Enkele tips om van overeten af te komen

We hebben allemaal weleens zoveel gegeten dat ons buik aardig volzat en het eigenlijk nadelig voor ons welzijn was. Wanneer dit chronisch wordt en dus met regelmaat voorkomt begint het nadelig voor ons holistisch welzijn te worden en zal het dus invloed uitoefenen op ons leven. Met dit stuk willen wij jou enkele tips aanbieden om niet tot dit punt te komen of om je van chronisch overeten af te helpen.

Chronisch overeten is niet makkelijk om van af te komen, zeker als je niet weet wat de oorzaken ervan zijn. Lees “4 redenen van overeten”. Wanneer dit problematisch wordt en je hier moeilijk van afkomt is het handig om professionele hulp in te schakelen, zodat jij steun krijgt bij het onder controle krijgen van je eetgewoontes. En op deze manier jouw holistisch welzijn kunt verhogen. Hieronder geven wij je enkele tips die je op weg kunnen helpen met dit probleem.

Houd een voedingsdagboek bij
Aangezien emoties een sterke invloed hebben op wanneer en wat jij eet is het slim om je emoties gedurende de dag of week in kaart te brengen. Je eet geregeld om onbevredigde of onverwerkte emoties een plaats te geven. Meestal gebruik je daar eten en drinken voor die niet bevorderlijk zijn voor jouw welzijn. Denk aan een zak chips als je boos of zenuwachtig bent of chocoladerepen wanneer je verdrietig bent na bijvoorbeeld een verbroken relatie. Dit gebeurt vaak zonder dat je bewust bent van deze emotie. Je denkt wellicht dat je er gewoon zin in hebt. De tip die wij voor jou hebben is om een voedingsdagboek bij te houden, met alles wat jij door de dag of week hebt gegeten. Aan het einde van de dag of week kan jij het dagboek gebruiken om te reflecteren. Je kunt dan zien wat je hebt gegeten en nagaan welke gebeurtenissen en ook emoties een rol hebben gespeeld op je eetgedrag. Op deze manier wordt het makkelijker om de oorzaak of oorzaken te vinden om deze vervolgens aan te pakken.

Ga anders om met stress en emoties
Een volgende tip is om andere manieren te ontwikkelen om met stress en emotie om te gaan die bevorderlijk zijn voor jouw holistisch welzijn. Overeten lijkt op het moment zelf vaak goed te helpen, maar achteraf gezien werkt het meestal averechts. In plaats van te gaan eten kun je met iemand praten of je kunt een wandeling gaan maken. Je kunt ook opschrijven wat je dwars zit om je stress of emoties een plaats te geven en/of aan te kunnen pakken. Je kunt dit dan ook naast je voedingsdagboek houden wanneer je op je voeding gaat reflecteren.

Zorg voor de juiste hoeveelheid en kwaliteit slaap
Een onderschat wapen tegen overeten is de juiste hoeveelheid en kwaliteit slaap. Zorg ervoor dat je structureel voldoende slaapt en ook aan een goede nachtrust komt, zodat je fit en uitgerust je dag kunt beginnen. Je kunt dit doen door op een vast tijdstip naar bed te gaan en niet teveel apparatuur met straling om je heen te hebben. Als je in de avond op je telefoon, laptop of tablet gaat, zorg dan dat jouw blauwlichtfilter aan is of dat jij een bril op hebt dat blauwlicht blokkeert, zodat jij geen of minder moeite zal hebben om in slaap te vallen. Door de juiste kwantiteit en kwaliteit slaap kun je de hormonen die een rol spelen in je honger en verzadigingsgevoel in balans houden.

Eet zo voedzaam mogelijk
De laatste tip die wij je mee willen geven is dat je zo voedzaam mogelijk eet. Zorg dat je maaltijden de juiste macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) heeft en de juiste micronutriënten (vitamines, mineralen en fytonutriënten). Zorg dat je voeding eet die je bloedsuikerspiegel niet te snel laten stijgen, want daarna volgt er een dip en die dip brengt een gevoel van honger met zich mee. Voorbeelden hiervan zijn volkoren producten en producten die vol zitten met vitamines en mineralen, zoals groente en fruit.

Literatuurlijst
Bayless, Kate. “The Worst Foods for Appetite Control”. LIVESTRONG.COM, 10 september 2020, www.livestrong.com/slideshow/1011053-12-worst-foods-appetite-control.
Galic, Bojana. “How Sleep and Weight Loss Are Connected”. LIVESTRONG.COM, 29 oktober 2019, www.livestrong.com/article/13722276-sleep-and-weight-loss.
Hirotsu, Camila, e.a. “Interactions between sleep, stress, and metabolism: From physiological to pathological conditions”. Sleep Science, vol. 8, nr. 3, 2015, pp. 143–52. Crossref, doi:10.1016/j.slsci.2015.09.002.
Nicolaou, Mary, e.a. “Cultural and Social Influences on Food Consumption in Dutch Residents of Turkish and Moroccan Origin: A Qualitative Study”. Journal of Nutrition Education and Behavior, vol. 41, nr. 4, 2009, pp. 232–41. Crossref, doi:10.1016/j.jneb.2008.05.011.
Steven, Emma. “5 Common Causes of Overeating and How to Quit Them”. LIVESTRONG.COM, 26 augustus 2020, www.livestrong.com/article/13721939-causes-of-overeating.
Vahdat, Sahar, e.a. “The effect of vitamin D administration on serum leptin and adiponectin levels in end-stage renal disease patients on hemodialysis with vitamin D deficiency: A placebo-controlled double-blind clinical trial”. Journal of Research in Medical Sciences, vol. 21, nr. 1, 2016, p. 1. Crossref, doi:10.4103/1735-1995.175144.

4 redenen van overeten

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl