Voordelen van plantaardige proteïne bronnen

Veganisten worden vaak gewezen op de uitdagingen en gebreken van proteïnen bij het volgen van een veganistisch dieet. Sommige mensen plaatsen proteïnen uit dierlijke bronnen boven proteïnen uit plantaardige bronnen. Echter heeft het consumeren van proteïnen uit plantaardige bronnen vele voordelen die te weinig worden uitgelicht, maar die wij nu voor je gaan uitlichten.

Het verhaal dat een veganist moeilijk aan proteïnen en dus ook aminozuren komt is al achterhaald. Mensen die een plantaardig dieet hebben, kunnen aan alle aminozuren, dus ook de essentiële, komen als je door de dag heen voeding eet met de diverse aminozuren en wanneer je de juiste voeding combinaties maakt. Het combineren van granen met peulvruchten en een bron van vitamine C is een dergelijke combinatie die jou kan helpen om aan je proteïnen en de juiste aminozuren te komen. Tevens heb je nog keuze uit verschillende plantaardige complete proteïnebronnen, dit zijn bronnen die alle essentiële aminozuren bevatten. Enkele van die bronnen zijn quinoa, hennepzaad, amarant en chlorella (lees ook: 3 complete plantaardige proteïnebronnen).

Ze bevatten meer nutriënten
Het voordeel van proteïnen uit planten is dat zij met veel meer nutriënten komen dan alleen proteïnen. Het is niet voor niets dat o.a. quinoa en hennepzaad tot de zogenoemde “superfoods” behoren. Plantaardige proteïne bronnen leveren bijna altijd vezels in tegenstelling tot dierlijke producten zoals vlees en vis. Vezels helpen om de cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel op peil te houden evenals een goede maag- en darmwerking. Omdat de meeste plantaardige proteïne bronnen niet compleet zijn, moeten ze met elkaar gecombineerd worden om zo de kwaliteit te verhogen. Hierdoor krijg je een grotere diversiteit aan groente, fruit en noten binnen, met als voordeel dat je een grote diversiteit aan vitamines en mineralen in één keer binnenkrijgt.

Ze zijn lichter verteerbaar
Een ander groot voordeel van plantaardige proteïne bronnen is dat de meeste lichter verteerbaar zijn dan vlees en vis. Hennepzaadjes zijn een plantaardige complete proteïne bron en ze zijn ook het makkelijkst te verteren. Door de licht verteerbare status van deze hebben ze energetisch een minder groot impact op het lichaam. Zo heeft je lichaam minder maagzuur en minder secretie van enzymen van de alvleesklier nodig dan bij proteïnen van vlees en vis. Je hoeft ook minder te kauwen om het te verteren. Verder zijn ze ook gunstig om te eten voor mensen die problemen hebben met hun spijsvertering en toch nog voldoende proteïnen binnen willen krijgen.

Ze hebben een positief effect op je algehele gezondheid
Door alle bovengenoemde voordelen van proteïnen verkregen uit plantaardig voedsel gaat het halen van je proteïnen uit plantaardige bronnen gepaard met diverse gezondheidsvoordelen. Zo is er een verband tussen een plantaardig dieet en bescherming tegen hart- en vaatziektes, een goede cholesterolgehalte, de juiste bloeddruk en een lagere kans op kanker om enkele voordelen op te noemen. In tegenstelling tot dierlijke proteïnen zijn er geen onderzoeken die aantonen dat plantaardige proteïnen een negatief effect hebben op je gezondheid.

Ze zijn beter voor mens en milieu
Verder is het produceren en consumeren van proteïnen uit plantaardige voeding beter voor mens en milieu. Ecologisch gezien is überhaupt het consumeren van plantaardig voedsel beter dan dierlijke voeding. De schaal en de manier waarop de meeste dieren worden gefokt en geslacht neemt meer van de natuur en levert ook veel meer negatieve afvalstoffen. Het verminderen of stoppen met het consumeren van vlees en zuivel worden daarom vaak geadviseerd om niet alleen broeikasgassen, maar ook ontbossing tegen te gaan.

Een klein minpuntje
Als we goed kijken dan zien we dat het enige minpuntje van plantaardige proteïnen is dat deze in de meeste gevallen incompleet zijn. Echter is dit op te lossen door je voeding goed te plannen, door diverser te eten en de juiste voeding combinaties te maken. Daar tegenover staan vele voordelen die bij vlees en zuivelproducten niet tot weinig voorkomen.

Literatuurlijst
Coleman, R. E. D. (z.d.). Animal Protein vs. Vegetable Protein | Livestrong.com. LIVESTRONG.COM. Geraadpleegd op 22 juni 2021, van https://www.livestrong.com/article/315856-animal-protein-vs-vegetable-protein/

Craig, W. J. (2010). Nutrition Concerns and Health Effects of Vegetarian Diets. Nutrition in Clinical Practice, 25(6), 613–620. https://doi.org/10.1177/0884533610385707

Gellman, M. A. S. (2020, 17 augustus). Vegan Protein Sources: Plant-Based Protein Foods With More Protein Than an Egg. LIVESTRONG.COM. https://www.livestrong.com/article/13722532-plant-based-protein-foods/

Krajcovicova-Kudlackova, M. (2005). Health benefits and risks of plant proteins. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16201743/

Protein. (2021, 24 maart). The Nutrition Source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/#protein-planet

Rdn, D. A. M. S. (2019, 4 september). What Foods Combine to Make Complete Protein? LIVESTRONG.COM. https://www.livestrong.com/article/259689-what-foods-combine-to-make-complete-protein/

Deel dit met je vrienden!
vanaf nu verkrijgbaar