Waarom SBMG echt Hip Hop is!

Door alle commotie rond de foto van H&M hebben veel mensen goed nieuws gemist. En goed nieuws was er zeker. De heren van SBMG zijn op dit moment in Suriname voor een bijzonder project. Zij gaan in samenwerking met enkele sponsoren 64 dorpen in Suriname voorzien van elektriciteit door middel van zonnepanelen. Dit wijst er voor ons op dat ook buiten Amerika Hip Hop nu is uitgegroeid van kind tot een volwassene dat zorgdraagt voor overleving van zijn gemeenschap. Volgens ons bij Blaka is dit echt Hip Hop. Waarom? Lees dan verder.

Toen wij het nieuws vernamen gingen onze gedachtes direct uit naar dat geweldige project van een andere rapartiest, namelijk Akon, die ook met enkele sponsoren delen van Afrika voorziet van energie. Voor ons is het interessant om te zien, omdat deze initiatieven natuurlijk raken met het werk van Blaka, namelijk mensen helpen met holistisch welzijn. En dat is wat de mannen van SBMG ook doen met hun project in Suriname. Want energie speelt een zeer belangrijke rol in het wel en wee van mensen. Het zegt veel over de mannen hun vrijgevigheid, maar wat heeft dat te maken met Hip Hop?

Hip Hop, een verzameling en vertaling van diverse Afrikaanse culturen en tradities
Om een connectie te maken met dit initiatief en Hip Hop zullen wij eerst een helder beeld moeten krijgen over Hip Hop. Hip Hop is bij de meeste mensen bekend als de stedelijke jongere cultuur dat zijn oorsprong vindt in de Bronx, New York in de VS eind jaren zeventig. Hip Hop bestaat uit verschillende segmenten, zoals breakdancen, Dj-en, Mc-en en tagging (graffiti). Wij denken dat het veilig is om te zeggen dat vooral MC-en, dat tegenwoordig ook rappen wordt genoemd, het meest populair is bij het gros van de wereld en hierdoor ook de wereld sterk beïnvloedt. Hierdoor is Hip Hop een van de en volgens sommigen de meest dominante cultuur op dit moment. Als er over het ontstaan van Hip Hop wordt gesproken praat men vaak, zoals eerder benoemd, over de Bronx, New York in de VS eind jaren zeventig. Als wij echt in de diepte willen gaan en als wij de link willen zien tussen de projecten van Akon en de heren van SBMG dan moeten wij verder terug. Wij moeten dan kijken naar de oorsprong, geschiedenis en cultuur van de mensen die Hip Hop hebben gecreëerd. Dit waren namelijk Afro Amerikanen, mensen die hun roots in Afrika hebben. Iedereen die extensief en intensief onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis en culturen van Afrika zal niet anders kunnen concluderen dan dat Hip Hop een Afro Amerikaanse verzameling en vertaling is van diverse Afrikaanse culturen en tradities. Het is daarom ook niet raar dat breakdance en capoeira zoveel gelijkenissen vertonen aangezien ook capoeira is gecreëerd door nazaten van Afrikanen.

Alle traditionele Afrikaanse culturen hebben een gelijkgestemde filosofie
Het is belangrijk om te weten dat elke cultuur een filosofie heeft. Hoewel er voor de slavernij en het kolonialisme diverse culturen waren in Afrika was er toch een rode draad te vinden. Deze rode draad was namelijk de filosofie, alle traditionele Afrikaanse culturen hebben een gelijkgestemde filosofie. Hierdoor kan er eigenlijk gezegd worden dat er geen verschillende culturen, maar subculturen waren in Afrika. De filosofie die terug te vinden is als basis van alle traditionele Afrikaanse culturen luidt; leven in eenheid en een ritme met de natuur voor overleving van de gemeenschap. Als wij kijken naar de geschiedenis en de ontwikkeling van Hip Hop dan zien wij dat, alhoewel nooit uitgesproken is, ook hier deze filosofie van kracht is. Het is daarom niet vreemd dat vele rapgroepen en artiesten vooral in de beginfase van Hip Hop openlijk uitkwamen en openlijk de link maakten met Afrika en de situatie van Afro Amerikanen in de VS. Je kunt denken aan Afrika Bambaataa, KRS ONE, Public Enemy en NWA om een paar op te noemen. Het is ook belangrijk te weten dat de kunsten van Hip Hop als allereerst in de natuur werden vertoond, want het was in parken dat de jongeren bij elkaar kwamen om hun kunsten te vertonen. Belangrijke elementen van Hip Hop waren toen ook zelfontwikkeling, creativiteit en authenticiteit.

In een ritme met de natuur leven
Ja we snappen het al, leuk die geschiedenisles maar wat heeft het met SBMG te maken???? Om te beginnen etaleren de heren met dit project de filosofie die de basis is van Afrikaanse en, zoals eerder gezegd, dus ook van de Hip Hop cultuur. Door 64 dorpen te voorzien van energie door middel van zonnepanelen zorgen deze mannen ervoor dat er in eenheid en een ritme met de natuur wordt geleefd, zodat hun gemeenschap kan overleven. Ondanks dat deze jongens in Nederland leven en volgens de wet Nederlanders zijn, zijn zij onlosmakelijk verbonden met Suriname en de gemeenschap daar. De bladeren en vruchten die vallen van een boom blijven de kinderen van de wortels.

Know thyself
Verder noemden wij enkele elementen die belangrijk zijn binnen de Hip Hop cultuur en een daarvan was authenticiteit. Om authentiek te zijn, moet je weten waar je vandaan komt en wie je bent. Met dit initiatief geeft SBMG aan niet vergeten te zijn wie ze zijn en waar zij vandaan komen. Overleven als gemeenschap betekent dat zij die het beter hebben niet moeten vergeten een helpende hand uit te steken naar zij die het iets minder hebben.

Zelfontwikkeling en creativiteit
De heren tonen met dit project ook zelfontwikkeling. Dit project geeft de heren een mogelijkheid om zichzelf te leren kennen en ontwikkelen op andere gebieden dan alleen muziek of entertainment. De mannen tonen zich bereid om zich kwetsbaar op te stellen en daardoor bereid zich te ontwikkelen op filantropisch, technologisch en zakelijk gebied. De heren zullen vast obstakels tegenkomen die hun zal dwingen een betere versie van zichzelf te worden door op een creatieve manier naar oplossingen te zoeken.

Overleving van de gemeenschap
Kortom Hip Hop is een cultuur dat is ontstaan in een tijd dat de Afro Amerikaanse gemeenschap een nieuwe weg nodig had om te overleven en zich staande te houden aangezien de situatie van de gemeenschap alles behalve rooskleurig was. Wij van Blaka zeggen dat het het genetische geheugen van de bovengenoemde groep is die heeft gezorgd voor de creatie en ontwikkeling van de Hip Hop cultuur. Hip Hop heeft zich in die mate ontwikkelt dat met name de rappers in een positie zijn dat zij de grondfilosofie van de Afrikaanse cultuur en daarbij dus ook de Hip Hop cultuur kunnen etaleren, namelijk leven in eenheid en in een ritme met de natuur voor overleving van de gemeenschap. Akon is een voorbeeld daarvan in Amerika, maar in Nederland hebben wij SBMG als voorbeeld daarvan.

 

 

Literatuurlijst
Fu-Kiau, Kimbwandende K.B., African Cosmology of the Bantu Kongo
Diop, Cheikh Anta, Precolonial Black Africa
Williams, Chancellor, The destruction of black civilization
Nobel, W.W., Seeking the Sakhu: Foundational writings for an African Psychology
Stoute, Steve, The Tanning of America
Mr. Zonneman. Rappers SMBG in Suriname voor Zonnepaneel project. Mr. zonneman: http://www.mrzonneman.com/rappers-sbmg-suriname-voor-zonnepaal-project/

Deel dit met je vrienden!