Wat je niet gebruikt, gaat kapot!

wat-je-niet-gebruikt-gaat-kapot

Iedereen weet dat bewegen belangrijk is. Eerlijk gezegd is bewegen noodzakelijk! Toch zijn er heel wat mensen die rondlopen met chronische pijnen en chronische beperkingen en dit gebruiken als reden of als excuus om weinig te bewegen. Daarnaast horen wij ook steeds vaker dat oudere mensen hun leeftijd gebruiken als reden om weinig te bewegen. Ze zijn immers op leeftijd of worden ouder en dan kan je nu eenmaal minder. Zo zeggen ze.

 

Wat je niet gebruikt, gaat kapot!
Wij van Team Running Nature hebben deze mensen maar een ding te zeggen: “Wat je niet gebruikt, gaat kapot!!!” Het is belangrijk om ondanks je leeftijd en de beperkingen die je hebt zoveel mogelijk te bewegen. Het menselijke lichaam is gemaakt om te bewegen en in beweging te blijven. Vooral de spieren en gewrichten zijn gebaat bij voldoende beweging, want dat is immers hun functie in je lichaam. Het klopt dat rust belangrijk is, maar rust betekent een periode van niet doen dat uiteindelijk beëindigd wordt met weer iets doen.

 

“Bejaarde” sporters als voorbeeld
Heb je er wel eens aan gedacht dat niet je leeftijd of je beperking de oorzaak is dat je minder flexibel bent en minder kan bewegen, maar juist het gebrek aan beweging zorgt voor verval van je lichaam?! We weten allemaal dat je spieren sterker worden en sterk blijven door middel van beweging. De balans tussen rust en training en niet te vergeten je voeding zorgen er voor hoe sterk je lichaam is, wordt en blijft. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van ouderen die flexibel en stabiel blijven ondanks dat zij bejaard zijn. Als wij kijken naar de sportwereld zien we ook dat er steeds meer “bejaarde” sporters op topniveau blijven presteren. Enkele voorbeelden zijn: Bernard Hopkings die op zijn 50ste nog wereldkampioen boksen was en nu nog steeds bokst, Kim Kollins die 40 is en nog steeds een van de top 10 sprinters van de wereld is en Roger Federer die 35 jaar is en nog steeds in de top 5 staat met tennissen. Uit onderzoek blijkt dat deze heren dit bereiken door te blijven bewegen, goed te eten en een positieve instelling.

 

Beweeg, eet gezond en blijf positief
Voor de “gewone” mensen is het belangrijk om te blijven bewegen en jezelf te blijven uitdagen op je eigen niveau, ongeacht leeftijd en ongeacht beperking. Hierbij is een positieve instelling belangrijk. En we moeten zeker niet vergeten dat eten ook zeer belangrijk is, want eten kan je medicijn of je vergif zijn. De keuze is aan jou.
Deel dit met je vrienden!