7 vegan topsporters

Niet zo lang geleden leek het een moeilijk verhaal om als veganist voldoende essentiële nutriënten binnen te krijgen. Als sporter leek het nog moeilijker en als topsporter al helemaal onmogelijk. Net zoals bij de meeste mensen is een vegan dieet ook in de topsport wereld bezig met een opmars. Wij hebben een lijstje met enkele namen van mannelijke topsporters die een vegan dieet volgen. Het zijn allemaal toppers en zelfs enkele kampioenen. Lees verder als je nieuwsgierig bent naar de namen en hun verhaal. 

Lewis Hamilton

De eerste persoon die wij aan jullie presenteren wordt gezien als de beste formule 1 racer aller tijden. Hij heeft bijna alle records die je kunt bedenken in handen. Alleen als het gaat om het aantal kampioenschappen moet hij de befaamde Michael Schumacher naast zich dulden. Op 33-jarige leeftijd stapte Lewis Hamilton over op een volledig veganistisch dieet. Zijn vegan dieet heeft hem geholpen om zijn energiepeil consistent te houden. Hij heeft minder last van energiedips, vertelt hij aan het magazine GP. Naast dat hij een vegan dieet volgt is Lewis ook mede oprichter en eigenaar van een vegan burgerketen genaamd Neat Burger. Verder is hij ook uitvoerend producent van de succesvolle documentaire genaamd The Game Changers op Netflix. Bekijk hier meer over Lewis Hamilton.

Scott Jurek

Van de beste autocoureur aller tijden gaan we naar de beste ultra marathonloper aller tijden. Scott Jurek wordt gezien als de grootste/beste ultraloper aller tijden. Hij heeft overwinningen geboekt bij alle toonaangevende ultra marathons zoals de legendarische Spartathlon, een marathon van 246 km in Griekenland. Badwater een marathon die onder zeeniveau begint, maar op aardige hoogte eindigt door Death Valley in Californië. En hij heeft een record voor het meest aantal afgelegde kilometers in 24 uur. Jurek’s record komt neer op 6,5 marathons in 24 uur. Scott Jurek leerde op jonge leeftijd vissen en jagen, maar tijdens een skikamp voor de beste langlaufers van de middelbare scholen van zijn staat, maakte hij kennis met vegetarische gerechten. Hij was verbaasd hoe lekker de gerechten smaakten. Hij had zich tevens nooit zo goed gevoeld. Hij vermoedde dat dit te maken had met hoe hij at. Hij begon onderzoek te doen naar verschillende diëten. Zijn transitie naar een totaal veganistisch dieet liet nog even op zich wachten, maar zijn voortdurende onderzoek naar een gezond dieet en het effect op zijn prestatie als duurloper zorgde ervoor dat hij volledig veganist werd. Hij dankt zijn uithoudingsvermogen o.a. aan zijn plantaardige dieet. Scott werd in de eerste instantie veganist om zijn prestatie te verbeteren, maar bekommert zich tegenwoordig ook om dieren en het milieu. Jurek schreef een bestseller over zijn leven genaamd “Eet en ren (Eat and run) en kreeg een prominente rol in een andere bestseller genaamd Geboren renner. Bekijk hier meer over Scott Jurek.

Javale McGee

Derde op de lijst is drievoudig NBA kampioen. Drie keer kampioen worden in de hoogste basketbal competitie van Amerika is geen kleinigheid en het vraagt erom in topconditie te zijn. Javale Mcgee is overgestapt op een volledig veganistisch dieet nadat hij een paar maanden veganistisch at, omdat hij wilde afvallen. Javale wilde door middel van af te vallen de belasting op zijn benen verminderen. Het resultaat beviel zo goed dat hij overstapte op een volledig vegan dieet. In zijn interview met GQ vertelt hij dat hij meer energie heeft en zich lichter voelt. Aan One Green Planet vertelt hij dat zijn steeds verbeterende prestaties o.a. mogelijk zijn vanwege zijn vegan dieet. Op wedstrijddagen eet McGee havermout, avocado toast en een shake als ontbijt. Als lunch eet hij een salade met zonnebloempitten, komkommer, selderij en veel groente. Zijn avondeten is meestal pasta met champignons vertelt hij aan GQ. Javale is net als enkele andere collega atleten een investeerder van het vegan merk Beyond Meat en Outstanding Foods. Bekijk hier meer over Javale McGee.

Torre Washington

Torre Washington is een rastafari professionele bodybuilder die het bewijs is dat je geen problemen hoeft te hebben bij het verkrijgen van spieren met een veganistisch dieet. Torre is vegan sinds 1998. Hij is opgegroeid met een vegetarisch dieet, maar werd veganist toen hij een rastafari werd. Rastafari’s hebben een dieet genaamd Ital. Dit is plantaardig voedsel en er wordt geen dierlijk voedsel geconsumeerd. Sinds 2009 is hij bodybuilder en na zijn tweede show werd hij professional. Velen betwijfelden of hij wel een bodybuilder kon worden met een plantaardig dieet, maar hij is het levende bewijs dat het kan. Sterker nog, hij zegt dat hij zijn proteïne niet telt en dat hij geen supplementen gebruikt. Hij raadt aan om maximaal 35% van je maaltijd uit proteïne te laten bestaan. Zijn proteïne haalt hij uit bronnen als havermout, erwten, linzen, rijst en bonen. Verder is hij dol op zoete aardappel en eet hij bij elke maaltijd een salade. Voldoende rust en slaap zijn volgens hem ondergewaardeerde geheimen om spieren te bouwen, vertelt hij in een interview met Insider. Bekijk hier meer over Torre Washington.

Nate Diaz

Nate Diaz is één van UFC’s grootste sterren. De 35-jarige mix martial artist is vanaf zijn achttiende al veganist. Geïnspireerd door zijn oudere broer Nick volgt Nate een voornamelijk rauw veganistisch dieet. Net als andere veganistische sporters, merkt ook Nate de voordelen van een vegan dieet in termen van meer energie. Hij en zijn broer Nick staan bekend om hun geweldige conditie en beide broers doen af en toe ook mee met triathlon’s. Aan Men’s Journal vertelt hij dat hij op zijn zeventiende stopte met het gebruik van zuivelproducten voor een wedstrijd. Na een maand geen zuivelproducten te hebben geconsumeerd at hij een bord Fettuccine Alfredo. Dat is een pastagerecht gemengd met boter en kaas. Dezelfde avond was hij ziek en had hij hoofdpijn en moest hij de hele week regelmatig bezoekjes aan zijn wc brengen. Vanaf dat moment heeft hij geen zuivelproducten meer geconsumeerd en begon zijn vegan journey. Nate vertelt aan Men’s Journal dat hij de vegan industrie graag promoot, omdat hij veel kritiek hoort van anderen. Mensen zeggen vaak dat je vlees nodig hebt om sterk te zijn en voor je herstel, maar hij vindt dat bullshit. Bekijk hier meer over Nate.

 

Kyrie Irving

Kyrie Irving is een populaire basketballer en behoort tot één van de bekendste spelers in de NBA. Irving heeft in zijn loopbaan al heel wat prijzen gepakt. Zo was hij in 2012 Rookie of the Year, werd hij in 2014 NBA All-star game Most Valuable Player (MVP) en werd hij in 2016 NBA kampioen met zijn team, om maar een paar van zijn wapenfeiten op te noemen. Irving vertelde aan het begin van het basketbalseizoen 2017-2018 aan het groter publiek dat hij de transitie had gemaakt naar een veganistisch dieet. Aan LA Times vertelde Kyrie dat het hem opviel dat hij minder snel herstelde na wedstrijden en trainingen. Hij deed veel research en leerde dat zijn dieet een rol daarin kon spelen. De aankondiging van zijn transitie naar een plantaardig dieet zorgde voor een partnerschap en investering met het plantaardige bedrijf Beyond Meat. Kyrie was het gezicht van de online campagne van Beyond Meat in 2019. Irving heeft dit jaar 200.000 vegan burgers (van Beyond Meat) gedoneerd aan voedselbanken van New York. Zo heeft hij ook samen met non-profit organisatie Feeding America en Cargo company lineage logistics de handen in één geslagen om 250.000 maaltijden te verzorgen voor mensen die het moeilijk hebben tijdens de corona pandemie. Bekijk hier meer over Kyrie Irving.

 

 

Jeremy Reijnders

Ook in Nederland zijn er vegan topsporters. Zo is één van de fitste mannen van Nederland, vriend van de fitste (vegan) vrouw van Nederland (bekijk haar verhaal hier), een veganist. Jeremy is al enkele jaren CrossFit topper. In 2018 was hij de nummer 1 Nederlandse crossfitter en dit jaar bevindt hij zich nog steeds in de top 5, namelijk op de 4e positie. Kort nadat hij met de sport CrossFit begon werd hij een veganist. Tegen Fit.nl zei Jeremy dat hij altijd dacht dat hij de laatste persoon op aarde zou zijn die een vegetariër, laat staan veganist, zou worden. Hij was wel altijd geïnteresseerd in gezonde voeding, omdat hij topsporter was/is. Door de documentaire Forks over Knives hoorde hij voor het eerst dat je ook zonder het consumeren van dierlijke producten topprestaties kan leveren. Dit triggerde hem om het verder te gaan uitzoeken. Na heel wat onderzoek d.m.v. video’s, artikelen, boeken en docu’s was hij overtuigd om de transitie te maken. Zijn voeding bestaat zoveel mogelijk uit een onbewerkt plantaardig voedingspatroon. Hij begint zijn dag meestal met een glas water of thee met citroen en gember, gevolgd door een smoothie bowl. ’s Middags eet hij vaker gevulde wraps, een quinoasalade of brood met hummus of pindakaas. ’s Avonds verschilt zijn maaltijd vaak, maar hij eet wel regelmatig zoete aardappelen. Ondanks dat hij zoveel mogelijk onbewerkte voeding eet, neemt dat niet weg dat hij af en toe een burger, chocolade of Ben & Jerry’s eet. Hoewel Jeremy zijn lichaam moest wennen aan zijn nieuwe dieet, want hij zat de hele dag op de wc, pakte het plantaardige dieet goed uit, vertelt hij. Hij heeft nu meer energie en kan helderder nadenken vertelt hij in een interview aan Men’s Health. Bekijk hier meer over Jeremy.

 

 

Zoals je ziet is het zeker mogelijk om als veganist te sporten en ook daadwerkelijk resultaten te boeken en zelfs de topsport te bereiken. In de meeste gevallen zie je ook dat het voor de algehele gezondheid van de heren een goede beslissing is geweest. Het is ten alle tijden belangrijk om te kijken welk voedingspatroon het beste bij jou en jouw doelen in het leven aansluit. Dat hebben deze heren gedaan en de resultaten spreken voor zich.

Deel dit met je vrienden!