3 slechtste eetgewoontes

Van één van de gezondste en meest geavanceerde (op het gebied van gezondheid) volken op aarde zijn mensen van Afrikaanse oorsprong er het slechts aan toe op het gebied van gezondheid. Waar dan ook ter wereld zijn mensen met Afrikaanse roots koplopers als het gaat om ziektes als diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten om er een paar op te noemen. Het grootste gedeelte van ziektes en aandoeningen waar mensen van Afrikaanse oorsprong aan lijden, zijn ziektes gekregen door gedragingen, gewoontes en keuzes. Daarom vinden wij van Blaka dat het tijd is om enkele van deze gedragingen op een rij te zetten.

Wij van Blaka leven volgens en educeren een filosofie die te vinden is in alle traditionele Afrikaanse culturen en de Afrikaanse spirituele wetenschappen en die daar uit voortkomen zoals Winti. En deze filosofie luidt dat wij behoren te leven in een harmonische ritme met de natuur/kosmos. Vanuit die wetenschap weten wij dat alles in de natuur/kosmos is gemaakt in een natuurlijke staat en een natuurlijke omgeving. Hierbij hoort er voeding uit die natuurlijke omgeving om die natuurlijke staat te onderhouden.

1. Nuttigen van “verkeerde” voeding
Hiermee zijn we direct gekomen bij het eerste punt, het eten van “verkeerd” voedsel. Zoals je vaker op Blaka online hebt kunnen lezen, weten de meeste van ons niet eens welke voeding het beste past bij onze biochemische en anatomische samenstelling. Velen van ons denken dat wij kunnen consumeren wat andere etniciteiten kunnen consumeren. Hoewel het als je het af en toe nuttigt niet schadelijk is, is het consumeren van voeding die past bij een andere biochemische samenstelling op termijn schadelijk en misschien zelfs dodelijk voor iemand van Afrikaanse origine. Velen van ons gebruiken bijvoorbeeld nog zuivelproducten, ondanks dat 80% van de mensen van Afrikaanse oorsprong lactoseintolerant is. Verder zijn er verschillende onderzoeken die zuivelgebruik linken aan osteoporose en diverse kankers. Onze Afrikaanse voorouders gebruikten producten die beter paste bij onze fysieke gesteldheid. Zo gebruikten zij plantaardige melk zoals kokos- en amandelmelk in plaats van koeienmelk. In plaats van witte rijst, dat velen van ons tegenwoordig overconsumeren, gebruikten onze voorouders zwarte rijst. Een rijstsoort die zij ook meenamen naar de verschillende Amerika’s. Teff en spelt werden ook veelvuldig door hun gebruikt. Tegenwoordig gebruiken velen van ons tarwe en dan voornamelijk witte bloem. In plaats van frisdranken dronken onze voorouders water, kokoswater of fruitsappen, allemaal natuurlijk en biologisch. Willen wij spiritueel, psychologisch en fysiek in balans blijven dan is het van belang dat wij weer naar deze voeding toegaan, een balans van 75%/25% of 80%/20% zou heel nuttig zijn.

2. Overconsumptie
Het tweede punt is overconsumptie. Velen van ons eten teveel en te vaak. De meesten van ons eten zo vaak en zoveel, dat zowel het aantal keren als de hoeveelheid gehalveerd zou kunnen worden. De angst dat we zullen verhongeren als we dit doen is ongegrond. De meesten van ons eten voeding dat laag zit in de nutriënten en dus lege calorieën zijn. Verder gebruiken velen van ons voeding om emoties te bevredigen. Leren omgaan met emoties die ons holistisch gezien blokkeren zal de constante trek en het hongergevoel die velen van ons hebben verminderen, waardoor het verminderen van eten makkelijker wordt. Overigens is het overgewicht die velen van ons hebben het vleselijke bewijs dat wij overconsumeren en het bewijs dat wij fysiek nog voldoende energie met ons meedragen en dus niet zullen verhongeren.
Een andere reden waar nooit over wordt gesproken, waardoor wij overconsumeren is dat wij gedehydrateerd zijn. We drinken teveel “verkeerde” dranken en te weinig water. De meesten van ons drinken niet eens 1 liter water per dag. Ons lichaam behoort gehydrateerd te blijven, aangezien wij voor meer dan 70% uit water bestaan. Maar door de overmatige consumptie van zoethoudende dranken, zout en zetmeelrijke voeding is ons lichaam uitgedroogd. Onze spieren en zelfs cellen schreeuwen om hydratatie. Dit is ook een van de redenen dat wij een hongergevoel krijgen, met als gevolg dat wij juist nog meer gaan eten en ook nog eens van het “verkeerde” voedsel. De juiste oplossing hiervoor is voldoende water drinken en dan geen water met prik, want ook dat is niet bevorderlijk voor ons holistische welzijn. Het beste kunnen we in de ochtend voor het ontbijt 2 glazen water drinken. Verder is het handig om elk uur een glas water te drinken of om een half uur voor en na elke maaltijd een glas water te drinken. Voor zij die nog moeten wennen aan het drinken van water is het misschien handig om het een smaakje te geven door er limoen, citroen of grapefruit of een combinatie hiervan aan toe te voegen. Deze citrusvruchten bevatten de elektrolyten die ons lichaam maar al te graag ontvangt en ze helpen bij het verwijderen van slijm uit ons lichaam.

3. Tijdstip van eten
Het derde en laatste punt is het tijdstip waarop wij eten. Vele mensen van Afrikaanse oorsprong eten nog veels te laat. Grote porties warm eten, zetmeelrijke voeding etc. in de avond en zelfs in de nacht zijn geen uitzondering. Evenals het snacken van junkfood. Aangezien onze biochemische en anatomische samenstelling is gebaseerd op een tropisch klimaat en wij melanine dominant zijn betekent het dat de zon een belangrijke rol speelt in onze energiehuishouding en ons biologische ritme. Wat dit praktisch inhoudt is dat wij in ritme met de zon moeten eten. Onze zwaarste maaltijd horen wij te eten als de zon prominent aanwezig is. Als de zon ondergaat moeten wij steeds lichter eten. Het circadiaanse ritme leert ons dat na half elf ons lichaam niets meer verteerd. Ons lichaam slaat het eten op tot de volgende dag. Dit kan behalve tot een onbehagelijk gevoel de volgende dag, ook leiden tot vetvorming en interne ontstekingen doordat onverteerd voedsel aan het rotten is in ons lichaam. Het beste is dus om licht te beginnen en van de lunch onze zwaarste maaltijd te maken en daarna af te bouwen naar lichtere voeding tot vloeibaar. Sowieso is het niet raadzaam om nog na half elf te eten.

Op het gebied van voeding zijn dit de 3 voornaamste punten die ons holistisch welzijn blokkeren. Het oplossen van deze drie punten brengt ons al een stap dichter bij het krijgen en behouden van holistisch welzijn.

Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Ashby, dr. M., The Kemetic diet: Ancient African Wisdom for health
Afua, Queen, Sacred Woman
Tarak-saa, C. – Urban Kryptonite

De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn

Deel dit met je vrienden!
Winti Sabi gezonde leefstijl