homemadespeltbrood

In veel broden zie je allerlei toevoegingen die niet perse nodig zijn om lekker en voedzaam brood te eten. Brood maken is simpel en heeft niet veel ingrediënten nodig. Veel broden bevatten ook zuivelproducten, terwijl dit niet noodzakelijk is. We geven je graag een vegan recept die je als basis kunt gebruiken. Je kunt zelf verschillende ingrediënten toevoegen die voor jou lekker zijn, denk bijvoorbeeld aan pompoenpitten.  

Ingrediënten voor 1 brood:
– 500 gr. speltmeel
– 6 gr. himalayazout
– 3 gr. Blaka spices mild
– 300 ml lauw water
– 7 gr. droge gist
– ½ tl rietsuiker
– olijfolie om in te vetten

Bereiding:
Stap 1: Doe het lauwwarme water samen met de rietsuiker en de gist in een bakje. Roer het geheel door en laat het even staan.

Stap 2: Pak een beslagkom en voeg hier de meel, het zout en de Blaka spices aan toe. Meng het met een vork of lepel. Voeg dan het gistmengsel toe aan de beslagkom en kneed het deeg in ongeveer 5 minuten met een handmixer met deeghaken of 15 minuten met je handen tot een elastisch deeg.

Stap 3: Vet de beslagkom licht in met olijfolie, plaats het deeg in de kom en laat het deeg ongeveer een uur afgedekt met vershoudfolie en een theedoek op een warme plek rijzen. Het is de bedoeling dat er lucht in het deeg komt. Het deeg zal zich ongeveer verdubbelen.

Stap 4: Druk de lucht vervolgens uit het deeg en maak er weer een bol van. Laat het nog eens 10-15 minuten afgedekt rijzen.

Stap 5: Vorm het deeg in de gewenste vorm. Gebruik bijvoorbeeld een bakblik (broodvorm/rond). Vergeet deze dan niet in te vetten met olie en eventueel te bekleden met bakpapier. Dek het nogmaals af met vershoudfolie en een theedoek.

Stap 6: Verwarm je oven na 25 minuten voor op 200 graden. Plaats je deeg na 30 minuten rijzen in het midden van de oven en plaats er een bakje met water onder of naast. Na ongeveer 20 minuten is je brood klaar.

Tip! Laat het een beetje afkoelen voordat je het snijdt, omdat het anders erg brokkelt. Vind je alleen speltmeel te zwaar? Combineer het dan met speltbloem.

Eetsmakelijk!

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Deel dit met je vrienden!