4 Afrikaanse vegan friendly gerechten

Mensen van Afrikaanse roots staan bekend als echte vleeseters. Het eten van kip is één van de veelvoorkomende stereotype voorbeelden. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn plantbased diëten zoals de vegetarische en veganistische diëten niet nieuw als het op Afrika aankomt (Lees De oorsprong van veganisme in Afrika). Diverse Afrikaanse gemeenschappen leefden op een plantbased dieet. Hierdoor zijn er vele traditionele Afrikaanse gerechten die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Met dit stuk laten we je kennis maken met enkele van deze gerechten.

Red Red

Het eerste gerecht dat we met je delen is Red Red. Dit is een traditioneel Ghanees gerecht die zijn naam te danken heeft aan de kleur die de palmolie en tomaten aan het gerecht geven. Red Red is een stoofpot van blaka ai pesi/zwarte oogbonen klaargemaakt met o.a. palmolie en tomatensaus, uien en diverse kruiden en specerijen. Het wordt geserveerd met stukken gebakken bakbanaan. Van oorsprong is het een gerecht dat geen vlees bevat, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg mensen die er vlees aan toevoegen. Dit gerecht, dat voornamelijk tijdens de lunch wordt geserveerd, zorgt niet alleen voor koolhydraten, maar ook voor heel wat proteïnen, vezels, foliumzuur en diverse vitaminen B. Eén van onze gerechten in het boek De kracht van jouw eten is geïnspireerd op Red Red.

Injera

Voor het volgende gerecht gaan we naar Oost-Afrika, want hier vinden wij Injera. Injera is een gerecht uit de Ethiopische en Eritrese keuken. Het is een gefermenteerde plaat gemaakt van teff dat door sommigen ook wel als pannenkoek of flatbread wordt gezien. Wetenschappers hebben de geschiedenis van injera kunnen traceren vanaf 100 v.C., wat dit al een eeuwenoude maaltijd maakt. Injera wordt gemaakt van teff. Dit is een graan die al eeuwenoud is. De eerste bronnen van teff zijn vanaf 3250 v.C. bekend aangezien archeologen teffgranen vonden in Egyptische (Kemet) piramides (mer). Injera wordt op verschillende manieren geserveerd en gegeten, maar de meest voorkomende manier is er één waarbij de Injera als een plaat met verschillende toppings wordt geserveerd. De toppings hebben tegenwoordig ook vlees, maar bestaan traditioneel gezien uit groenten en salades die allemaal anders gekruid zijn. Je kunt denken aan o.a. oker, linzen, gele erwten en spicy kikkererwten. Omdat Injera van teff wordt gemaakt is het zeer voedzaam en heeft het veel gezondheidsvoordelen. Zo is teff een bron van ijzer, magnesium en zink. Tevens is het een glutenvrije graan. Omdat teff duur is en moeilijk verkrijgbaar was in Europa en Amerika zijn er mensen die Injera maakten van teff gemengd met andere granen. Kijk dit dus even na als je een glutenallergie hebt. Wil je een keer injera uitproberen? Dan raden wij Mooshka Vegan Soul Food in Amsterdam zeker aan.

Jollof rice

Het volgende gerecht is niet alleen pittig van smaak, maar zorgt al jaren voor een pittige strijd. Aangezien dit gerecht in Ghana en Nigeria wordt gemaakt is de vraag welke versie nou het lekkerste is. We hebben het namelijk over Jollof rice. Jollof rice wordt overigens ook gegeten in Senegal en Gambia, maar dan onder de Wolof benaming Benachin. Sterker nog, het gerecht is afkomstig uit de Sene-Gambia regio en de naam refereert naar de Wolof gemeenschap die ook Djollof (jollof) genoemd wordt. Jollof rice is een rijstgerecht gemaakt in een pittige tomatensaus. En afhankelijk van het land en de regio met verschillende kruiden en specerijen. Het verschilt ook per regio of er vis of vlees bij is. In Senegal en Gambia wordt het vooral met vis gegeten, maar in Ghana en Nigeria vooral met vlees. Ook wordt er groente bij geserveerd. In Gambia zit er bijvoorbeeld vaker Antroewa (African eggplant) bij. Omdat de rijst een heerlijke kruidensmaak heeft en er groente bij geserveerd wordt, zijn vlees en vis makkelijk weg te laten, waardoor dit een geschikt gerecht is voor vegans. Overigens was het dankzij een tekort aan gerst dat er rijst werd gebruikt voor een gerecht van toen waardoor jollof rice is ontstaan. Bekijk het recept voor jollof rice van The Canadian African of This Girl Can Cook.

Chakalaka

Ook in Zuid-Afrika zijn er vegan friendly gerechten te vinden. Chakalaka is er één van. Het gerecht is afkomstig uit de townships uit Johannesburg en het stedelijke gedeelte van Soweto. Er wordt vanuit gegaan dat het recept is gecreëerd door mannen die in de 18e eeuw in de goudmijnen werkten. Er is een gerecht gecreëerd die naast de Afrikaanse basis invloeden heeft van diverse culturen, zoals komijnpoeder/pasta die in Zuid-Afrika aanwezig zijn. De basis van dit gerecht bestaat uit uien, tomaten, pepers en bonen. Verder geeft iedereen een eigen draai aan Chakalaka. Het wordt meestal geserveerd met iets zetmeelrijks zoals brood of mealie pap. Mealie pap is een pap gemaakt van mais en water. Chakalaka wordt vaak tijdens feesten en voornamelijk tijdens barbecues gegeten en daardoor dus vaak met vlees gegeten. Maar het is makkelijk zonder vlees te eten, omdat het voldoende vult en het vlees niet in het recept en gerecht zelf zit. Er is nog wel een discussie of Chakalaka een hoofdgerecht, bijgerecht of een simpele salade is. In onze beleving valt het onder alledrie afhankelijk van de setting en de rest van het menu. Bekijk een recept van Chakalaka.

Zoals je ziet zijn er toch al een aantal van oorsprong vegan gerechten te benoemen die uit Afrika komen en zo zijn er natuurlijk nog meer. Met dit arikel willen wij je motiveren om ook eens in de Afrikaanse keuken te kijken voor heerlijke plantbased recepten.

BEKIJK OOK:

Literatuurlijst

91 Ways (2015, 12 juni). South African Chakalaka: Tinyiko’s story. https://91ways.org/south-african-chakalaka-tinyikos-story/

Food Wars. (z.d.). Jollof Wars: Who does West Africa's iconic rice dish best? BBC. https://www.bbc.com/travel/article/20210607-jollof-wars-who-does-west-africas-iconic-rice-dish-best#:~:text=The%20origins%20of%20Jollof%20rice,Senegal%2C%20The%20Gambia%20and%20Mauritania.&text=Today%2C%20every%20West%20African%20country,divides%20and%20unites%20the%20region.

Imam, M. (2020, 23 september). Injera is a staple of Ethiopian cuisine — here is how it's made and how to eat it. Insider. https://www.insider.com/injera-staple-ethiopian-cuisine-awash-brooklyn-2019-9

Lawal, F. (2018, 6 september). Flaming Hot Heaven: An Illustrated History Of Jollof Rice. Zikoko. https://www.zikoko.com/chopist/history-of-jollof-rice/

Leach, J. (2022, 14 maart). What is Chakalaka? Delighted Cooking. https://www.delightedcooking.com/what-is-chakalaka.htm

Liu, K. (2018, 23 oktober). Ethiopian injera a tradition that spans thousands of years. Toronto Star. https://www.thestar.com/life/food_wine/2018/10/23/ethiopian-injera-a-tradition-that-spans-thousands-of-years.html

My Diaspora Kitchen (2017, 24 maart). My take on the Ghanaian Red Red. https://www.mydiasporakitchen.com/my-take-on-the-ghanaian-red-red/#

Neela, S. (2020, 14 september). Injera (An Ethnic, Traditional Staple Food of Ethiopia): A review on Traditional Practice to Scientific Developments. Journal of Ethic Foods. https://journalofethnicfoods.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42779-020-00069-x

Ramsey, G. (z.d.). Chakalaka. National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/pages/article/recipe-south-africa-chakalaka

Rawson (z.d.). Proudly South African Dishes. https://blog.rawson.co.za/celebrate-heritage-day-with-proudly-south-african-dishes-0

The Canadian African. (Z.d.). Ghanaian Vegan Red Red Stew. https://thecanadianafrican.com/ghanaian-beans-stew-red-red-two/

The Canadian African (Z.d.). Who Has The Best Jollof in West Africa. https://thecanadianafrican.com/who-has-the-best-jollof-in-west-africa/

Deel dit met je vrienden!
vanaf nu verkrijgbaar