Geen gezondheid, geen gelijkheid!

In de oudheid stonden Afrikanen bekend als de gezondste mensen op aarde. Tegenwoordig is dit heel anders! Hoe kunnen wij deze realiteit weer veranderen?

Als we kijken naar het continent Afrika zien we dat gezondheid van het volk niets is van wat het was. Ook als we kijken naar de Afrikanen in diaspora zien we dat de gezondheid van Afrikanen waar dan ook ter wereld schrikbarend en alarmerend is. Met Afrikanen bedoelen wij iedereen die zijn roots heeft in Afrika, dus ook de zogenoemde Afro-Surinamers, Afro-Antillianen, Afro-brazillianen enz. enz. In Nederland is het dus niet anders. Hoewel kanker bij mensen van Afrikaanse oorsprong nu nog minder voorkomt dan bij bepaalde bevolkingsgroepen van Nederland, valt op dat wij koplopers zijn wat betreft andere ziektes zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart en -vaat ziektes en zuigelingen sterfte. Wij kijken op een Afrikaanse (holistische) manier naar gezondheid. Dat wil zeggen dat wij ziel, psyche en lichaam als een geheel zien. Holistisch gezien moeten wij concluderen dat ook de spirituele en psychische gezondheid van mensen van Afrikaanse oorsprong niet meer is wat het eeuwen geleden was.

Eigen aandeel
Er zijn vele legitieme redenen op te noemen hoe het komt dat mensen van Afrikaanse oorsprong in zo een alarmerende gezondheidsrealiteit zitten. Maar we moeten niet vergeten te kijken naar ons eigen aandeel van dit probleem. Ons eigen aandeel van dit probleem is dat velen van ons gezondheid te laag op het prioriteitenlijstje hebben staan. Gezondheid hoort volgens ons bovenaan op je prioriteitenlijstje te staan. We moeten niet vergeten dat een gezonde ziel, psyche en lichaam, kortom gezondheid, het meest waardevolle rijkdom was dat de oude Afrikanen hadden. Als wij gezondheid weer als meest waardevolle rijkdom zien dan kunnen we niet anders dan het bovenaan onze prioriteitenlijstje te zetten. Wij hebben allen doelen in het leven, maar zonder een goede gezondheid kunnen we niet werken aan deze doelen. En zonder een goede gezondheid kunnen we niet geheel genieten van de vruchten die wij plukken van ons harde werken.

Vechten voor een gelijkwaardig bestaan
Mensen van Afrikaanse oorsprong vechten wereldwijd voor een gelijkwaardig bestaan, maar wat voor zin heeft dit zonder een goede gezondheid. In Nederland bijvoorbeeld vechten we tegen Zwarte Piet binnen het Sinterklaas feest. Maar wat voor zin heeft dit als we ons zelf uitroeien door niet op onze gezondheid te letten? Nee, hierbij zeggen we niet dat we ons gevecht voor gelijkheid moeten staken. Zeker niet! Wat we zeggen is dat gezondheid net zo belangrijk is of eigenlijk zelfs de basis is van deze strijd.

Een betere gezondheid
Hoe kunnen we weer zo gezond worden als onze voorouders? Door net als onze voorouders in harmonie en in een ritme met de natuur te leven. Door te stoppen of in iedergeval te minderen met het eten van genetisch gemodificeerd voedsel zoals junkfood, door te stoppen met het gebruiken van synthetische medicijnen die ons immuunsysteem verzwakken. Wij moeten juist de oplossing zoeken in natuurlijke kruiden. Verder is het van uiterst belang om zo positief mogelijk te staan in het leven en ons op te laden en te omringen met positieve emoties en een positieve omgeving. Dit zijn de eerste stappen op weg naar een betere gezondheid. Het is die betere gezondheid die ons sleutel tot succes zal zijn in ons gevecht voor een beter bestaan.

Onthoud goed; It’s in your nature to be natural.

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl