Verkoudheid is reiniging!

verkoudheidHet wordt alweer kouder en er is weer meer neerslag. Er zijn steeds meer mensen die snotterig rondlopen. Kortom het is weer de “verkoudheidsperiode”. Toch zijn wij van mening dat je de dans kunt ontspringen en wij zullen jou in dit artikel vertellen hoe.

Verkoudheid komt niet door de kou!
Als je wilt weten hoe je de dans kunt ontspringen moet je natuurlijk wel weten wat verkoudheid is. Om te beginnen zijn de bekende termen “verkoudheid” en “kou vatten” niet de juiste benamingen voor hetgeen er met je lichaam gebeurt. Je zult inderdaad kou hebben gevoeld, omdat het deze periode zeker ook wat kouder is, maar dat is niet de oorzaak. Bij verkoudheid is, net als bij de meeste ziektes, je immuunsysteem overbelast. De luchtwegen zijn gevuld met slijm. Dit komt uit je neus (snot) of spuug je uit. De slijmophoping in je longen komt door de giftige stoffen die zich in je lichaam bevinden, waardoor je lichaam ook een biologische disbalans heeft. Dat wat men verkoudheid noemt is een reactie van het lichaam om te reinigen en de biochemische balans te herstellen.

Negatieve gedachtes
De giftige stoffen en de biochemische disbalans in je lichaam, waardoor je lichaam zich moet reinigen was er niet op de een of andere dag, maar heeft zich opgebouwd. De oorzaak hiervan zijn een overmaat aan negatieve gedachtes over jezelf, je omgeving en anderen.

Vitamine D tekort
De negatieve gedachtes kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een Vitamine D tekort. De zon schijnt minder dus krijgen we ook weer minder vitamine D binnen. Enkele symptomen van vitamine D tekort zijn angstigheid, boosheid en depressie.

Einde van het jaar
Verder gaan we richting het einde van het jaar. Dit is de periode dat mensen vaak de balans opmaken van hun doelen en hun leven. Ook dit kan zorgen voor negatieve gedachtes. Negatieve gedachtes leiden tot het ontwikkelen van een overmaat aan bepaalde hormonen dat voor een biochemische disbalans zorgt en een giftige omgeving in je lichaam. Zo maken we door boosheid extra zout in ons lichaam aan waardoor onze bloeddruk stijgt wanneer we boos zijn. Negatieve gedachtes en emoties behandelen de meeste van ons met voeding en niet in de laatste plaats met junkfood. Er is dus een verband tussen onze gemoedstoestand en dat wat wij eten/snacken. Zo is er bijvoorbeeld een verband tussen gevoelens van zenuwachtigheid en voedsel dat kraakt. Gevoelens van liefde gaan gepaard met zoete voeding. (Wil je meer weten over snacks en emoties? Klik hier om naar ons artikel “Snacks&emoties” te gaan)

Feestdagen
Constipatie, teveel eten en junkfood zijn andere oorzaken waardoor het lichaam zich genoodzaakt voelt om over te gaan in wat wordt genoemd “verkoudheid”. Het is wellicht ook geen toeval dat er deze periode meerdere mensen vaker verkouden zijn. Want we zitten nu in een feestperiode, die bij de meeste mensen overconsumptie als gevolg heeft. Sint Maarten, Sinterklaas en de kerstdagen zorgen ervoor dat er overmatig wordt gesnackt en gegeten. Junkfood is hier geen uitzondering.

Ontspring de dans!
Maar de hamvraag is natuurlijk: hoe kun je de dans ontspringen, zodat jij niet ten prooi valt aan het verkoudheidsmonster? Als eerst raden wij je aan om genoeg te drinken. Het liefst water, kokoswater, kruidenthee of biologische verse fruitsap. Door onze urineweg kunnen we al een deel van de giftige stoffen lozen. Verder is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Zorg daarbij dat je varieert, zodat je een breed scala aan vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zorg dat je zo min mogelijk toegevoegde suikers, kleur-, geur- en smaakstoffen binnenkrijgt. Zorg er verder voor dat je zo min mogelijk met stressvolle mensen omgaat en stressvolle situaties voorkomt, zodat je negatieve gedachtes niet zorgen voor een hormonale en daardoor ook biochemische disbalans. Zorg dat je zoveel mogelijk dingen doet die je blij, vrolijk en gelukkig maken, want een gezonde ziel en geest zijn de basis van een gezond lichaam.

Groente- en fruittips
Hieronder vind je een lijst met enkele groente, fruit en kruiden die we deze periode aanraden om verkoudheid voor te blijven of op te lossen:
* Grapefruit
* Guave
* Sinaasappels
* Tomaten
* Citroen en limoen
* Boerenkool
* Gember
* Kamille
* Peper (cayenne, madame jeanette, jalapeños)
* (Rode) Uien
* Peterselie
* Paardenbloem bladeren

Deel dit met je vrienden!