Gezond als ondernemer: voeding voor de ondernemer

Als ondernemer ben je vaak druk bezig met jouw bedrijf. Het opzetten, uitbouwen en continueren van een succesvol bedrijf vraagt veel aandacht en tijd. Vooral met de 24 uurs economie die tegenwoordig heerst ben je als ondernemer vaak dag en nacht bezig. Dit kan enkele gevolgen hebben voor jouw holistisch welzijn. In dit artikel hebben wij één van deze valkuilen benoemd en geven wij je natuurlijk enkele tips voor het behouden van holistisch welzijn als ondernemer.

Weinig mensen beseffen dat het voor een ondernemer van essentieel belang is om het succes van jouw bedrijf in verband met je gezondheid te zien. Zieke mensen verdienen namelijk geen geld, maar er wordt geld aan ze verdiend en als ondernemer is het de bedoeling dat de inkomsten meer zijn dan de uitgaven. Daarnaast kan het funest zijn voor je bedrijf als je in de opbouwfase van je bedrijf gaat sukkelen met je gezondheid, omdat je het te weinig aandacht hebt gegeven of als je succesvol bent, maar er niet van kan genieten omdat je jezelf kapot hebt gewerkt.

Voeding als uitdaging
Eén van de grootste uitdagingen wat betreft het holistisch welzijn als ondernemer ligt op voedingsgebied. Een onregelmatig eetpatroon of het hebben van een dieet dat niet past bij de activiteiten die jij ontplooit, klinkt voor veel ondernemers niet vreemd in de oren. Daarnaast komt het overslaan van en/of laat in de avond eten, omdat je niet voldoende hebt gegeten, geregeld voor. Ook het regelmatig afhalen van eten hoort erbij, want koken schiet er ook regelmatig bij in, vooral wanneer het aantal orders en opdrachten beginnen te groeien. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je spijsverteringsstelsel in shock raakt met constipatie als gevolg. Tevens kan het zorgen voor schommelingen van je bloedsuikerspiegel, waardoor ook je energiepeil schommelt. Verder kan het zorgen voor gewichtstoename, want je lichaam krijgt meer adipose cellen (vetweefsel).

Op maat gemaakt dieet
Dat top/professionele sporters een op maat gemaakt dieet hebben, vinden de meeste mensen normaal, want voeding is nou eenmaal belangrijk bij topsport. Echter beseffen weinig mensen dat ondernemen ook topsport is en het dus ook vraagt om een speciaal dieet als jij in topvorm wil blijven en wilt blijven presteren.
Alle beroepen vragen om specifieke nutriënten en een bepaalde balans en samenstelling van voeding, omdat elk beroep of beroepsgroep vraagt om bepaalde kwaliteiten, maar ook specifieke belasting op ons lichaam en psyche legt. Een ondernemer in de bouw zal toch anders moeten eten dan iemand die veel met computers werkt. Iemand in de bouw zal voeding nodig hebben die extra fysieke energie geeft en de spieren en gewrichten intact houdt bijvoorbeeld. Daar tegenover heeft iemand die meer met computers werkt meer belang bij maaltijden die de ogen intact houden en bescherming geeft tegen straling van computers en elektronica en ook de vingers vitaal houdt. Zo zal een persoon die lezingen en masterclasses geeft voeding moeten binnenkrijgen dat helpt om het cognitieve vermogen intact te houden, maar ook de stembanden helpt tegen overbelasting (dit geldt ook voor zangers/zangeressen).
Tevens is de gebruik van de juiste voeding en het juiste moment en in de juiste mate en vorm eten niet alleen belangrijk voor je onderneming, maar ook zodat je nog genoeg energie over hebt voor je gezins- en sociale leven naast je onderneming.

Ondernemen als topsport
Om de bovengenoemde valkuilen te ontlopen is het belangrijk om ondernemen op dit vlak te benaderen als topsport. Net zoals topsporters een team om zich heen hebben gebouwd om niet alleen zo vitaal mogelijk te blijven, maar ook om dit zo lang mogelijk vol te houden, is het raadzaam om dit ook te doen als ondernemer. Dit is immers niet zo vreemd, aangezien je voor je onderneming ook een team en/of samenwerkingspartner(s) om je heen hebt is het ook slim om een team en samenwerkingspartner(s) om je heen te hebben die je zo lang als mogelijk helpen vitaal te blijven. In het geval van de bovengenoemde valkuil is het daarom verstandig om iemand in het team te hebben die gespecialiseerd is op het gebied van voeding. Iemand die je kan vertellen wat te eten. Hierbij is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met je biochemische en anatomische samenstelling, je woon- en werkmilieu, je stressoren en de kwaliteit die je wilt behouden en/of uitvergroten om je bedrijf succesvol te maken en houden. Deze persoon zou bijvoorbeeld een diëtist of voedingsadviseur kunnen zijn. Verder is het belangrijk dat er iemand is die het koken af en toe van je overneemt, zodat je altijd en op tijd eet. In dat geval is het ook van belang dat de persoon ook de voeding kan maken die wordt aangeraden door je voedingsadviseur. Als je iemand kan vinden die beide kan en doet is het helemaal perfect. Echter zou je bijvoorbeeld ook met je collega’s kunnen afspreken om de beurten te koken, kan je er ook voor zorgen om grotere hoeveelheden per kookbeurt klaar te maken zodat je er meerdere dagen van kunt eten of wellicht één van je ouders of een bedrijf die in deze diensten is gespecialiseerd (vooral sporters maken hier gebruik van).

Het vinden van de juiste voeding voor jou persoonlijk kan een uitdaging blijven, maar wij hopen met dit artikel een bijdrage te leveren aan de bewustwording omtrent jouw gezondheid op het gebied van voeding in combinatie met je onderneming. Wil jij specialistisch advies die speciaal voor jouw bestemd is? En weet jij niet waar te beginnen? Neem dan contact met ons op voor een holistisch voedingsconsult of ons holistisch ondernemers consult. Voor meer informatie klik hier.

Holistisch Ondernemers Consult (HOC)

Holistisch Voedingsconsult (HVC)

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl