Tips om hoge bloeddruk te voorkomen en te verminderen

Hypertensie, ook wel hoge bloeddruk genoemd, is een veelvoorkomend probleem. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen er last van. Naast de tips als voldoende nachtrust en sporten zijn zoutbeperking en het stoppen van consumeren van zout de meest voorkomende tips die mensen met hypertensie meekrijgen. Echter willen wij je nog enkele tips op voedingsgebied geven die helpen met het voorkomen van hypertensie of het oplossen ervan die jij wellicht nog niet kent. Daarom geven wij jou enkele hieronder.

Voordat we beginnen met het geven van tips is het handig om uit te leggen wat hypertensie/hoge bloeddruk is. Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten wordt gepompt. Onze bloeddruk heeft door de dag heen geen vaste waarde. Overdag is jouw bloeddruk hoger dan ’s nachts. We spreken van hoge bloeddruk wanneer de bovendruk (systolisch) vanaf 150 mm Hg of hoger is en/of de onderdruk (diastolisch) gelijk of hoger is dan 90 mm Hg.
Hoge bloeddruk kan diverse oorzaken hebben. Enkele hiervan zijn: een tekort aan essentiële nutriënten, tekort aan nachtrust, diabetes, overgewicht, roken en als het vaker voorkomt in de familie. Er wordt medisch gezien onderscheid gemaakt tussen twee soorten hypertensie. Zo is er de primaire hypertensie en de secundaire hypertensie.

Primaire hypertensie
Hier vallen 95% van de mensen onder. Bij deze vorm van hypertensie kan er geen oorzaak worden gevonden en gaat men uit van erfelijkheid.

Secundaire hypertensie
Hier is er sprake van als er wel een oorzaak kan worden aangetoond. Oorzaken kunnen divers zijn zoals nierklachten, schildklierklachten, slaapapneu, anticonceptie en drugs/medicijnen.

Inflexibele bloedvaten, hartkwalen, nierfalen en hersenschade kunnen enkele gevolgen van hypertensie zijn die onbehandeld blijft.
Nu je meer weet over wat hoge bloeddruk inhoudt, stappen we over naar de tips. Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je last krijgt van hoge bloeddruk, maar als je al last hebt van hoge bloeddruk kun je dit ook verminderen of zelfs laten verdwijnen. Onderstaande tips zou je direct kunnen toepassen in jouw leven.

Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel
Als eerst raden wij je aan om zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten. Het is beter om zo vaak mogelijk zelfgemaakte voeding te eten met de nadruk op biologische groente, fruit, hele granen en noten en zaden. Dit helpt jou om enkele risicofactoren aan te pakken, namelijk het krijgen van de juiste hoeveelheid aan nutriënten en het behouden van het juiste lichaamsgewicht en ook een lage hoeveelheid slechte cholesterol en juiste hoeveelheid goede cholesterol.

Verhoog je vezelconsumptie
Verhoog je vezelconsumptie, want dit komt je bloeddruk ten goede. Vooral het type vezel betaglucaan helpt met het houden van een gezonde bloeddruk. Haver en paddenstoelen zijn rijk aan betaglucaan. Verder zijn noten, bonen en fruit rijk aan (diverse) vezels. Dus ook deze mogen eigenlijk niet missen in jouw eetpatroon.

Verhoog je kalium/potassium consumptie
Het verhogen van je kalium/potassium consumptie helpt ook bij het verlagen en stabiel houden van je bloeddruk. De juiste verhouding van de mineralen kalium en sodium is belangrijk voor de juiste bloeddruk. Het westerse dieet, zoals de meeste mensen tegenwoordig consumeren, zorgen voor een disbalans van kalium en sodium. Er wordt teveel sodium of te weinig kalium geconsumeerd. Voeding dat rijk is aan kalium zijn o.a. gedroogde pruimen, kokoswater en kidneybonen. Echter kan een te hoge inname van kalium ongemerkt blijven en schadelijk zijn, vooral als je nierproblemen hebt. Zowel mannen als vrouwen van 18 jaar en ouder hebben een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 3,5 g/ 3.500 milligram. Bij een dagelijkse inname van 18g/18.000 milligram kan er een acute kaliumvergiftiging plaatsvinden. Om die reden raden wij je aan om hulp van een arts, diëtist of voedingsadviseur in te schakelen als jij twijfelt over je kalium inname.

Nuttig fruit dat rijk is aan citrulline
Volgens een studie uit 2016 die gepubliceerd is in het wetenschappelijk blad nutrients is citrulline een biochemische samenstelling die d.m.v. diverse processen zorgt voor de verwijding van bloedvaten met als resultaat verlaging van de bloeddruk. Voeding dat rijk is aan citrulline zijn watermeloen, komkommer, pompoen en sopropo (bittermelon).

De “bekende” tips
Enkele andere tips die je wellicht al kent, willen wij toch nog aan je meegeven ter afsluiting
– Beperk je inname van cafeïne en alcohol.
– Zorg dat je transvetten en verzadigde vetzuren vermijd en consumeer genoeg omega 3 vetzuren, zoals walnoten en avocado.
– Vervang tafelzout met himalayazout. Een onderzoek uit 2017 gepubliceerd door de afdeling van voedingswetenschappen van de universiteit van Guelph vergeleek himalayazout, tafelzout en twee soorten zeezouten met elkaar. Het resultaat was dat himalayazout meer kalium bevat dan de andere zouten. Tevens heeft himalayazout iets minder sodium dan de andere zouten door de extra mineralen dat himalayazout bevat.

Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website. Aan de gegevens op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Alle inhoud op deze website is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts bespreken. Wij streven naar volledigheid, actualiteit en correctheid van de informatie op onze website. Wij kunnen niet garanderen dat de gehele inhoud van deze website daadwerkelijk correct, actueel en volledig is. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van deze website.

Literatuurlijst
Africa, L. (2012). African Holistic Health (7de editie). Eworld.
Evans, C. E., Greenwood, D. C., Threapleton, D. E., Cleghorn, C. L., Nykjaer, C., Woodhead, C. E., Gale, C. P., & Burley, V. J. (2015). Effects of dietary fibre type on blood pressure. Journal of Hypertension33(5), 897–911. https://doi.org/10.1097/hjh.0000000000000515
Gardner, A. (2020, 27 februari). 5 Effects of High Blood Pressure on Your Body. LIVESTRONG.COM. https://www.livestrong.com/article/13724773-effects-of-high-blood-pressure/
High blood pressure (hypertension) – Symptoms and causes. (2021, 16 januari). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
How Potassium Can Help Control High Blood Pressure. (2016, 31 oktober). Www.Heart.Org. https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/how-potassium-can-help-control-high-blood-pressure
Hypertensie. (2017). Medisch Spectrum Twente. https://www.mst.nl/p/aandoeningen/hypertensie/
Hypertensie: over de ziekte. (z.d.). UMCG. https://www.umcg.nl/-/hypertensie-over-de-ziekte
Kaore, S. N., Amane, H. S., & Kaore, N. M. (2012). Citrulline: pharmacological perspectives and its role as an emerging biomarker in future. Fundamental & Clinical Pharmacology27(1), 35–50. https://doi.org/10.1111/j.1472-8206.2012.01059.x
Salt as an ingredient in meat: Are all salts created equal? (2017). https://www.cmsa-ascv.ca/documents/Salt%20Review%20-Huang%20and%20Bohrer_June%202017.pdf
Shanely, R., Nieman, D., Perkins-Veazie, P., Henson, D., Meaney, M., Knab, A., & Cialdell-Kam, L. (2016). Comparison of Watermelon and Carbohydrate Beverage on Exercise-Induced Alterations in Systemic Inflammation, Immune Dysfunction, and Plasma Antioxidant Capacity. Nutrients8(8), 518. https://doi.org/10.3390/nu8080518
Voedingscentrum. (z.d.). Kalium. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
Wat is hoge bloeddruk? (z.d.). Radboudumc. https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/hoge-bloeddruk/wat-is-hoge-bloeddruk

Holistisch Voedingsconsult (HVC)

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl