Melanine gaat dieper dan je huid

Melanin love, melanin goddess, melanin queen en Melanin magic. Het woord melanin is bezig met een opmars op gebied van populariteit. Steeds meer mensen met Afrikaanse roots gebruiken “melanin” om met trots hun huidskleur aan te duiden. Echter weten weinig mensen dat melanine verder gaat dan de huid en dat melanin aan de basis staat van alle excellentie dat uit Afrika is voort gekomen. In de komende stukken zullen wij jullie wijzer maken over melanin.

Melanin of melanine zoals dat in Nederland wordt genoemd, wordt vaak aangeduid als het pigment dat donkere mensen hun donkere huidskleur, haren en ogen geeft. Mensen met Afrikaanse roots zijn melanine dominant. Dit houdt in dat mensen met Afrikaanse roots meer melanine bevatten dan welke groep dan ook en dat melanine een belangrijkere rol speelt in het lichaam dan bij welke andere groep dan ook. Er bestaat een misvatting dat mensen van Europese oorsprong geen melanine bevatten. Dit is onjuist, want iedereen heeft melanine. Echter zijn er weinig mensen die weten dat er meerdere soorten melanine bestaan. Zo bestaat er de eumelanine. Deze melanine zorgt vooral voor een bruin of zwarte kleur. Deze soort melanine is vooral dominant bij mensen met Afrikaanse roots. Eumelanine zit vooral in je haar, je huid, je geslachtsdelen en rondom je tepels. Verder heb je ook pheomelanine. Deze melanine geeft vooral een roze, rode en gele kleur. Deze vorm van melanine is het meest aanwezig bij mensen met Europese roots. Deze vorm van melanine zit vooral in de huid en haren. En dan kunnen we ook nog de neuromelanine benoemen. Deze vorm van melanine bevindt zich vooral bij onze neuronen, ook wel zenuwcellen genoemd. Deze zenuwcellen zijn gespecialiseerd in het ontvangen, verwerken en doorgeven van elektrische impulsen. Neuromelanine bevindt zich vooral in de hersenen en het centraal zenuwstelsel, denk dan bijvoorbeeld aan de substantie nigra en de Locus Coeruleus. Neuromelanine is ook meer aanwezig bij mensen met Afrikaanse roots dan welke andere groep dan ook. Overigens heeft neuromelanine ook eigenschappen van eumelanine en pheomelanine.

De functies van melanine
Het is over het algemeen bekend dat mensen met Afrikaanse roots melanine dominant zijn en dat melanine ervoor zorgt dat je daardoor een donkere huid hebt en dat je hierdoor ook beter beschermt bent tegen beschadiging door de zon. Melanine bedekt de celkern net zoals een kledingstuk je huid bedekt. Het absorbeert de UV-stralingen en zet deze om in energie. Het is veilig om te zeggen dat melanine een van de voornaamste redenen is waarom men zegt: ‘Black don’t crack’. Maar melanine heeft veel meer functies dan alleen bescherming tegen de zon. En vooral neuromelanine speelt hier een belangrijke rol in. Het is melanine dat ervoor zorgt dat de cyclussen van onze organen goed blijven lopen (denk aan het circadiaanse ritme). Het is melanine dat ervoor zorgt dat mensen van Afrikaanse oorsprong zo ritmisch bewegen en praten, melanine zorgt er ook voor dat wij zo energiek zijn. Zoals eerder gezegd bevindt neuromelanine zich bij de zenuwen en werkt melanine als een elektrisch geleider bij het versturen van signalen van de zintuigen naar de hersenen. Omdat neuromelanine een belangrijke rol speelt in de hersenen en het centraal zenuwstelsel kan dit zorgen voor hoog gevoeligheid van de zintuigen en een verruimd bewustzijn. Het is om die reden wellicht niet vreemd dat er in gebieden waar veel mensen die melanine dominant zijn zich de spirituele wetenschappen zoals Winti, Vudon (voodoo), Candomble, Ife Yoruba zich hebben ontwikkeld. Melanine speelt een belangrijke rol in je historische geheugen. Hoe meer melanine, hoe dichterbij je voorouders je staat.

Onderhoud en stimuleer je melanine goed
Melanine moet echter onderhouden en gestimuleerd worden. Wetenschappers hebben al lang geleden ontdekt dat een tekort van of aantasting van melanine in het lichaam de bron kan zijn van diverse ziektes. Ziektes als Alzheimer, Parkinson, ADHD, Autisme en zelfs vermindering van het gehoor kan liggen aan vermindering of aantasting van melanine. Slavernij, kolonialisme en een anti-melanine levensstijl heeft een negatief effect gehad op de kwaliteit van melanine van mensen met Afrikaanse roots. Emotionele stress, junkfood, alcohol en drugs hebben een negatief effect op melanine en tasten de werking ervan aan. Het is daarom ook niet vreemd dat niet alleen in Nederland, maar wereldwijd ziektes gerelateerd aan het gebrek of aantasting van melanine steeds vaker voorkomt bij mensen die van oorsprong melanine dominant zijn. Denk hierbij wederom aan Alzheimer, Parkinson, ADHD en Autisme. Doordat melanine een alkaloïde is kan het makkelijk samensmelten met synthetische chemicaliën zoals cafeïne, viagra, cocaïne, nicotine en Ritalin waardoor mensen die melanine dominant zijn twee keer zo verslavingsgevoelig zijn dan andere bevolkingsgroepen.

Leef als je voorouders
Zoals boven aangegeven gaat melanine dieper dan de huid, het gaat tot op celniveau. Melanine is dan bescherming tegen de zon, maar ook een biochemische intelligentie die ervoor kan zorgen dat mensen prestaties kunnen leveren die bovennatuurlijk worden genoemd zoals o.a. kan worden gezien tijden Winti en andere spirituele rituelen. Als mensen met Afrikaanse roots weer gebruik willen maken van de Melanin Magic waarmee hun voorouders de Sphinx (Heru-em-akhet), piramides (MER) en de vele ongeëvenaarde prestaties leverden, zullen zij weer meer moeten leven als deze voorouders. Er moet een levensstijl worden aangenomen dat melanine onderhoudt en stimuleert. Dit wil zeggen een leven dat emotionele stress zo veel mogelijk vermijdt, geen tot nauwelijks inname van synthetische drugs. Verder zal er voeding moeten worden geconsumeerd dat bevorderlijk is voor melanine. Dit wil zeggen, voeding dat de biochemische en anatomische samenstelling van het Afrikaanse lichaam in balans houdt. Denk hierbij o.a. aan mango’s, papayas (Bekijk hier het recept met papaya als ingrediënt), sterappel, wilde rijst, dadels (Bestel de tropical nutbar, vol met dadels, hier), vijgen en olijven.

Literatuurlijst:
Afrika, dr. L.O., The power and science of Melanin
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Nobel, W.W., Seeking the Sakhu: Foundational writings for an African Psychology
Mandal, dr. A. (8 september 2014) What is melanine? News medical life science
Zecca, L, Tampellini, D., Gerlach, M., Riedere, P., Fariello, R.G., Sulzer, D. (december 2001) Substantia nigra neuromelanin: structure, synthesis, and molecular behaviour. NCBI

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl