gaan is Chana Masala. Dit is een gerecht waarbij kikkererwten in een saus met tomatenpuree en masala kruiden wordt klaargemaakt. Meestal wordt dit met naan, roti of basmatirijst gegeten. Let wel op, want naan is niet veganistisch. Deze wordt normaliter met zuivelproducten gemaakt. Chana Masala komt in drie varianten, normaal, mild en spicy. Maar wees gewaarschuwd, want mild is voor de meeste mensen al op het niveau van spicy.

Libanese keuken

De keukens uit het Midden-Oosten hebben heel wat vegetarische en zeker ook veganistische gerechten. De Libanese keuken is daar een voorbeeld van.

Hummus
Wij gaan er vanuit dat Hummus algemeen bekend is. Dit is bijna altijd vegan en heerlijk op een broodje of met stukjes paprika en komkommer bijvoorbeeld.

Baba ganoush & Mutabal
Iets minder bekend, maar zeker niet minder lekker zijn Baba ganoush en Mutabal. Dit zijn twee gerechten die dezelfde basis hebben, maar er toch anders uitzien en ook anders smaken. Ze zijn beide gemaakt van gegrilde aubergine en tahini. Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. Verder worden er diverse kruiden en specerijen gebruikt zoals chilipepers, koriander en knoflook

Batata harra
Batata harra is nog een Libanees gerecht dat je op de menukaart in een restaurant kunt tegenkomen of zelf thuis kunt proberen. Het zijn aardappelblokjes die met verschillende kruiden en specerijen op smaak zijn gebracht zoals bijvoorbeeld knoflook, chilipeper, chilivlokken en koriander. Ze worden ook met wat citroensap besprenkeld en op middelhoog vuur gebakken in olijfolie. Dit maakt dit gerecht een simpele, maar lekkere sidedish.

Falafel
Maar onze favoriet uit de Midden-Oosterse keuken en dus ook de Libanese blijft de welbekende falafel. Dit zijn gefrituurde balletjes met kikkererwten als basis aangevuld met diverse kruiden. Ook deze is meestal vegan, zeker als je de yoghurtsaus en knoflooksaus weglaat en alleen voor Tahini gaat. Het vervangen van de yoghurtsaus en knoflooksaus in een vegan variant kan natuurlijk ook.

Genoeg vegan friendly keukens

Zoals je ziet hebben bovengenoemde keukens genoeg vegan gerechten die je thuis kunt proberen of als je uit eten wil. Bovengenoemde gerechten zijn slechts enkele voorbeelden uit deze keukens. Belangrijk blijft wel dat je voor de zekerheid vraagt of de gerechten wel echt vegan zijn als je uit eten gaat, aangezien de exacte bereidingswijze per kok kan verschillen. Zo zetten sommige mensen yoghurt in Baba ganoush en worden Samosa’s soms met ei gebakken.

Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website. Aan de gegevens op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Alle inhoud op deze website is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts bespreken. Wij streven naar volledigheid, actualiteit en correctheid van de informatie op onze website. Wij kunnen niet garanderen dat de gehele inhoud van deze website daadwerkelijk correct, actueel en volledig is. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van deze website.

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl