4 topsporters met afrocentrische religie

Spiritualiteit, religie en geloof spelen een belangrijke rol in ons menselijke leven. In de topsport is het dus niet anders. Tijdens diverse topsportevenementen kunnen we dit voor, tijdens en na de wedstrijden terugzien. Met name de christelijke en islamitische religieuze uitingen en symbolen zijn regelmatig te zien op de diverse sportvelden en arena's, maar hoe zit dit met de traditionele afro spirituele en religieuze stromingen?

Vele topsporters zijn aanhangers van spirituele en religieuze stromingen. De leefwijze en leer van deze stromingen zijn onderdeel van hun dagelijks leven en dus ook van hun leven als topsporter. De leer speelt een belangrijke rol in hoe zij hun sport benaderen en uitdragen. Er zijn vele topsporters, waaronder enkele van de beste aller tijden zoals Muhammad Ali, Kareem Abdul-Jabbar, Serena Williams en Stephen Curry die hun succes opdragen aan hun spirituele/religieuze achtergrond. Daarmee zijn deze topsporters en iconen niet alleen een vertegenwoordiging en ambassadeur van hun team, land en etnische achtergrond, maar ook voor hun religieuze achtergrond.

Topsporters met een afrocentrische religie als achtergrond

Als we kijken naar de grote sportcompetities, evenementen, toernooien en een zoektocht maken op Google dan zijn er legio voorbeelden te vinden van succesvolle topsporters die zich associëren met spirituele of religieuze stromingen als de joodse, christelijke, islamitische, boeddhistische en hindoeïstische. Echter valt op dat er vrijwel geen succesvolle topsporters te vinden zijn die aanhangers zijn van afrocentrische spirituele of religieuze stromingen. Dit kan de suggestie wekken dat afrocentrische spiritualiteit en religies niet samengaan met het succesvol beoefenen van topsport. Wie verder kijkt en onderzoekt zal merken dat er nog heel wat vooroordelen zijn en er dus ook een stigma is als het gaat om afrocentrische spiritualiteit en religies. Zo worden deze nog steeds witchcraft (hekserij), black magic (zwarte magie) en tovenarij genoemd. Veelal worden de negatieve verhalen en/of in een negatieve toon belicht in de media met als oorzaak dat succesvolle topsporters niet openlijk geassocieerd willen worden met afrocentrische spirituele stromingen.
Toch zijn er succesvolle topsporters te vinden die zich associëren met of gebruikmaken van de leer van africentrische spirituele stromingen of religies. We zullen er enkele voor je uitlichten.

Paulo Henrique Sampaio Filho
Bron: Bahia.ba

Paulinho

We beginnen met de jongste van het stel en dat is Paulo Henrique Sampaio Filho, beter bekend als Paulinho. Deze jonge talentvolle voetballer speelt tegenwoordig in Brazilië bij club Atlético Mineiro, maar voorheen speelde hij in de Bundesliga (de hoogste competitie in Duitsland) bij Bayern Leverkusen. Paulinho heeft met het Braziliaanse elftal de gouden medaille behaald tijdens de Olympische spelen van Tokyo in 2021. Tijdens dit toernooi maakt Paulinho een gebaar van een pijl en boog na zijn goal in de wedstrijd tegen Duitsland. Hij deed dit om aandacht te vragen voor discriminatie tegen aanhangers van de Afro-Braziliaanse religies Umbanda en  Candomblé. Aanhangers van Afro-Braziliaanse religies worden nog steeds gedemoniseerd, gediscrimineerd en onderdrukt in Brazilië. Paulinho is zelf aanhanger van Candomblé en met de pijl en boog maakte hij een verwijzing naar de orisha Oshossi. Deze is o.a. de orisha van de jacht en is vergelijkbaar met de Busi ingi winti.

Yaw, Shango
Bron: Ring magazine

Yordenis Ugás

Volgende op de lijst is de Cubaan genaamd Yordenis Ugás. Als amateur won hij goud tijdens het WK in 2005 en brons tijdens de Olympische spelen in 2008. Als professionele bokser werd hij in 2020 kampioen in het weltergewicht bij één van de grootste bonden, WBA. In 2021 werd hij gepromoveerd tot super kampioen. Deze titel hield hij tot 2022 in handen. Ugás heeft als religie het Afro-Cubaanse Santeria. Santeria is net als het Afro-Braziliaanse Candomblé sterk beïnvloed door de Ifa van de Yoruba uit Nigeria. Ugás heeft de orisha Shango als zijn persoonlijke orisha aangenomen. Dit wil zeggen dat hij zich vooral verdiept in de kennis en kunde die deze orisha met zich meebrengt. Shango is o.a. de orisha van bliksem en is vergelijkbaar met de winti Yaw.

Babalao
Bron: MLB

Ozzie Guillén

Ozzie Guillén is een succesvolle oud honkballer en honkbalcoach. Hij speelde het grootste gedeelte van zijn carrière als shortstop voor de Chicago White Sox. Geboren Venezolaan, maar spelend in de MLB in de VS heeft hij vele titels gewonnen. Zo werd hij in zijn eerste seizoen Rookie of the Year, won hij een Gold Glove, werd hij tweemaal kampioen, drievoudig All star speler en ook nog eens Manager of the Year. Ondanks dat hij Venezolaan is heeft hij het Afro-Cubaanse Santeria als zijn religie aangenomen. Een religie die hem naar eigen zeggen rust en stabiliteit heeft gegeven. Guillén was één van de eerste honkballers die er openlijk voor uit durfde te komen dat hij Santeria als religie had aangenomen. Tevens is hij ook Babalao, wat net als bij de Ifa van de Yoruba priester betekent.

Ogun, Djebri
Bron: Iron Man Magazine

Israel Adesanya

Israel Adesanya is een professionele bokser, kickbokser en MMA’er. Op dit moment is hij vooral actief in de grootste MMA organisatie ter wereld, genaamd UFC. Hier was hij kampioen in het middengewicht vanaf 2019 tot 2022. Adesanya, die wordt gezien als één van de beste vechtsporters op aarde, is geboren in Nigeria, maar woont al jaren in Nieuw-Zeeland. Hij is van Yoruba oorsprong en heeft Ifa als religie. Adesanya komt er openlijk voor uit dat hij de kracht van de orisha Ogun oproept en kanaliseert wanneer hij moet vechten. Ogun is de Yoruba orisha van civilisatie, smeedkunsten, jagen en oorlog. Ogun is vergelijkbaar met de winti Djebri.

Zichtbaarheid afrocentrisch religies binnen sport vergroten

Zoals je kunt zien zijn er toch aardig wat voorbeelden te vinden van sporters die duidelijk voor hun afrocentrische religie uitkomen. Wij hopen dat deze sporters een voorbeeld zullen zijn voor velen. Er zijn namelijk ook genoeg sporters die zich er wel mee bezig houden, maar hier niet openlijk voor uitkomen. Het vergroten van de zichtbaarheid van deze successen in combinatie met de afrocentrische religie als achtergrond, zal een belangrijke rol spelen in het geloof van het behalen van succes met deze afrocentrische religies als achtergrond.

Deel dit met je vrienden!