Apuku en relaties

De apuku winti is een winti die geliefd is en verguisd wordt als er over winti wordt gesproken. Het is een winti met veel kennis, maar één die snel straft en voor problemen in relaties zorgt wordt vaker verteld. Wij van Blaka willen het graag hebben over het mooie van de apuku. Ben je geïnteresseerd? Lees dan vooral verder.

De apuku winti wordt voornamelijk geassocieerd met het domein bos in de wintileer, echter wordt er ook gesproken van een apuku in het water ook wel de watra apuku genoemd. Iedereen die Blaka Online volgt en ons eerste boek heeft gelezen weet dat wij zeggen dat winti’s natuur/kosmische krachten zijn behorende bij de natuur/kosmische wetmatigheden en principes die elk een representatie zijn van de alles creërende en doordringende intelligentie en kracht, in winti Anana Keduaman Keduampon genoemd.

Kennis over chemie/relaties
De apuku winti is de winti van chemie. Deze winti beschikt over de kennis over chemie en daarbij over relaties. Het verkrijgen en onderhouden van relaties heeft te maken met chemie. Om deze reden kan men de apuku ook zien als de winti van relaties. De apuku is de energie achter de relatie met onszelf, onze levenspartner, onze familie en onze verdere omgeving. Verder is de apuku ook de energie achter de relatie van het verleden, heden en de toekomst. De apuku beschikt dus ook over de kennis over de relatie tussen de verschillende generaties in een familie of gemeenschap. De apuku is een winti die relaties onderhoudt met de andere winti’s en ook boodschappen en opdrachten van andere winti’s brengt en uitvoert. De apuku kan gezien worden als de spin in het web van de winti’s. Dit is één van de redenen waarom de apuku andere winti’s kan imiteren. De griotten in West-Afrika maken o.a. gebruik van de kennis en kunde van de apuku winti tijdens hun werk.
Bij mensen waarbij de apuku een sterke rol speelt in de spirituele opmaak zie je deze gedragingen en kwaliteiten ook terug. Het zijn mensen die houden van bedrijvigheid en altijd aan het werk zijn. Zij houden van actief werk en kunnen moeilijk stilzitten. Het zijn mensen die veel tijd besteden aan het onderhouden van relaties. Het zijn vaak mensen die een spin zijn in het familiaire web of die van vrienden en zij kennen de verhalen en geheimen o.a. omdat zij meerdere relaties onderhouden.
De symptomen van een disbalans met de energie apuku die vaker worden genoemd, manifesteren zich ook op het gebied van relaties met jezelf of met anderen. Een disbalans in de relatie met apuku kan een oorzaak zijn van miskramen, impotentie, problemen in de slaapkamer en ruis in communicatie met anderen.

Apuku en melanine
Er wordt bijna nooit gesproken over de relatie van de apuku met melanine. Weinig mensen beseffen dat er een relatie is tussen apuku en melanine. Alle natuur/kosmische wetmatigheden en principes die zich buiten ons bevinden zijn ook binnen ons aanwezig. Deze manifesteren zich in ons lichaam. Melanine is een pigment die zich niet alleen in ons huid bevindt, maar ook verder in ons lichaam. Melanine bevindt zich ook in ons zenuwstelsel en wordt dan neuromelanine genoemd. Neuromelanine bevindt zich, naast de huid, op plaatsen die belangrijk zijn voor onze relatie met de buitenwereld zoals onze ogen, oren en hersenen, maar ook op plaatsen die belangrijk zijn voor onze relatie met onszelf. Melanine speelt een belangrijke rol in de relatie die de cellen in je lichaam met elkaar hebben. Melanine reguleert en geleid prikkels die cellen als communicatie naar elkaar toesturen. Net als de apuku is melanine dus een beheerder van relaties en chemie. De locus coeruleus(LC) is één van de 12 plaatsen in onze hersenstam die over veel melanine beschikken. De LC is verbonden met ons limbisch systeem, die verantwoordelijk is voor het reguleren van ons emotionele gesteldheid. Tevens heeft onze hippocampus, die onderdeel uitmaakt van het limbisch systeem, een belangrijke rol in ons geheugen formatie. Onze emotionele gesteldheid en ons geheugen spelen een belangrijke rol in de relaties die wij onderhouden.

Onderhoud je melanine
Het onderhouden van de capaciteit van onze melanine is dus een belangrijk onderdeel voor het onderhouden van onze relaties, wat weer onderdeel is van de kennis en kunde van de winti apuku.
Zorgen dat wij zo min mogelijk te maken krijgen met sociale stress is belangrijk voor het behoud van de capaciteit van onze melanine. Onthouding van drugs is ook een belangrijk component. Verder is het voldoende consumeren van fytonutriënten belangrijk voor het behouden van de juiste capaciteiten van je melanine. Dit is ook een link naar de apuku, aangezien deze een echter kenner is van wiwiri’s (planten en kruiden) en deze kennis daarom ook wordt gebruikt door heel wat duvrouwen/mannen en dresi uma’s en mannen.

Literatuurlijst
Opoku, K.A., West African Traditional Religion.
Orunmila, K & Akoeba. Winti een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn. Almere, Blaka Online, 2018.
Stephen, Henri J.M. Winti Afro-Surinaamse religie en magische rituelen in Suriname en Nederland. Amsterdam, Uitgeverij Karnak, 1998.
Wooding, Charles Johan. Winti: een Afroamerikaanse godsdienst in Suriname. Dubois, 2013.

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn

Deel dit met je vrienden!