Recept: gestoofde sopropo

Sopropo is één van de groentes waar wij zo nu en dan echt naar snakken. Deze gezonde groente, voor sommigen ook bekend als bitter melon, is zoals de naam zegt bitter van smaak, maar is met de juiste kruiden en combinatie met andere voedingsproducten zeker lekker. Zo kun je het bijvoorbeeld eten met zwarte rijst, rijpe banaan, tatale en/of zelfs op een wrap. Check het recept en try it out.

Ingrediënten voor +/- 3 personen:
• 2 grote sopropo’s
• 1 rode ui
• 14 cherrytomaten
• 4 tl Blaka spices (spicy) (Bestel hier onze Blaka spices)
• +/- 300 ml water
• 3 tl olijfolie of kokosolie
• Optioneel: maple syrup, agave siroop, ananassap of een andere zoetstof

Bereiding:
Stap 1: Snijd de ui in de gewenste grootte en snijd de tomaten in 4 stukjes.

Stap 2: Snijd de sopropo’s in de lengte doormidden. Hol ze zoveel mogelijk uit met een theelepel. Snijd de sopropo in dunne halve ringetjes. Tip: wil je het jezelf makkelijker maken? Doe het dan met een dunschiller of in een keukenmachine die deze functie aanbiedt.

Stap 3: Schenk olijfolie of kokosolie in de pan en bak de stukjes ui op middelhoog vuur. Als de stukjes ui lichtgebakken zijn, voeg je de knoflook en de tomaten toe. Bak het ongeveer 3 minuten door.

Stap 4: Voeg de Blaka spices bij de pan en bak het geheel nog even een minuutje door.

Stap 5: Vervolgens giet je water in de pan en laat je het water borrelen alvorens je de sopropo erbij doet.

Stap 6: Doe de sopropo erbij zodra het water begint te borrelen. Roer eenmaal door de pan en plaats dan een deksel op de pan.

Stap 7: Laat het geheel minstens een kwartier op vuur staan en roer het tussentijds door, zodat het niet aankoekt.

Stap 8: Proef of het genoeg smaak heeft. Zo niet? Voeg nog wat Blaka spices toe. Is het te bitter? Voeg dan een zoetstof toe, denk bijvoorbeeld aan ananassap, maple syrup of agavesiroop. Of maak een zoeter product klaar voor erbij, zoals rijpe banaan bijvoorbeeld.

Stap 9: Na ongeveer 30 minuten is de sopropo zacht geworden en kun je het serveren met bijv. zwarte rijst en/of rijpe banaan.

Eet smakelijk, nyang switi!

Wil je zien hoe wij deze “gestoofde sopropo” hebben gemaakt? Bekijk het hieronder in het videorecept!

Heb jij het recept uitgeprobeerd? Wij zijn benieuwd wat je van het recept vond en hoe jouw eindresultaat eruit ziet. Deel je foto’s via Instagram of Facebook met #blakaonline of tag ons in je berichten.

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Deel dit met je vrienden!