Suikers zijn essentieel voor een goede gezondheid

Suiker is op dit moment vijand nummer 1 voor velen die gezonder willen leven en willen afvallen. Veelal worden deze mensen beïnvloed door de vele (zelfbenoemde) health, fitness en dieet “goeroes” en “experts”. Deze raden de mensen aan suikers en koolhydraten te vermijden. Zo bieden ze ook koolhydraatvrije dieten aan. Wij van Blaka zeggen dat suikers essentieel zijn en dat een dieet zonder suikers en koolhydraten onmogelijk is. In dit artikel leggen wij uit waarom.

Wanneer die (zelfbenoemde) “goeroes” en “experts” zeggen dat koolhydraten en suikers slecht voor je zijn, vragen wij ons af of zij het over alle suikers hebben en over welke suikers zei het hebben. Wij leggen je eerst graag uit wat koolhydraten precies zijn.

Suikers zijn koolhydraten

Koolhydraten zijn naast vetten en proteïnen, ook wel eiwitten genoemd, een van de macronutriënten. Koolhydraten kunnen we onderverdelen in drie groepen, namelijk: suikers, ook wel sachariden of glyconutriënten genoemd, zetmeel en vezels.

Van de drie bovengenoemde groepen koolhydraten, zijn vezels de enige die niet worden afgebroken tot suikermoleculen. Sterker nog, vezels worden niet verteerd door het menselijke lichaam. Er zijn twee soorten vezels, namelijk oplosbare en niet oplosbare vezels en beide worden niet verteerd door het menselijke lichaam.

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit suikers

Het is zeer merkwaardig dat er wordt opgeroepen dat we koolhydraten en suikers moeten vermijden, want suiker speelt een zeer belangrijke rol in je lichaam. Sterker nog, suikermoleculen zijn een van de meest voorkomende moleculen op aarde. Je vindt ze in planten, dieren en mensen.

Ons lichaam bestaat voor 96% uit vier soorten atomen, namelijk: zuurstof, waterstof, koolstof en stikstof. Het is dus van eminent belang dat wij deze stoffen binnenkrijgen en behouden door middel van onze voeding. Suikers zijn moleculen en moleculen bestaan uit atomen. Suiker bestaat uit drie van de vier belangrijke bovengenoemde atomen, namelijk: koolstof, waterstof en zuurstof. Suiker lijkt ons dus een goede manier om deze bouwstoffen waar onze lichamen uit bestaan binnen te krijgen.

We vragen ons af of de zogenoemde “goeroes” en “experts” wel beseffen of misschien zijn vergeten dat onze DNA en RNA voor een groot deel uit suikers bestaan?

Zijn ze ook vergeten dat ons lichaam energie haalt uit suiker en dat onze spieren suiker als favoriete brandstof gebruiken?

Het zijn dezelfde mensen die zeggen dat koolhydraten en suikers slecht zijn, die je ook zeggen dat je meer groenten en fruit moet eten, want die zijn immers gezond. Maar weten ze niet of zijn ze vergeten dat groenten en fruit ook koolhydraten en suikers bevatten? Door middel van fotosynthese, slaan planten energie in suikers op, die ons lichaam bij het eten weer afbreekt om te gebruiken als energie.

Dus wederom vragen we ons af over welke suikers deze mensen het hebben? Of hebben ze het over alle suikers?

Suikers zijn essentieel voor een goede gezondheid

Zoals wij dat zien zijn suikers essentieel voor een goede gezondheid. Het is misschien belangrijk om te kijken naar wat suikers eigenlijk zijn.

Suikers, ook wel sachariden genoemd, zijn zoals we eerder al aangaven een soort koolhydraten. Suikers zijn moleculen die in verschillende soorten en vormen voorkomen. Ze zijn ook uit diverse bronnen te halen. Sachariden kunnen we in verschillende groepen onderverdelen, namelijk: monosachariden (glucose) en polysachariden (lactose). De polysachariden zijn nog verder onder te verdelen in groepen, maar dat is misschien voer voor een andere keer of misschien leuk om zelf op te zoeken.

Gebrek aan suiker kan ziektes veroorzaken

Naast enkele van de bovengenoemde redenen, is het belangrijk om te weten dat onze cellen een suikerlaag bevatten en dat onze cellen die suikers gebruiken om met elkaar te communiceren. Als onze cellen niet de mogelijkheid hebben om met elkaar te communiceren dan kunnen er diverse ziektes ontstaan zoals suikerziekte, MS, kanker enz. Suikers zijn ook belangrijk voor het versterken van je immuunsysteem. Dit kan door te zorgen dat je de acht essentiële suikers binnenkrijgt. In een volgend artikel zullen wij dieper op deze acht essentiële suikers ingaan.

Vermijd het gebruik van tafelsuiker!

Maar hoe zit het met het verhaal dat suikers en koolhydraten niet goed zijn voor de gezondheid? Is er dan helemaal niets van waar? Jawel, er zit wel een stuk waarheid in dat verhaal. Net zoals alles wat wij consumeren, kan ook suiker slecht voor je zijn. De gevaarlijke suikers zijn veelal kunstmatige suikers, geïsoleerde suikers en toegevoegde suikers. Alhoewel toegevoegde suikers op zich al voer voor discussie kunnen zijn, want wat zijn toegevoegde suikers? Maar dat lijkt ons weer voer voor een ander artikel.

Tafelsuiker is in iedergeval een voorbeeld van een suiker dat je beter kunt vermijden als de plaag. Tafelsuiker is gebleekte bruine suiker en is een molecuul verwijderd van ‘crack cocaine’.

Er bestaan genoeg andere zoete alternatieven

Ja, maar welke suikers kun je dan wel het beste gebruiken?! Want je wilt af en toe ook wel iets zoets proeven en niet alleen door middel van het eten van een appel, banaan of peer. Wij raden je dan aan om biologische ahornsiroop (ook wel bekend als maple syrup) of biologische dadels te gebruiken en natuurlijk met mate.

Hopelijk heb je met het lezen van dit stuk weer wat nieuws opgestoken en heeft het jou geholpen op weg naar het ontwikkelen van een betere versie van jezelf. Mocht je vragen hebben of begeleiding willen op het gebied van sport, voeding of gezondheid mag je ons natuurlijk altijd een mailtje sturen. Dit kan naar informatie@blakaonline.nl

Deel dit met je vrienden!