5 tips om je relatie te versterken 

In de maatschappij en tijd waarin we leven kan het lastig zijn om daadwerkelijk met elkaar te connecten als liefdespartners. Drukte, geldproblemen, onvoorziene gebeurtenissen noem maar op kunnen ervoor zorgen dat je verder van elkaar verwijderd raakt. Dit kan echter geen excuus zijn om niet te blijven werken aan je relatie. We geven je in dit artikel 5 (simpele) manieren om dichter tot elkaar te komen en jullie relatie te versterken.

Neem tijd voor jezelf

Eén van de belangrijkste tips die we je kunnen meegeven. Maak ruimte vrij voor jezelf en geef elkaar deze ruimte ook. Het is erg belangrijk om goed te weten wie jijzelf bent en wat jouw behoeftes zijn en hiervoor ook daadwerkelijk de tijd te nemen. Hoe dit er precies uitziet? Dat zal voor eenieder anders zijn. Voor de één kan dit een boek lezen zijn, voor de ander kan dit muziek luisteren of een afspraak bij de schoonheidsspecialist zijn. Hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, zal ook voor eenieder variëren. Bekijk of het voor jou prettig is om deze momenten spontaan in te lassen, dat je ervoor kiest om dit op een vast moment te doen of een combinatie hiervan. Een belangrijk moment waarop jij dit zou kunnen doen is tijdens jouw kina dey. Dit is een dag om terug te gaan naar je spirituele blauwdruk om te herinneren en reflecteren over je nkrabeah en de connectie met je kra, yeye’s en voorouders, zodat je na die kina dey weer in staat bent om het geheel in stand te houden. Investeer in jezelf en jouw eigen ontwikkeling. Hoe meer jij jezelf en daarbij jouw behoeftes kent, hoe positiever het effect op de relatie.

Deel jouw momenten

De meeste mensen zijn vanwege diverse redenen, zoals o.a. werk, niet de hele dag bij elkaar. Op de momenten dat je niet bij elkaar bent, maak je zowel leuke als minder leuke dingen mee. Heb jij iets geweldigs meegemaakt of juist iets vervelends? Deel deze momenten met elkaar. Door het te delen en erover in gesprek te gaan met elkaar, leer je elkaar steeds beter kennen. Tevens zorgt het delen van momenten met elkaar dat zaken die onbewust doorspelen naar boven komen en jullie er samen bewust mee om kunnen gaan. Ervaringen zijn energie en energie vergaat niet dus als er ervaringen zijn die je naar de achtergrond drukt kunnen deze onbewust meespelen in je relatie. Dit kun je dus voorkomen door ervaringen met elkaar te delen en elkaar te helpen om deze een plek te geven. De manier en de mate waarop dit gebeurt geeft dan ook de psycho-spirituele band tussen jullie weer en zal deze alleen maar versterken.

Leer elkaar holistisch kennen

Zorg dat je elkaar steeds beter leert kennen. En doe dit op een holistische manier. Dit wil zeggen dat je elkaar niet alleen op fysiek gebied leert kennen en bijvoorbeeld weet wat de ander leuk of lekker vindt om te zien of in de slaapkamer, maar ook op spiritueel en psychologisch gebied. Leer elkaar en leer van elkaar wat elkaars gewoontes zijn en wat elkaars zwakke en sterke punten zijn. Maar leer ook vooral van elkaar en help elkaar leren wat de Nkrabeah (levensmissie) van elkaar is. Leer je partners spirituele blauwdruk kennen. Maak een connectie met elkaar op akra en yeye niveau. Het is belangrijk om te weten wat de trefu en kina zijn van jezelf en de ander, zodat jullie elkaar kaseri kunnen houden en jullie relatie ook kaseri blijft. Een kaseri relatie met een ander is ook een relatie met diens aura en yeye. 

Praat problemen uit

Wij hebben zelf nog geen relatie of huwelijk meegemaakt waarin alles precies verliep zoals het zou moeten. En waar geen discussies of ruzies plaatsvonden. Een discussie of ruzie zorgt voor een disbalans in jullie relatie. Indien je verder wilt met de relatie, is het van groot belang om deze disbalans weer te herstellen en te streven naar een kaseri relatie. Als je ervoor kiest om jullie problemen niet uit te praten, dan zorgt dit ervoor dat de disbalans blijft bestaan. De energie die je hebt gecreëerd door deze disbalans zal blijven bestaan en door je relatie heenvloeien totdat de balans weer is hersteld. Anders zal alles dat jou doet denken aan de situatie of aan de persoon zorgen voor een spirituele, psychologische en fysieke stress reactie. Het vasthouden van boosheid, koesteren van wrok en niet uitpraten van een ruzie is wat de voedingsbodem is van wat onze voorouders FyoFyo noemden. Dit is een psycho-spirituele disbalans die zich ook uit op fysiek gebied en o.a. hormonale, bloeddruk en nierproblemen kan veroorzaken. Pak de problemen daarom zo snel mogelijk aan. En wees ook echt eerlijk tegen jezelf en elkaar. Praat de problemen uit en zoek samen naar oplossingen die de harmonie en balans in jullie relatie terugbrengt. Kom je er samen niet uit? Schakel dan hulp in van bijvoorbeeld jullie ouders of grootouders, want voor onze voorouders was een relatie nooit een relatie van de partners alleen, maar van de gehele gemeenschap. Een relatie is namelijk twee werelden/families die bij elkaar komen om een groter geheel te worden. Problemen binnen een relatie werden dus als een gevaar voor het overleven van de hele gemeenschap gezien.

Doe iets leuks samen

Een zeer belangrijke tip om een relatie sterk te maken en houden is het maken van mooie herinneringen samen. Dit kan o.a. door samen leuke dingen te ondernemen. Boek bijvoorbeeld een nachtje of een weekendje weg, zodat je samen kan ontspannen in een andere omgeving. Maar ook sporten of een simpele wandeling kan ervoor zorgen dat je samen op gesprekken komt die jullie dichter bij elkaar brengt.

Dit zijn slechts enkele tips om jullie relatie te versterken, maar er zijn nog zoveel meer tips te geven. Zorg dat je te allen tijde streeft naar ma’at/kaseri in jullie relatie. Dit kun je doen door de wetmatigheden van ma’at (eerlijkheid, rechtvaardigheid, compassie, wederkerigheid, balans, orde, harmonie) in acht te nemen.

Bekijk ook:

Deel dit met je vrienden!