7 vegan topsportsters

Niet zo lang geleden leek het een moeilijk verhaal om als veganist voldoende essentiële nutriënten binnen te krijgen. Als sporter leek het nog moeilijker en als topsporter al helemaal onmogelijk. Net zoals bij de meeste mensen is een vegan dieet ook in de topsport wereld bezig met een opmars. Wij hebben een lijstje met enkele namen van vrouwelijke topsporters die een vegan dieet volgen. Het zijn allemaal toppers en zelfs enkele kampioenen. Lees verder als je nieuwsgierig bent naar de namen en hun verhaal.

Venus Williams

Over de eerste die wij presenteren heb je vast al een keer gehoord. Ze is één van de beste tennissters aller tijden en de oudere zus van de beste tennisster aller tijden. Ze is tweede op de lijst als het gaat om verdiende inkomsten als tennisster aller tijden (1ste is haar zusje) en ze heeft vele titels op haar naam (7 single en 14 double grand slam en 4 gouden Olympische medailles). We hebben het hier natuurlijk over de oudste van de twee befaamde Williams zusjes, namelijk Venus Williams. Nadat zij in 2011 werd gediagnosticeerd met het Sjögren syndroom stapte Venus op aanraden van haar dokter over op een rauw veganistisch dieet. Echter heeft zij recentelijk weer wat non-rauwe items in haar dieet geïntegreerd,  zoals aardappelen, rijst en linzen. In een interview met Health magazine vertelt Venus dat zij dankzij haar vegan dieet hernieuwde kracht en energie vond om te doen wat zij leuk vindt om te doen, namelijk tennissen, aangezien zij eerder helemaal niet meer kon tennissen vanwege haar aandoening. Op dit moment is Venus, met 40 jaar, één van de oudste top tennissters in de wereld en dankzij haar vegan dieet heeft zij haar carrière kunnen verlengen. Bekijk hier meer over Venus.

Serena Williams

De tweede die wij presenteren is het eerdergenoemde zusje van Venus, namelijk Serena Williams. Serena is niet alleen de beste vrouwelijke tennisster ooit, maar heeft ook het meeste geld verdiend ooit als het gaat om vrouwen tennis. Geïnspireerd door haar oudere zus Venus en haar echtgenoot volgt Serena een overwegend vegan dieet. Haar liefde voor taco’s, kip en enkele andere non-veganistische hapjes zorgen ervoor dat ze af en toe terugvalt buiten het tennisseizoen. Naast tennisiconen zijn Serena en haar zus ook bekend als fashion iconen. Serena is zelfs een afgestudeerde fashion designer met haar eigen kledinglijn. Haar vegan dieet heeft ook een uitwerking op haar als designer en zo is haar laatste collectie hierdoor geïnspireerd. In gesprek met Essence zegt zij dat ze het idee heeft dat er veel dingen worden gedood en dat we de aarde niet redden. We kunnen allemaal één ding doen om de wereld te redden en dat was haar inspiratie. Haar laatste collectie die naast veganisme ook geïnspireerd is door haar vele reizen over de wereld, zoals naar Afrika, bevat dan ook genoeg items met veganistisch leer en is 100% animal product free. Bekijk hier meer over Serena.

Tia Blanco

Tia Blanco is een professionele surfster die meerdere prijzen op haar naam heeft. Ze won meerdere malen de Open Women’s World Surfing Championship (2015, 2016). In tegenstelling tot Venus en Serena groeide Tia op met een vegetarisch dieet en in 2013 besloot zij om over te stappen op een vegan dieet. Het moeilijkste aan een vegan dieet vindt Tia de vooroordelen en sceptische houding van anderen. Haar grootste advies is dan ook om je eigen onderzoek te doen en jezelf te educeren als je een vegan dieet wilt gaan volgen. Tia heeft nog nooit vlees gegeten, maar wel eens vis. Maar dat vond zij helemaal niets en een jaar daarna werd zij volledig vegan. Naast haar carriere als surfster, is zij ook ondernemer. Samen met haar zus lanceerde zij in 2018 een eigen huidverzorgingsbedrijf, waarbij zij o.a. vegan, cruelty free en ecologische huidverzorgingsproducten aanbieden onder de naam Dear Self Skincare. Bekijk hier meer over Tia.

Jehina Malik

Bodybuilders staan erom bekend dat ze heel veel eiwitten gebruiken. Die vele eiwitten zijn voor het grootste gedeelte van dierlijke bronnen. Dat dit niet nodig is, bewijst Jehina Malik. Jehina Malik is niet alleen professionele bodybuildster, maar ze is ook heel succesvol in haar werk. Ze heeft o.a. titels gepakt tijdens de NPC Eastern USA Body Building Championship en de IFBB Pro Physique Pro Card holder. Jehina is veganistisch vanaf haar geboorte en voor haar is veganisme meer dan een dieet, namelijk een lifestyle. Haar ouders hadden al een vegan lifestyle toen zij nog in haar moeders buik zat. Jehina is hierdoor de eerste bodybuildster die vanaf geboorte vegan is. Het grootste voordeel van een vegan atleet zijn is volgens Jehina het verbreken van stereotyperingen en barrières dat vegans niet kunnen bodybuilden. Bekijk hier meer over Jehina.

 

Morgan Mitchell

Dat je ook op de atletiekbaan succes kan boeken met een vegan dieet bewijst de Australische Morgan Mitchell. Twee jaren na haar transitie naar een vegan dieet won zij haar eerste Olympische medaille. Na haar overstap was zij even de weg kwijt, maar het inschakelen van professionele hulp heeft haar heel goed geholpen, vertelt zij aan Women’s Health. En in gesprek met Live Kindly zegt ze dat ze sneller herstelt dan voor haar transitie. Ze maakte de overstap naar een vegan dieet onder invloed van haar vriend, die experimenteerde met diverse diëten, maar bleef steken bij een veganistisch dieet. Morgan haar dieet gecombineerd met haar resultaten heeft ervoor gezorgd dat enkele van haar collega’s ook zijn overgestapt op een veganistisch dieet. Verder is zij ook te zien in de 2018 uitgekomen docu over veganisme en sporters, genaamd The Game Changers. Bekijk hier meer over Morgan.

 

Seba Johnson

Er zijn relatief gezien niet veel professionele wintersporters met Afrikaanse roots, maar iemand die ook nog een vegan dieet volgt maakt Seba Johnson echt een geval apart. Op haar 5e begon zij met skiën en negen jaar later was zij op veertienjarige leeftijd de jongste Alpine ski deelnemer tijdens de Olympische winterspelen. Naast skiën is Seba ook actrice, publieke spreekster en bezig met het schrijven van een boek. Ze is zeer actief als het gaat om dierenrechten. Seba is veganist vanaf haar geboorte. Haar moeder werd als twintiger veganist en heeft haar dan ook met een veganistische lifestyle opgevoed. Seba is gestopt met skiën, maar is tegenwoordig fulltime yoga instructrice en nog steeds bezig met mensen bewustmaken van dierenleed en de voordelen van een veganistische levensstijl. Bekijk hier meer over Seba.

 

 

Nienke van Overveld

Ook in Nederland zijn er al enkele vegan topsporters en topsportsters te vinden. Zo ook de “fitste vrouw” van Nederland. Nienke van Overveld is nummer één gerankt tijdens de Crossfit open in 2019, hierdoor is zij geplaatst voor de Crossfit games van 2020. Die gingen vanwege Covid-19 helaas niet door. De Crossfit games zijn de WK van de sport Crossfit, een sport waarbij algehele fitheid wordt getest over verschillende disciplines, zoals atletiek, zwemmen, powerliften en turnen. Als classic kip, rijst, broccoli en heel veel biefstuk eter was ze vaak moe en viel regelmatig in slaap. Ze stapte over op een veganistisch dieet om te zien of het verschil zou maken. Na vier weken had ze meer energie en sliep ze beter vertelde ze aan Women’s Health. Bekijk hier meer over Nienke.

 

 

Zoals je ziet is het zeker mogelijk om als veganist te sporten en ook daadwerkelijk resultaten te boeken en zelfs de topsport te bereiken. In de meeste gevallen zie je ook dat het voor de algehele gezondheid van de dames een goede beslissing is geweest. Het is ten alle tijden belangrijk om te kijken welk voedingspatroon het beste bij jou en jouw doelen in het leven aansluit. Dat hebben deze vrouwen gedaan en de resultaten spreken.

Deel dit met je vrienden!