Lekker is meer dan alleen smaak!

smaak
Hoor jij vaker “Wat ben jij een moeilijke eter”? Dan is dit artikel misschien iets voor jou.

Moeilijke eters worden vaak zo genoemd, omdat anderen ze erg kieskeurig vinden wat betreft eten. Voor de moeilijke eters is er namelijk een heel scala aan voedsel en gerechten die zij niet lekker vinden. In sommige gevallen gaat het om voedsel of gerechten die zij niet hebben gegeten of geproefd. Dit resulteert er vaker in dat mensen om hen heen zeggen dat je het niet kan weten of iets lekker is omdat je het nooit hebt geproefd. Hier is Blaka het niet mee eens.

Eten is volgens ons meer dan alleen iets proeven met de smaakpapillen in je mond. Tijdens het eten maak je gebruik van al je zintuigen, omdat eten holistisch is. Het is het gevoel van lust dat de synergie van onze zintuiglijke waarneming creëert dat er voor zorgt dat je iets lekker vindt of niet. De groep mensen die zegt dat je eerst iets moet eten om te weten of het lekker is, kiezen er voor om een zintuig boven de andere zintuigen te stellen om tot een besluit te komen. Vaak is dit ook nog het zintuig dat als laatst wordt gebruikt.

Dit is niet onze manier van gerechten en voedsel beoordelen, want er zijn ook andere zintuigen. Voordat je iets in je mond hebt gestopt om te proeven hebben andere zintuigen waarschijnlijk hun werk al gedaan. Het is niet voor niets dat er vaker zinnen gebruikt worden, zoals “dat ruikt lekker”, “dat ziet er lekker uit” of “dat voelt lekker”. En deze zinnen komen in alle waarschijnlijkheid voordat je iets daadwerkelijk hebt geproefd, want voordat je iets eet heb je het waarschijnlijk al geroken, gezien en/of vastgehouden (aangeraakt).

Voor ons is daarom het ultieme gerecht of voedsel, een dat er lekker uitziet, lekker ruikt, lekker voelt en lekker smaakt. Natuurlijk komt het voor dat om uiteenlopende redenen een van de zintuigen minder of juist sterker aanwezig zijn bij het eten. Het meer of minder aanwezig zijn van deze zintuig beïnvloedt dan ook jou mening van “lekker”. Als we dan terug gaan naar het lekker uitzien, lekker ruiken, lekker voelen dan kan het dus ook dat iets er niet lekker uitziet, ruikt of voelt en dat jij dus om die reden iets niet lekker vindt en niet wilt eten. Vooral als we dan ook bedenken dat zien, ruiken en voelen waarschijnlijk gebeurt voordat je het hebt geproefd.

Lekker is volgens ons meer dan alleen smaak!

Deel dit met je vrienden!