Yoga is loslaten!

yoga-is-loslaten

Denk jij net als velen dat yoga gaat om het rekken en strekken van de ledematen en de spieren in de hoop dat je daardoor de meest mooie of rare houdingen kunt aannemen? Wij als fervente Smai Tawi beoefenaars denken hier anders over. Lees in deze post meer over de essentie van yoga.
“Union of the two lands“
Smai Tawi staat beter bekend als Kemetic Yoga, Afrikan Yoga of Nile Valley Yoga. Smai Tawi is de oudst vastgelegde vorm van yoga. Daarmee zeggen wij niet dat het perse de beste vorm is. Smai Tawi staat voor “Union of the two lands” of “The union of the lower self with the higher self”. Dit betekent symbolisch “De vereniging van lichaam en geest door te focussen op je ademhaling”.

 

Laat los, ontspan en reik verder
Wij, als ervaren beoefenaars, geloven dat loslaten op fysiek, psychisch en spiritueel vlak de essentie van yoga is. Zodra je los kunt laten, kun je ontspannen. Zodra je ontspannen bent, kun je verder reiken omdat je geest, lichaam en ziel geen limiet kennen. Het is oneindig. Yoga zorgt ervoor dat je door ontspanning een bepaalde houding kunt aannemen in plaats van forceren, wat het geval is bij rekken en strekken. Dit resulteert o.a. in het feit dat je verder kunt rekken en strekken op fysiek vlak, je emoties en jezelf beter kunt beheersen op psychisch vlak en je jouw ware ik kan vinden.

 

Ademhaling
De oude Smai Tawi meesters geloofden en leerden dat onze ademhaling een sleutelrol speelt in het verenigen van je lichaam en geest en daarmee het vermogen om los te laten. Als je kijkt naar de verschillende manieren van ademhalen kun je zien dat het een belangrijk effect heeft op je lichaam. Mensen die kortademig zijn of mensen die oppervlakkig ademen, hebben vaak gespannen spieren en een strakke houding. Hetzelfde geldt voor mensen die kort achter elkaar ademhalen. Het tegenovergestelde zien wij bij mensen die diep en langzaam ademhalen. Om deze reden leer je bij yoga en vooral bij de Smai Tawi stroming je ademhaling te controleren en van daaruit ook te bewegen.

 

De vier fases van ademhaling
Als je het interessant vindt, kun je zelf aan de slag door je op je ademhaling te focussen. Gebruik hierbij de regel van 4. Deze regel houdt in dat je ademhaling in 4 fasen is verdeeld. De eerste fase is inademen. De tweede fase is je adem voor ongeveer 1 tot 4 tellen inhouden. De derde fase is uitademen. De vierde fase is vasthouden voor 1 tot 4 tellen tot je weer inademt. Als je denkt/vindt dat dit lekker gaat, kun je gaan bewegen op de ritme van je ademhaling en zoveel mogelijk posities aannemen die jij kunt. Verleg je grenzen voorzichtig, maar forceer absoluut niet. Dit is de basis van yoga, maar als je hier dieper in wilt duiken en er uitleg bij wilt hebben, raden wij je aan je aan te sluiten bij een yoga school naar keuze. Zo nu en dan biedt Team Running Nature ook yoga workshops aan. Houd onze website hiervoor in de gaten.

 

Deel dit met je vrienden!