3 tips om de feest- en vakantiedagen gezonder door te komen

Met de feestdagen voor de boeg gaan velen van ons los met eten, drinken en met feesten. Na de feest- en vakantiedagen voel je dan de gevolgen wat resulteert in heel wat zelfmedelijden en een hoop goede voornemens die de meeste hooguit 3 maanden volhouden. Gezonder leven behoort zeker tot de toppers als we kijken naar de soorten goede voornemens die meestal worden geformuleerd. Bij Blaka vinden wij dat een goed begin het halve werk is, vandaar dat wij jullie enkele tips geven die ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft wat betreft je gezondheid met al die (ongezonde) hapjes, drankjes en feesten.

Water is de ultieme levenselixer
De eerste tip die wij voor je hebben is het drinken van water. Tijdens de “normale” dagen drinken de meesten van ons al te weinig water, maar tijdens de feest- en de vakantiedagen is het al helemaal abnormaal. Tijdens dit soort dagen kan je er gerust vanuit gaan dat de aanbevolen twee liter per dag veelste weinig is en je er eerder minimaal drie liter per dag van kunt maken. Waarom? Nou, wij hoeven je vast niet uit te leggen dat je lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat. Maar liefst zeventig procent. Dus is het belangrijk om je lichaam tijdens deze dagen van niet alleen psychisch, maar ook fysieke en spirituele stress zijn belangrijkste bestandsdeel te geven. Verder is het belangrijk om te weten dat in tegenstelling tot wat velen denken water een belangrijkere rol speelt bij het reinigen van je maag en darmen en bij het oplossen van constipatie dan het eten van vezels. Aangezien er tijdens de feest- en vakantiedagen veel zetmeelrijke en vezelloze voeding wordt geconsumeerd is het dus belangrijk om zoveel mogelijk te drinken om constipatie te voorkomen. Een van de voornaamste taken van water is het vervoeren van voedingsstoffen en afvalstoffen. Het is ook tijdens deze dagen dat er overmatig alcohol en bewerkte suikers worden genuttigd, met als gevolg dat je lichaam uitgedroogd raakt. In geval van uitdroging houdt ons lichaam onze urine vast, omdat dit vocht is dat het lichaam wil behouden om verder vochtverlies te voorkomen. Het gevaar hiervan is dat de giftige stoffen die wij uit ons lichaam lozen door middel van onze urine nu in ons lichaam blijven. Dit zorgt voor overbelasting en verzwakking van onze nieren. De noodzaak van gezonde nieren hoeven wij jullie niet uit te leggen. Ook ons lymfestelsel is er bij gebaat dat wij voldoende water binnen krijgen. Gebeurt dit niet, dan kan ons lymfestelsel niet optimaal presteren met als gevolg dat onze lever overneemt. Dit kan er dus voor zorgen dat ons lever overbelast raakt. Dus als wij te weinig water drinken kan dit zorgen voor schade aan ons lymfestelsel, nieren en lever.

We kunnen ons goed voorstellen dat je nu denkt dat dit veel theoretische prietpraat is en weinig praktisch. Dus hoe kun je dit in praktijk brengen? Een tip is om een half uur voor en na elke maaltijd twee glazen water te drinken. Een andere praktische tip is om elk uur twee glazen water te drinken. Als je dit kunt opbrengen ben je al een heel eind op weg om de schade die je gezondheid tijdens deze dagen oploopt gering te houden.

Haal wat meer adem
Tijdens deze voor velen van ons drukke en stressvolle dagen is het correct halen van adem noodzakelijk. De persoon die overleeft zonder adem te halen moet nog geboren worden. Zonder adem te halen, ga je simpelweg dood. Dit komt, omdat ademhalen ons een ander zeer belangrijk bestanddeel voor ons lichaam oplevert, namelijk zuurstof. Zuurstof speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het zorgt door middel van oxidatie voor warmte en energie in ons lichaam. Energie die je goed kunt gebruiken tijdens deze drukke dagen, maar ook energie die je goed kunt gebruiken bij het verteren van de voeding dat je eet. Weinig mensen weten dat ons spijsverteringsstelsel een van de, zo niet de meest, energie vretende stelsels in ons lichaam is. Oxidatie, wat betekent uit elkaar vallen door middel van zuurstof, speelt dus een belangrijke rol bij het verteren van ons voeding. Overigens speelt oxidatie en daarmee dus zuurstof een belangrijke rol bij afweer en het ontgiften van ons lichaam. Door stress gaan we korter en oppervlakkiger ademhalen met als gevolg dat we minder zuurstof in ons lichaam krijgen. Hierdoor raakt ons lichaam verzuurt en daalt de ph waarde van ons lichaam dat normaal 7,4 is tot beneden de 7 ph. Het gevolg hiervan is dat wij vatbaarder zijn voor ziektes en aandoeningen, omdat ons lichaam een basische/ alkalische staat nodig heeft om gezond te blijven. Om de ph waarde van 7,4 te behouden zal ons lichaam mineralen uit ons lichaam gebruiken die normaal bedoeld zijn voor de opbouw van ons lichaam. Denk hierbij aan calcium, magnesium, kalium en natrium. Enkele aandoeningen die kunnen ontstaan door een te lage ph waarde zijn o.a. nierstenen, osteoporose, migraine, reuma en maag/darmzweren.

Ja we snappen het, wederom heel wat theoretisch en wetenschappelijk gepraat, maar nog niets praktisch. Nou hier komt het dan. Begin en eindig je dag met tweehonderd ademhalingen waarbij je zeven tellen inademt, je adem vervolgens twee tellen vasthoudt om daarna zeven tellen uit te ademen. Als laatst houd je je adem weer twee tellen vast. Dit is een rondje en dit doe je dan dus tweehonderd maal.

Wees lekker fruitig
Ons laatste tip heeft betrekking tot eten. Namelijk het eten van fruit. Wat ook leuk is om te weten is dat deze tip en de eerste tip elkaar overlappen. Het consumeren van fruit zorgt namelijk ook voor waterinname, aangezien veel fruit voor een groot gedeelte uit water bestaat. Zorg daarom dat je voldoende fruit binnenkrijgt tijdens deze dagen, want fruit zorgt voor voldoende vitamines en mineralen. Deze micronutriënten kan je lichaam extra goed gebruiken tijdens deze dagen. De meeste fruit bevat ook nog eens veel vezels, vezels die je lichaam goed kan gebruiken om je maag en darmstelsel te reinigen en je darmflora in balans te houden. Fruit zorgt er ook voor dat we voldoende spijsverteringsenzymen en antioxidantenenzymen binnen krijgen. De eerste spelen een belangrijke rol bij het splitsen van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ze spelen dus een zeer belangrijke rol bij ons metabolisme. En de antioxidantenzymen zorgen ervoor dat de vrije radicalen die ontstaan door oxidatie in ons lichaam, onschadelijk worden gemaakt.

Hoe maak je het praktisch? Zorg ervoor dat je ontbijt en je tussendoortjes uit fruit bestaan. Simpel en easy.

Door het volgen van deze drie tips kunnen wij je verzekeren dat de schade aan je gezondheid minder dan ooit zal zijn tijdens en na de feest- en vakantiedagen.

Enkele gezonde en heerlijke recepten die ook geschikt zijn voor deze dagen, kun je hier bekijken:

http://www.blakaonline.nl/tropicalsalade/

http://www.blakaonline.nl/tropicalsmoothie/

http://www.blakaonline.nl/tropicalsmoothie2/

Op onze website vind je uiteraard nog meer recepten en er zullen er meer volgen.

 

Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., The power and science of Melanin
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Ashby, dr. M., The Kemetic diet: Ancient African Wisdom for health
Tarak-Saa, Cochise, Holistic health made simple
Deel dit met je vrienden!