5 redenen waarom koemelk niet goed is voor elk

Koemelk en andere zuivelproducten worden door Europeanen al eeuwen gezien als gezonde voedingsmiddelen. Dit komt voornamelijk door de vele hoeveelheid calcium en eiwitten die deze producten bevatten. Zowel calcium als eiwitten kun je uit andere voedingsmiddelen halen, wat betekent dat het consumeren van zuivelproducten niet noodzakelijk is om gezond te zijn. Het leed van de dieren en de negatieve effecten op de menselijke gezondheid zijn het daarom niet waard om zuivelproducten te consumeren. Klopt het ook voor mensen van Afrikaanse roots dat zuivelproducten gezonde voedingsmiddelen zijn?

In Nederland is Het Voedingscentrum een onafhankelijke instantie en één van de leiders op het gebied van gezonde voeding. Hun welbekende Schijf van Vijf is een model om voorlichting te geven en wordt door zowel artsen als media gezien als een wetenschappelijk en onafhankelijk onderlegd voorlichtingsmodel. Hierin worden de biochemische en anatomische samenstelling van mensen van Europese roots als norm gezien. Echter hebben mensen van Afrikaanse, Indiaanse en Aziatische oorsprong een andere biochemische en anatomische samenstelling. In hun Schijf van Vijf noemen zij zuivelproducten als één van de producten die je dagelijks zou moeten innemen.

Wij geven je graag 5 redenen waarom wij zeggen dat je zuivelproducten zoveel mogelijk moet vermijden!

1. Zuivelproducten bevatten suiker
In melk en zuivelproducten zit er een suiker, een vorm van koolhydraat, genaamd lactose. Lactose bestaat uit glucose en galactose. Dit zijn suikers die ook uit andere producten dan zuivelproducten te halen zijn. Glucose kun je zelf aanmaken, maar kun je ook uit voedingsproducten zoals granen, honing, kiwi en divers gedroogd fruit halen. Glucose is één van de grootste energiebronnen voor mensen, planten en dieren.
In tegenstelling tot glucose maken wij galactose niet zelf aan. Galactose moet gehaald worden uit de consumptie van onze voeding. Je kunt het bijvoorbeeld uit selderij, kersen, perziken, avocado’s, groene erwten, pruimen of verse basilicum halen. Galactose stimuleert het lange termijn geheugen.
Zodra melk wordt verwarmd, verandert lactose in een bewerkte suiker en bevat het dezelfde gevaren als witte suiker. Een aantal gevaren hiervan zijn dat het je biochemische balans verstoort, het je immuunsysteem aantast waardoor je tastbaarder bent voor infecties en het kan zorgen voor glucosepieken in je lichaam oftewel een verhoogde suikerspiegel. Een verhoogde suikerspiegel zorgt er o.a. voor dat je in een rush terechtkomt, wat zich vervolgens omzet in een sugar dip en dat merk je door een futloos gevoel, een korte concentratieboog en mogelijk hoofdpijn.

2. Volwassenen verteren zuivelproducten niet goed
Volwassenen verliezen het vermogen om melk te verteren. Bij de gemiddelde mens zwakt de aanmaak van enzymen die helpen bij het verteren van melk na het 3e levensjaar af. Deze enzymen worden lactase genoemd. Dus als je die enzymen niet hebt, is het niet mogelijk om lactose te verteren.Wanneer je zuivelproducten slecht kunt verdragen, merk je dit vooral aan verschijnselen als een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid na het consumeren van zuivelproducten. Bij volwassenen van West- en Noord-Europese roots komt het vaker voor dat zij lactase actief blijven. Bij het grootste gedeelte van volwassenen met Afrikaanse en Indiaanse roots neemt de hoeveelheid lactase en daarmee ook de activiteit af, waardoor lactose niet verteerd kan worden. Dit verschil wordt veroorzaakt door een andere biochemische en anatomische samenstelling.
In de praktijk komt het dus vaker voor dat volwassenen van West- en Noord-Europese roots zuivelproducten beter kunnen verdragen dan volwassenen van Afrikaanse en Indiaanse roots.

3. Zuivelproducten bevatten chemische stoffen en pus
De koeien waar het meeste melk van afkomstig is, zitten vol met angsthormonen en stresshormonen die zij zelf aanmaken door de manier waarop zij zijn gefokt en behandeld worden.

Onthoornen
Voor de veiligheid van de koeien en de boeren worden koeien onthoornd als ze nog geen twee maanden zijn. Dit gebeurt door middel van een onthoornapparaat. Onthoornen is in Nederland en België wettelijk toegestaan, met als voorwaarde dat dit onder verdoving gebeurt. Kalfjes ervaren pijn en stress na het onthoornen. Dat zorgt voor een versnelde ademhaling en hartslag en stresshormonen in het bloed.

Beperkte beweegruimte
Koeien, met uitzondering van biologische koeien, worden grotendeels in stallen gehouden en hebben weinig beweegruimte. Er zijn verschillende soorten stallen, een ligboxstal en de grupstal (bindstal). In beide gevallen hebben de koeien beperkte beweegruimte. In de ligboxstal beschikt iedere koe over een ligbox die afgestemd dient te worden op het lichaam van de koe, zodat zij zich gemakkelijk kunnen bewegen. Hiermee wordt voornamelijk bedoeld dat zij makkelijk kunnen gaan liggen of staan. De koeien hebben daarnaast de mogelijkheid om vrij rond te lopen in de stal. Echter bij de oudere ligboxstallen is bovenstaande vaak nog niet aangepast aan de huidige normen, wat betekent dat zij minder beweegruimte hebben wat weer kan leiden tot bijvoorbeeld zwellingen en knieproblemen. In de grupstal zijn de koeien vastgebonden aan een ketting of touw. Het is voor deze koeien dan ook onmogelijk om zich vrij te bewegen. Doordat bedrijven zich uitbreiden is er steeds minder weiland beschikbaar. Dit resulteert in het feit dat steeds minder koeien vrij kunnen rondlopen in de wei. In 2015 mochten 65% van de koeien in Nederland ook rondlopen in de wei. Deze percentages nemen steeds meer af.

Biologische koeien
Biologische koeien hebben wel meer beweegruimte. Stallen en weides moeten namelijk zo ingericht zijn dat zij in een zo natuurlijk mogelijke staat kunnen leven en rondlopen. Zij moeten ook altijd naar buiten kunnen, behalve als het niet mogelijk is vanwege weersomstandigheden. Het vastzetten van de koeien in de stallen zelf is ook niet toegestaan, mits het om een tijdelijke periode gaat vanwege de veiligheid voor het dier zelf. De voeding wat de koeien krijgen moet ook biologisch van aard zijn.

Voeding
Niet-biologische koeien krijgen voedsel te eten dat weinig vezels bevat en mogelijk besmet is met landbouwgif. Veel van de koeien worden ook bespoten met antibiotica en andere chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat de koe o.a. sneller groeit en niet ziek wordt. Deze stoffen komen ook in de koemelk terecht. Vervolgens komt dit dus ook in ons lichaam terecht wanneer wij koemelk drinken en zuivelproducten gebruiken. Deze chemische stoffen zijn schadelijk voor onze gezondheid. Chemische stoffen zijn niet goed voor je gezondheid. Dit zorgt namelijk voor een hormonale disbalans met mogelijk osteoperose (of: botontkalking) tot gevolg of een vervroegde overgang.

Ontstoken uiers
Verder raken de uiers van vele koeien ontstoken en krijgen hierdoor pus door het overmatig melken van de koeien. Je moet bedenken dat als een koe een kalf voedt, zij gemiddeld 4 tot 8 liter per dag aan melk nodig heeft. De koeien in Nederland produceren gemiddeld 22 liter per dag. In Noord-Amerika is dit zelfs 30 liter per dag. In Nederland betekent dit dus dat er 14 tot 18 liter teveel melk geproduceerd wordt door een koe. Om melk te produceren moet een koe bevallen zijn van een kalf. Om ervoor te zorgen dat zij melk blijven produceren, worden de koeien kunstmatig bevrucht. Door deze overbelasting van de uiers, raken de uiers ontstoken. Deze uierontsteking wordt ook mastitis genoemd. De pus die ontstaat vanuit deze ontstekingen komt ook terecht in de melk en de zuivelproducten die wij gebruiken.

4. De vitamines en mineralen zijn ook uit andere producten te halen
Als je melk en zuivelproducten gebruikt, krijg je ook calcium binnen. Calcium is een belangrijk mineraal voor onze gezondheid. Calcium helpt onder andere bij het vormen en versterken van onze botten en tanden. Wat de meeste mensen niet weten is dat elke hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt, gepaard moet gaan met minstens dezelfde hoeveelheid magnesium. De juiste verhouding calcium: magnesium hoort 1:1 of 1:2 te zijn. Als dit niet gebeurt dan krijg je na verloop van tijd o.a. problemen met je botten en tanden. De vitamines en mineralen die wij uit melk en zuivelproducten willen halen zijn ook prima te halen uit groenten, fruit en noten. Magnesium is bijvoorbeeld te halen uit appels, avocado’s, cantaloupe, peterselie, vijgen of citroen. Calcium is te halen uit o.a. cayenne, oker, boerenkool, peterselie en rauwe vijgen.

5. Moedermelk is beter voor elk kind
Verder is het belangrijk te weten dat moedermelk te allen tijde en in bijna elk opzicht beter is dan koemelk voor een kind. En vraag jezelf eens af…Zou jij jouw moedermelk aan een koe geven om deze te nuttigen? Dit is namelijk precies hetzelfde, maar dan andersom. De samenstelling van vitamines en mineralen in moedermelk is beter afgestemd op een kind. Zo bevat moedermelk meer vitamine A, vitamine B3 en weiproteïne dan koeienmelk.

Kortom, drink en eet zo min mogelijk zuivelproducten en vervang deze zoveel mogelijk voor plantaardige varianten.

Recept: easy basic walnotenmelk

Literatuurlijst:
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Afrika, dr. L.O., Dictionary of vitamins and minerals from A to Z
Tarak-Saa, Cochise, Holistic health made simple
Boogaard, F. en Groot de, N. (10 oktober 2017) Landbouwgif in ijsjes van Ben & Jerry’s. AD:
https://www.ad.nl/economie/landbouwgif-in-ijsjes-van-ben-enamp-jerry-s~a10686ad/
Melkkoeien. CIWF: https://www.ciwf.nl/vee-industrie/melkkoeien/
Melkkoeien. Animal rights: https://www.animalrights.nl/stop-de-slacht/melkkoeien
Ingrepen en amputaties bij landbouwdieren. Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/nl/ondernemen/landbouw/ingrepen-en-amputaties-bij-landbouwdieren
Onthoornen van kalveren blijft vooralsnog toegestaan. DWW: https://www.groenkennisnet.nl/nl/dierenwelzijnsweb/show/Onthoornen-van-kalveren-blijft-vooralsnog-toegestaan.htm
Weidegang van melkvee; weidegebied. CBS: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLnl&PA=70736ned&LA=nl
Infoblad biologische veehouderij (februari 2017) SKAL: http://www.skal.nl/assets/Infobladen/Infoblad-Biologische-veehouderij.pdf

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl