3 schadelijke gewoontes

Gedragingen die passen bij een bepaalde situatie/context is wat we noemen gewoontes. Gewoontes hebben vaak een cultureel karakter/culturele basis. Cultuur kunnen we ook zien als het algoritme van de app(licatie) die wij psychologie noemen, van een groep mensen om te kunnen overleven en leven. Waar verschillende culturen elkaar ontmoeten, worden bepaalde culturele aspecten en dus gewoontes/gedragingen van elkaar overgenomen. En in sommige gevallen worden de gewoontes/gedragingen elkaar opgedrongen, zoals dit bijv. in de slavernij en koloniale periode gebeurde. Mensen van Afrikaanse oorsprong hebben enkele gedragingen/gewoontes overgenomen vanuit de westerse cultuur die voor eenieder, maar zeker voor mensen met Afrikaanse roots een nadelig effect hebben op het holistisch welzijn. In dit artikel zullen wij er drie uitlichten. Wil jij weten welke dit zijn en waarom? Lees dan vooral verder.

Kauwgum
De eerste gewoonte die wij willen uitlichten is het gebruik van kauwgum. Dit is een product wat door menig mensen en zeker mensen met Afrikaanse roots veelvuldig wordt gebruikt. Kauwgum is een middel dat mensen gebruiken wanneer hun mond vies ruikt of als ze dat idee hebben. Verder correspondeert kauwgum met de emotionele staat van stress. Kauwgum helpt met de behoefte om te ontspannen. Maar deze zogenoemde voordelen brengen ook nadelen met zich mee die een nadelig effect hebben op het holistisch welzijn. Mensen die regelmatig kauwgum gebruiken, hebben de neiging om hun emoties te onderdrukken en zo met onverwerkte emoties rond te lopen. Iemand die regelmatig kauwgum gebruikt heeft de neiging zich te verbijten in kauwgum en zich minder uit te spreken. Dit brengt psychologische stress met zich mee doordat emoties niet worden verwerkt, maar onderdrukt. Hierdoor ontstaat er spirituele stress, omdat onverwerkte stress veel druk legt op je akra/ziel die dit opvangt. Gebeurt dit vaak en langdurig dan zal uiteindelijk de akra verzwakt raken en loopt men met verzwakte levensenergie rond. Dit heeft weer effect op fysiek gebied en levert lichamelijke stress op. Het immuunsysteem raakt ook verzwakt, met alle gevolgen van dien.
Verder leveren de vele suikers die er in kauwgum zitten ook veel fysieke stress op, aangezien we weten wat suiker kan aanrichten. Verder zorgt het kauwen van kauwgum ervoor dat ons lichaam zich klaarmaakt om te gaan eten en dus het spijsverteringsstelsel in gang wordt gezet. Hierdoor raakt het systeem overbelast, omdat het in een staat wordt gebracht om eten te verteren, dat vervolgens nooit komt. Die overbelasting zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de maag afneemt en dat het daadwerkelijke eten dat uiteindelijk wordt gegeten niet goed wordt verteerd en de nutriënten niet goed worden geabsorbeerd. Wij zeggen hiermee niet dat je nooit kauwgum moet/mag gebruiken, maar let op de mate ervan als jij jouw holistisch welzijn wilt verbeteren en/of behouden. Handige tips om je behoefte naar kauwgum te verminderen. Tip 1: poets je tanden beter en vooral je tong. En tip 2: zorg dat je jezelf verbaal weerbaarder maakt, zodat je jezelf op een nette manier kan uitspreken als iets je dwarszit.

Tegelijk drinken en eten
De tweede gewoonte is drinken vlak voor, na en/of tijdens het eten. Veel mensen drinken slechts enkele minuten voor, na en zelfs tijdens het eten. Wij hebben ook vaker gezien dat volwassenen hun kinderen dit zelfs verplichten. In sommige gevallen gaat het om limonade, frisdrank of sap. Deze drie, en met name frisdrank, zijn op zichzelf al schadelijk voor het holistisch welzijn dus slaan we de uitleg over de schadelijkheid in samenhang met het eten over en gaan direct door naar water. Water, mits de juiste soort, is noodzakelijk voor ons holistisch welzijn. Echter kan het consumeren van water tijdens het eten het holistisch welzijn negatief beïnvloeden. Elke soort voeding en drank heeft een bepaalde setting nodig om verteerd en geabsorbeerd te worden. Water heeft in veel gevallen een veel lagere zuurtegraad nodig om verteerd te worden. Door tegelijkertijd te eten en water te drinken, zal ons maag een veel lagere zuurtegraad aanmaken waardoor het eten dat met het water meekomt minder goed verteerd wordt en de nutriënten moeilijker geabsorbeerd worden. Dit komt omdat de zuurtegraad om het eten te verteren te laag is, omdat deze is ingesteld op water. Ons maag-darmstelsel werkt namelijk zo dat het eten in soorten verteerd wordt en de makkelijkst verteerbare soort komt het eerst aan de beurt, in dit geval water. Het gevaar is dat de niet goed verteerde voeding minder nutriënten oplevert, maar ook in ons maagdarmkanaal blijft en gaat rotten en hierdoor voor ontstekingen kan zorgen zoals bijv. het geval bij het nuttigen van vlees. Wij van Blaka Online raden onze cliënten af om te eten en drinken op hetzelfde moment of vlak na elkaar. We raden aan om 40 minuten voor en/of na een maaltijd water te drinken.

Zonnebril
De derde en voor nu laatste gewoonte is het dragen van een zonnebril. Zonnebrillen worden tegenwoordig niet meer alleen ter bescherming tegen de zon gedragen, maar ze zijn tegenwoordig ook een fashion item. Ze worden als deel van de outfit gedragen. Er zijn genoeg mensen die de hele dag rondlopen met een zonnebril op. Het probleem van een zonnebril is dat het de ogen bedekt en verminderd zonlicht toelaat. Wat weinig mensen beseffen is dat onze ogen het belangrijkste orgaan zijn voor het ontvangen van licht. Licht is belangrijk voor eenieder, maar zeker voor melanine dominante mensen, denk daarbij aan mensen die afkomstig zijn van de equatoriale regio. Naast het hebben van zicht zijn onze ogen ook belangrijk voor het behouden van het natuurlijke ritme van je organen en je lichaam als een geheel. Dit aan de hand van licht dat door de melanine in onze ogen wordt omgezet in informatie die onze organen gebruiken om te functioneren. Aan de hand van het licht dat onze ogen ontvangen of niet ontvangen (bijv. door een zonnebril) wordt ons circadiaans ritme beïnvloed. Dit circadiaans ritme heeft invloed op ons slaappatroon, onze hormoonproductie en celregeneratie. Verstoring van ons circadiaans ritme brengt ons uit balans, wat weer (indirect) kan leiden tot ziekte. Het dragen van een bril over langere periodes kan ons uit balans brengen, omdat een zonnebril verminderd licht toelaat, waardoor ons lichaam het idee krijgt dat het avond/nacht is en het ook in die stand gaat en bijvoorbeeld hormonen aanmaakt die normaliter in de avond en nacht worden aangemaakt, zoals melatonine. Echter slaat je lichaam het middagritme en de hormonen die in de middag worden aangemaakt over, zoals bijv. serotonine.

Dit artikel hebben wij niet geschreven om je iets te verbieden of om je te veroordelen. Wij hebben dit artikel geschreven om je bewust te maken dat gedragingen consequenties hebben voor ons holistisch welzijn. Het is belangrijk om stil te staan welke consequenties dit zijn en in welke mate. Zo begrijpen wij best dat als je denkt/vindt dat je mond ruikt, je een kauwgum neemt, maar het continue/regelmatig kauwen van kauwgum brengt wel consequenties met zich mee. En zo raden wij onze cliënten aan om alleen een zonnebril te dragen wanneer dit bevorderend is voor je veiligheid en die van anderen, zoals wanneer je bijv. in de auto rijdt of op de scooter/fiets zit en de zon in je ogen schijnt. De korte periode dat je dan je bril op hebt, zorgt ervoor dat jij en anderen veilig thuiskomen en dat is op dat moment wat ons betreft belangrijker.

 

Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., The power and science of Melanin
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Pookrum, MD., MFS. J., Vitamins & Minerals from A-Z with Ethno-Consciousness

Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Aan de gegevens in dit artikel kan geen rechten worden ontleend. Alle inhoud in dit artikel is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts of medische specialist bespreken. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van dit artikel.

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl