Black Panther impact, geweldloze revolutie of anticlimax?

Het is bijna zover en dan kunnen we allemaal genieten van een film waar we allemaal zolang op hebben gewacht. Een film die record na record verbreekt voordat het überhaupt voor het grote publiek te zien is. Het is niet de eerste film met een donkere superheld, maar wel de eerste film met een donkere superheld die op zoveel gebieden zoveel teweegbrengt. Ja, we hebben het inderdaad over Black Panther. Dat deze film een effect heeft op Marvel als bedrijf, op de wereld en zeker op mensen van Afrikaanse roots waar dan ook op de wereld staat als een paal boven water. De vraag is echter: hoe groot en lang zal de impact van deze film zijn voor de welzijn van mensen van Afrikaanse roots? Is Black Panther in staat een revolutie tot stand te brengen?

Zoals we al eerder zeiden heeft deze film al voor een aardige impact gezorgd, vooral bij mensen met Afrikaanse roots. Dat is ook weer terug te zien aan de records die deze film verbreekt al voor de première van de film zelf. Het is de eerste film waar Afrika en zijn grootste rijkdom, namelijk mensen van Afrikaanse oorsprong een belangrijke rol spelen. De eerste film waarbij Afrika en mensen met Afrikaanse roots niet als schurk of slachtoffer worden afgebeeld. Wat het nog mooier maakt, is niet alleen de cast en de rol van de cast, maar dat deze film ook geregisseerd en geschreven is door mensen met Afrikaanse roots. Het is ook om bovengenoemde reden dat deze film een boost lijkt te geven aan mensen met Afrikaanse roots waar dan ook ter wereld. Zodra Black Panther in première gaat, zullen de bioscopen weken vol zitten bij het vertonen van deze film. Je kunt ervan uitgaan dat er nog veel meer records verbroken worden. Wij durven stellig te zeggen dat dit wel eens een van Marvels beste jaren kan worden op commercieel gebied. Dit zal niet in de laatste plaats komen door de Black Panther impact.

Impact op de donkere gemeenschap
Die Black Panther impact is en zal niet alleen voelbaar zijn bij Marvel. Nee ook in de donkere gemeenschap zal de impact hevig zijn op de dag van de première, maar ook nu al is de impact aardig te merken. Er zijn vele ondernemers en bedrijven die aardig wat verdienen aan de impact die deze film nu al heeft. Er zijn genoeg BOB’s (Black owned Businesses) die hier handig op inspringen. De aankondiging van deze film en alles erom heen heeft gezorgd voor een hernieuwde “I’m black and I’m proud” beweging. Hierdoor lijkt er meer geld te worden besteed aan BOB’s. De BOB’s steunen op hun beurt weer andere liefdadigheden met een Afro centrische grondslag. Los van de BOB’s zijn er genoeg liefdadigheid initiatieven met een Afro centrische oorsprong die meer steun kunnen verwachten van de donkere gemeenschap waar dan ook ter wereld. Er zijn zelfs nieuwe initiatieven ontstaan onder invloed van de Black Panther film die verwacht wordt. Een van de bekendste is de Black Panther Challenge die nu ook voet aan de grond heeft gekregen in Nederland. Voor de mensen die het niet kennen is de Black Panther Challenge een initiatief waarbij Frederick Joseph geld heeft ingezameld om kinderen uit Haarlem (New York, VS) mee te nemen naar de film. Dit geweldige initiatief heeft meerdere mensen geïnspireerd en heeft ook buiten Amerika navolging gekregen o.a. in Nederland. Indien je een bijdrage wilt leveren aan de Nederlandse Black Panther challenge, klik hier.

Geweldloze revolutie of anticlimax?
Je kunt natuurlijk begrijpen dat wij als Blaka, dat zich bezighoudt met holistisch welzijn, deze ontwikkeling met argusogen volgen. Dat de aankondiging en komst van Black Panther een impact heeft op mensen met Afrikaanse roots staat buiten kijf. De manier hoe wij naar Afrika en onszelf als mensen met Afrikaanse roots kijken en zelfs elkaar benaderen en behandelen lijkt een positieve impuls te hebben gekregen. Maar de hamvraag is: hoe groot zal deze impact zijn en hoe lang zal het voelbaar zijn, voor voornamelijk mensen met Afrikaanse roots? Wordt de Black Panther een van de vele, maar zeker niet de kleinste, stuiptrekking van de “I’m black and I’m proud, de “Black love, melanin love” beweging van mensen met Afrikaanse roots? Of is er hier daadwerkelijk een geweldloze revolutie bezig? Gaat deze film er daadwerkelijk voor zorgen dat wij mensen met Afrikaanse roots meer waarde gaan hechten aan Afrika en al het goede dat van dat prachtige landvlakte afkomstig is? Wij hopen het met ons hele hart, echter zal de tijd het moeten uitwijzen, want zoals eerder aangegeven zijn er al eerder pogingen ertoe geweest, maar zwakte het altijd weer af.

Laat de euro’s langer cirkelen in de gemeenschap
Wij weten het, jullie denken vast het is makkelijk praten. En dit lijkt een artikel met alleen maar opmerkingen en vragen en geen tips. Nou, het feit is dat het nu niet om praten moet draaien, maar het moet gaan om blijven doen. Want op dit moment wordt er niet alleen gesproken, maar ook gedaan. Ja, ook door ons. Wat er moet gebeuren is dat wij niet alleen moeten denken aan Afrikaanse geïnspireerde kleding en accessoires voor de film Black Panther, maar ook voor je verdere dagelijkse leven. Het wordt tijd dat wij Afrikaanse kledij gaan zien als iets normaals en niet alleen voor bijzondere gelegenheden zoals, de Black Panther film, Keti Koti of een Winti pre. Nee we zeggen niet dat je alleen Afrikaanse kleding aan moet doen, het is niet erg om je Balmain, Hugo Boss, Prada enz. te dragen, maar wat we zeggen is wissel het wat vaker af. Wat we ook moeten blijven doen is onze euro’s wat langer in de gemeenschap laten cirkelen zoals nu gebeurt en alle andere etnische groepen al jaren doen. Zoals ze al zeiden is het te merken dat er meer wordt uitgegeven aan BOB’s en wordt er vanuit de BOB’s, maar ook de gemeenschap zelf meer geld gedoneerd aan goede doelen voor de gemeenschap. Alleen moeten we er bewust van zijn dat er niet perse een film voor nodig moet zijn om dit in stand te houden. Als dit wel het geval is, zal ook deze beweging eindigen, net zoals een film eindigt. Laten wij met z’n allen zorgen dat wij deze positieve verandering blijven voortzetten.

“If you want to go quickly, go alone. If you want to go far, go together” – African proverb

Deel dit met je vrienden!